Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul privind desemnarea lui Victor Ponta in functia de prim ministru al Romaniei. "Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata", potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale. In interiorul USL sunt discutii pentru stabilirea portofoliilor si nominalizarea ministrilor. Portofoliile cu miza si care provoaca tensiuni intre PSD si PNL sunt Finantele, Apararea si Fondurile Europene. De asemenea, nu este clar daca UDMR va fi cooptat sau nu la guvernare.

Victor PontaFoto: Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul privind desemnarea lui Victor Ponta in functia de prim ministru al Romaniei.

"Se desemneaza domnul Victor-Viorel Ponta in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern, potrivit Art. 103 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata", potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru", se arata in acest comunicat.

Din acest moment, Victor Ponta are la dispozitie 10 zile pentru formarea Cabinetului si prezentarea in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura, dar liderul USL a declarat ca vrea sa scurteze aceste termene, astfel incat Romania sa aiba un guvern pana la Craciun.

Portofoliile disputate in interiorul USL

Pentru ministerul Fondurilor Europene, Victor Ponta il sustine pe Eugen Teodorovici (consilierul sau personal). De partea cealalta, Crin Antonescu o propune pe europarlamentarul Ramona Manescu, sotia lui Rares Manescu, seful campaniei PNL si apropiat al liderului PNL.

Liberalii nu cedeaza ministerul Finantelor, portofoliul fiind rezervat lui Daniel Chitoiu, actualmente ministru al Economiei. Inititial liberaliiau venit cu propunerea ca ministerul Fnantelor sa fie spart in doua si sa creeze un minister al Bugetului insa pesedistii nu sunt de acord. De asemenea PSD, nu vrea sa cedeze Finantele. Liderul PSD, Constantin Nita a declarat in urma cu cateva zile ca PSD nu trebuie sa renunte la ministerul Finantelor, fiinnd un portofoliu cheie in Guvern.

De asemenea, portofoliu de la Aparare este revendicat atat de liberali cat si de UNPR. PNL are doua propuneri: Corneliu Dobritoiu si Sorin Frunzaverde in timp ce UNPR il sustine pe Gabriel Oprea. Initial in interiorul PSD s-a discutat despre posibilitea ca Oprea sa preia organizatia PSD Ilfov dupa fuziunea UNPR-ului cu PSD si sa renunte la pretentiile pentru ministerul Apararii

Liderul PNL de Iasi, Relu Fenechiu, isi doreste ministerul Transporturilor si are toata sustinerea lui Crin Antonescu, insa, Victor Ponta nu vrea sa auda de nominalizarea acestuia in viitorul Guvern. Situatia de la Transporturi nu a fost inca transata.

Cooptarea UDMR la guvernare divizeaza USL. Liderii PSD si PNL se intalnesc luni cu reprezentantii UDMR pentru a clarifica problema intrarii la guvernare. Intalnirea se va desfasura la Senat, in biroul lui Crin Antonescu si are loc in contextul in care PNL refuza intrarea UDMR la guvernare.

De asemenea, Victor Ponta se confrunta cu o opozitie in interiorul PSD, baronii locali refuzand cooptarea UDMR-ului in Guvern. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a declarat luni, inaintea consultarilor de la Cotroceni ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte". Dragnea a precizat ca au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.

Lista propunerilor de ministri:

Administratie: Liviu Dragnea (PSD)

Interne: Radu Stroe (PNL)

Educatie: Ecaterina Andronescu (PSD)

Turism: Eduard Hellving (PNL)

Relatia cu Parlamentul: Dan Sova (PSD)

Comunicatii: Dan Nica (PSD)

Externe: Titus Corlatean (PSD)

Mediu: Rovan Plumb (PSD)

Agricultura: Daniel Constantin (PC)

Sanatate: Eugen Nicolaescu / Raed Arafat

Economie: in curs de negociere

Energie: Iulian Iancu (PSD)

Finante: Daniel Chitoiu

Buget: -in curs de negociere

Transporturi: Relu Fenechiu ?

Mediu de Afaceri: Ovidiu Silaghi (PNL)

Fonduri Europene: Eugen Teodorovici PSD/ Ramona Manescu PNL

Minsterul Tineretului si Sportului: in curs de negociere

Cultura: Puiu Hasotti

Aparare: in curs de negociere

Munca: in curs de negociere

Justitie: -in curs de negociere

Victor Ponta, un tanar lup al politicii - AFP

Victor Ponta este un tanar lup al politicii, acuzat de adversarii sai de dublu limbaj in ceea ce priveste respectarea valorilor europene, scrie AFP, intr-un portret dedicat primului ministru desemnat al Romaniei.

Sef al Partidului Social Democrat (PSD), acest fost procuror nascut in data 20 septembrie 1972 la Baia de Fier (sudul tarii), Victor Ponta a devenit cel mai tanar premier al Romaniei in mai 2012, la varsta de 39 de ani.

A devenit imediat centrul unei polemici, dupa ce a fost acuzat de plagiat in redactarea tezei de doctorat.

In cadrul USL, Ponta este descris de analisti drept drept mai moderat si mai pro-european decat liderul liberalilor, Crin Antonescu.

Vorbind perfect engleza si franceza, pasionat de istorie, a oferit asigurari UE ca "Romania va ramane o tara stabila unde statului de drept este respectat".

La finele lui iulie, el recunostea, intr-un interviu acordat AFP ca "au existat multe lucruri de criticat" in maniera in care a fost efectuata procedura esuata de destituire a presedintelui Traian Basescu, din vara acestui an, apreciind totodata ca partenerii externi ai Romaniei au fost victima unei "dezinformari".

Ponta a facut cariera in sanul PSD gratie mentorului sau, fostul premier Adrian Nastase, aflat astazi in inchisoare pentru coruptie, si de care nu s-a distantat, noteaza AFP.

Daca nu si-a ascuns in trecut admiratia pentru revolutionarul Che Guevara, el afirma astazi ca modelul sau este Tony Blair, fostul premier britanic.

Considera ca este esential parteneriatul strategic cu Statele Unite, unde afiseaza aceeasi opinie cu presedintele Basescu.

Adversarii sai, unde primul loc pare a fi ocupat de presedinte, ii reproseaza un dublu discurs, pro-european cu interlocutorii externi si mai nationalist in aparitiile la televizor.

Traian Basescu l-a calificat astfel "mitoman" si "mincinos".

Ponta nu a ramas dator si a afirmat ca Basescu este un "scorpion veninos".

Dar cei doi au afirmat in mai multe randuri ca doresc sa coabiteze.

Ponta joaca baschet si participa la raliuri, este casatori si tata a doi copii, din doua casnicii.

Mai multe comisii de experti universitari au concluzionat ca a plagiat o mare parte din teza sa de doctorat asupra Tribunalului Penal International.

El a respins aceste acuzatii, pe care le-a calificat drept atacuri politice din tabara lui Traian Basescu.