Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) anunta ca a demarat o campanie de informare a scolilor privind conditiile de inscriere a elevilor la orele de religie. Inscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, in mod legal, cu acordul prealabil al parintilor si/sau elevilor, exprimat in scris la inceputul fiecarui an scolar, sustine Asociatia Secular-Umanista din Romania.

ReligieFoto: ASUR

Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, a declarat ca "responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale revine directorilor unitatilor de invatamant, iar inscrierea elevilor la orele de religie fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului poate duce la actionarea in justitie a celor in culpa in temeiul Art. 247 din Codul Penal, 'Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi'".

ASUR anunta ca a trimis catre scoli un document care enumera principalele prevederi legale relevante in acest caz: Constitutia Romaniei, Legea Educatiei Nationale (Legea 1/2011) si Legea privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor (Legea 489/2006).

Manuale de religie care promoveaza intoleranta religioasa

Amintim ca in urma cu patru zile ASUR i-a cerut Ministerului Educatiei sa retraga "de urgenta" autorizarea manualelor de religie care promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre "pacat", "iad" si "diavoli". "Ganditi-va cum se simte un copil de 7 - 8 ani atunci cand i se spune ca daca se duce duminica la film va arde pe vecie in iad. Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Vezi aici exemple din manualele de religie aprobate de Ministerul Educatiei, potrivit ASUR

In comunicatul de astazi, 13 septembrie, ASUR "saluta recenta declaratie a dnei. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educatiei, prin care aceasta promite sa dea curs solicitarilor de a scoate din circuitul educational manualele de religie ce promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii si isi exprima speranta ca aceasta actiune sa fie pusa in practica imediat".

Pe 22 martie 2012, zece asociatii si ONG-uri au fost prezente la Ministerul Educatiei pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, pe baza curriculumului prezentat de Ministerul Educatiei si care va fi aplicat din toamna, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara inscrierea copiilor pentru a urma orele de religie numai in urma unei cereri exprese a parintilor si posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie.

Citeste si: