Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) anunta printr-un comunicat de presa ca "se delimiteaza categoric de acordul semnat de USL si Consiliul National al Societatii Civile (...) si isi exprima dezacordul pentru utilizarea unui document oficial al CMR de catre terti fara consultarea autorilor si fara obtinerea acordului acestora". Oana Neneciu, care asigura secretariatul Coalitiei pentru Mediu din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca CMR nu face parte din Consiliul National al Societatii Civile si ca pasaje mari dintr-un document al Coalitiei au fost preluate "copy-paste" in lista de obiective a CNSC, "fara sa ni se ceara acordul".

"Coalitia pentru Mediu a constatat cu stupoare mentionarea numelui sau in cadrul documentului semnat de conducerea USL si Consiliul National al Societatii Civile. Organizatiile membre in CMR nu au participat la scrierea acestui document si nici nu au autorizat folosirea numelui Coalitiei pentru Mediu din Romania intr-un astfel de document", se arata in comunicatul Coalitiei pentru Mediu din Romania (CMR).

Potrivit acestuia, "pasaje intregi din documentul USL-CNSC sunt copiate din documentul de pozitie 'Solutii, nu probleme!', cu privire la chestiunile de mediu, elaborat in februarie 2012 de Coalitia pentru Mediu din Romania, si transmis atat guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta, cat si mass-media".

"Preluarea pasajelor din documentul de pozitie al CMR s-a facut fara instiintarea organizatiilor Coalitiei si fara acordul acestora", mai precizeaza comunicatul.

Contactata de HotNews.ro, Oana Neneciu, care asigura secretariatul Coalitiei pentru Mediu din Romania, a declarat ca "CMR nu este membru al Consiliului National al Societatii Civile". "Coalitia pentru Mediu din Romania nu a avut niciun amestec in documentul respectiv, nu a semnat, nu a stiut nimic despre asta, iar documentul Coalitiei 'Solutii, nu probleme!' care a fost dat publicitatii in februarie 2012 a fost citat in acel document fara sa ni se ceara acordul. De fapt nici macar nu a fost citat, erau luate copy-paste pasaje din documentul Coalitiei".

Aceasta a explicat ca a descoperit in presa ca numele Coalitiei apare in lista de obiective a CNSC, la capitolul "Mediu". "Am descoperit numele nostru citat in document fara sa fi fost intrebati inainte, fara sa ni se ceara vreun acord pentru folosirea informatiilor din documentul nostru", a sustinut Oana Neneciu.

"Ne delimitam (de documentul CNSC) pentru ca nu am participat la elaborarea acelui document, nu dorim sa fim in niciun fel implicati in acest acord care este politic. Pur si simplu nu avem ce cauta acolo", a continuat aceasta.

Potrivit Oanei Neneciu, "Coalitia pentru Mediu din Romania este o coalitie de ONG-uri de mediu din toata tara care se preocupa in principal de problemele de mediu. Nu putem sa dam declaratii pe alte probleme sau sa ne asumam alte pozitii politice care nu au legatura cu domeniul nostru de activitate".

"Speram sa nu se mai intample si sa se retraga numele Coalitiei din acel document. Altceva ce sa facem?", a continuat Oana Neneciu.

Pozitia Coalitiei pentru Mediu din Romania vine la o zi dupa ce un document publicat de Adevarul si care circula pe internet arata ca exista un acord semnat de copresedintii USL Victor Ponta, Daniel Chitoiu si Daniel Constantin cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate si alte organizatii. Acordul este urmat de o lista de obiective printre care desfiintarea Curtii Constitutionale, ANI, DNA, CNSAS. Colonelul Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a confirmat pentru HotNews.ro existenta acestui document si a precizat ca "este un acord de principiu, urmand ca fiecare punct sa fie discutat".

Tot in cursul zilei de joi, 26 iulie, dupa aparitia acestui document, prim-ministrul Victor Ponta a sustinut intr-o conferinta de presa ca el si ceilalti doi copresedinti USL au semnat doar prima pagina si ca nu stie care sunt obiectivele Consiliului National al Societatii Civile cu care a incheiat acord. Prima pagina a documentului semnat si recunoscut de Ponta prevede insa urmatoarele:

"Conducerea Uniunii Social Liberale (USL) este de acord, in principiu, cu lista obiectivelor propuse de entitatile componente ale Consiliului National al Societatii Civile (CNSC) prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)".

Citeste si: