​"Parlamentele nu dau "lovituri de stat". Acestea, de regula, sunt obiectul loviturilor de stat", scrie Ion Iliescu in ultima postare pe blogul sau. Comentariul fostului presedinte vine la o luna dupa ce destituirea presedintelui paraguayan Fernando Lugo de catre Congresul acestei tari, pentru "slaba indeplinire a functiilor", a reaprins in presa internationala dezbaterile referitoare la "un nou tip de lovitura de stat, invelita in poleiala legii", ce se manifesta de cativa ani in tarile sud-americane si "ar putea ameninta ordinea democratica".

Fernando LugoFoto: Agerpres/AP
  • Pe 22 iunie anul acesta, Fernando Lugo a fost demis de catre Congresul paraguayan intr-o sedinta fulger, care a durat cateva ore. Lugo venise la putere in 2008, punand capat unei conduceri unipartite ce a durat sase decenii. In momentul in care a fost demis, el a calificat masura drept o "lovitura de stat parlamentara".

Printre primii care au comparat situatia din Paraguay si cea din Romania a fost - cu o zi inaintea votului de suspendare a presedintelui Basescu din 6 iulie - Deutsche Welle, care observa, intre altele, ca ceea ce s-a intamplat la Asuncion nu se poate repeta ca atare in Romania. Argumentul: In Romania, presedintele nu poate fi demis direct de catre Parlament, ci de catre populatie, prin referendum. Aratand ca astfel de evenimente au trasaturi specifice fiecarui stat, sursa citata mentiona si logica "partizana" a reactiilor politice europene fata de evenimentele din Bucuresti, regasita si in reactiile altor state sud-americane fata de evenimentele din Paraguay.

Dar, in pofida convingerii manifestate si de Ion Iliescu pe blogul sau, teza aparitiei unui nou model de lovitura de stat, in care armata nu mai are un rol activ si in care autorii au acoperirea legii, a fost preluata in ultima luna de mari publicatii internationale, dupa demiterea presedintelui din Paraguay.

Pe 30 iunie, Washington Post scria, intr-o relatare privind evenimentele din America Latina, ca "liderii din regiune avertizeaza in legatura cu faptul ca un nou tip de lovitura de stat, una invelita in poleiala legii, ar putea deveni un pericol la adresa ordinii democratice".

  • Publicatia americana il citeaza pe Fernando Lugo acuzand o "lovitura impotriva democratiei, impotriva vointei populare (...) o lovitura de stat parlamentara". Ziarul mentioneaza reactiile dure ale altor lideri sud-americani fata de evenimentele de la Asuncion, dar si reactia precauta a Departamentului de Stat al SUA, care si-a exprimat ingrijorarea doar in legatura cu viteza procedurilor de destituire a lui Fernando Lugo.

In aceeasi perioada, publicatia Courrier International pornea tot de la cazul Paraguay pentru a discuta "o noua forma de lovitura de stat in America Latina", "mai putin virulenta decat vechea forma" si in care autorii civili "pastreaza aparenta respectului fata de institutiile statului", sustinand ca scot tara dintr-un impas social sau politic ce ar putea degenera periculos.

In analiza sa, pe langa destituirea presedintelui paraguayan Fernando Lugo, Courrier International mai trimite la "destituirea legala" a fostului presedinte din Ecuador Jamil Mahuad in 2000, inlaturarea temporara a lui Hugo Chavez de la putere in Venezuela (2002), plecarea "fortata" a lui Jean-Bertrand Aristide din Haiti (2004) sau criza constitutionala din Honduras ce a dus la inlaturarea presedintelui Manuel Zelaya de la putere (2009).

  • Dupa cum noteaza Courrier International, demiterea lui Fernando Lugo pentru neindeplinirea atributiilor sale "se inscrie intr-o dinamica a loviturilor de stat presupus binevoitoare". Publicatia arata ca, desi schimbarile de putere pe care le invoca se diferentiaza prin specific national, ele au un punct comun: "pucistii invoca aceleasi argumente pentru a-si motiva comportamentul antidemocratic", precum lipsa unei autoritati preocupate, tendinta autoritara a presedintelui, ambitiile prezidentiale excesive. Cel mai adesea, "rolul Parlamentului este decisiv", iar Constitutia este invocata "pentru a conferi legitimitate destituirii presedintelui".

Pornind tot de la cazul Paraguay si comparandu-l cu cel al loviturii de stat din Honduras, Guardian.co.uk nota la randul sau, acum o luna: "Ar putea exista diferente de forma, dar povestea este fundamental aceeasi - un lider de stanga progresist, dar imperfect este inlaturat de forte de dreapta hotarate sa puna capat politicilor ce le ameninta interesele de business. Desi va fi prezentata drept o chestiune politica si inclusa, drept urmare, pe paginile de informatii externe, este o chestiune fundamentala ce tine de dezvoltare si drepturile omului".

  • Tot The Guardian il cita si pe Fernando Lugo, al carui discurs suna familiar pentru publicul din Romania: "Nu Lugo este tinta unei lovituri de stat, nu este vorba despre inlaturarea lui Lugo de la putere: istoria si democratia din Paraguay sunt cele care au fost ranite profund... Sper ca oamenii care au facut acest lucru sunt constienti de gravitatea faptelor lor".