Michael Georg Link, ministru de stat in Ministerul Federal de Externe de la Berlin, a declarat vineri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca intrebarile critice adresate de Guvernul Germaniei celui al Romaniei au fost mai mult decat necesare avand in vedere rapiditatea schimbarilor politice din tara.

Aflat joi si vineri in vizita la Bucuresti, Link a aratat ca a discutat cu oficialii romani - ministrul de Externe, Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, si secretarul de stat in MAE Luminita Odobescu despre ingrijorarile si intrebarile Guvernului Federal transmise partii romane privind evenimentele recente produse in politica interna, referendumul din 29 iulie, dar si comportamentul politicienilor romani din ultimii 10 ani.

Oficialul Ministerului Federal de Externe a subliniat ca ambasadorul Romaniei, Lazar Comanescu, a fost convocat joi de Guvernul german pentru a i se transmite ingrijorarea privind independenta Curtii Constitutionale din Romania si necesitatea respectarii avizelor acesteia.

Germania pleaca de la premisa ca Guvernul Romaniei va respecta angajamentele pe care premierul Victor Ponta le-a asumat in discutiile de la Bruxelles cu oficialii europeni, aratand ca in caz contrar Romania s-ar putea confrunta cu o criza de incredere de lunga durata, a afirmat Michael Link, care este si comisar responsabil cu cooperarea franco-germana, membru al Bundestagului, reprezentand FDP - Partidul Liberal din Germania.

El a aratat ca ecuatia aderarii Romaniei la spatiul Schengen a fost modificata in urma evenimentelor din ultimele zile, insa Guvernul de la Bucuresti mai are timp pana in septembrie, cand va fi avizul Consiliului JAI si trebuie sa foloseasca in mod util aceasta perioada.

Totodata, Link a aratat ca Guvernul Federal nu a incercat sa intervina in lupta politica din Romania de o parte sau alta.

Prezentam interviul acordat agentiei Mediafax de catre Michael Georg Link:

Reporter: Ati avut o vizita aici la Bucuresti, unde ati avut intalniri cu ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, cu secretarul de stat in MAE Luminita Odobescu. Care a fost agenda discutiilor si care sunt concluziile acestor discutii cu oficialii romani?

Michael Georg Link: Aceasta vizita este una planificata de mult timp, ea tine de tratativele purtate la nivel european cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020, am purtat discutii indelungate pe marginea acestui subiect, in speranta ca vom putea finaliza tratativele in decembrie 2012. De aceea, am avut foarte mult de lucru, dar sigur ca am dezvoltat si alte subiecte de actualitate politica.

Rep.: In aceasta saptamana au fost unele pozitii ale Guvernului Germaniei referitoare la situatia curenta politica. Iar ieri a fost o convocare a ambasadorului Romaniei la Cancelaria Guvernului Germaniei. Ati avut si dumneavoastra ieri discutii cu oficialii romani referitoare la aceasta situatie?

M.G.L.: Discutiile purtate ieri au avut loc intr-un moment al zilei anterior intalnirii dintre primul-ministru Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si anterior convocarii domnului ambasador al Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, de reprezentanti ai Guvernului Federal. In ciuda acestui fapt, am abordat in cadrul discutiilor ingrijorarile Guvernului Federal, dar si intrebarile critice adresate de Guvernul Federal catre Executivul de la Bucuresti referitoare la evenimentele recente produse in politica interna, legat de referendumul care va avea loc in Romania, dar si de comportamentul politicienilor in ultimii 10 ani.

Rep.: Cum considerati informatiile transmise ieri de partea romana in raspuns la aceste ingrijorari ale dumnevoastra? Sunt multumitoare raspunsurile, ingrijorarea persista?

M.G.L.: Cred ca intalnirile pe care le-a avut ieri domnul Ponta la Bruxelles cu domnul Barroso si cu domnul Van Rompuy reprezinta un element important, pentru ca ele sunt expresia unei promisiuni ferme pe care si-o asuma premierul Ponta in sensul elucidarii situatiei, in sensul unei stranse cooperari intre Romania si Comisia Europeana in cadrul pasilor ce vor urma. Cred ca aceasta promisiune este cat se poate de importanta. Noi plecam de la premisa ca domnul premier Ponta isi va respecta promisiunea data. Aceasta comunicare care se impune acum intre Executivul de la Bucuresti si Comisia Europeana este una foarte importanta, pentru ca ea ajuta la identificarea unor solutii, pentru ca in caz contrar ne-am confrunta cu o criza de incredere pe lunga durata, care nu poate fi in interesul nimanui. Iar in sensul unei bune elucidari a situatiei se impune cat de curand posibil publicarea avizelor Curtii Constitutionale, cat si a motivarilor acestora. Cred ca institutiei europene i s-ar permite astfel sa isi formeze o imagine foarte completa si proprie asupra situatiei, cat si opiniei publice din Romania i s-ar permite sa obtina acele informatii necesare pentru optiunea de la referendum. Un element in plus, nu este vorba de a acuza Romania si de a o pune pe banca acuzatilor, ne consideram prieteni ai Romaniei, de aceea suntem cat se poate de interesati in elucidarea lucrurilor. Ne-au ingrijorat rapiditatea cu care au evoluat lucrurile si schimbarile efectuate nu doar la nivel institutional, cat si in ceea ce priveste procedura de suspendare a presedintelui. De aceea ne-am permis aceste intrebari critice, pentru ca este vorba de respectarea unor standarde europene comune. De aceea a fost si din partea noastra o reactie critica si rapida. Astfel de intrebari critice le-am pune peste tot in lume unde s-ar impune sa le punem, dar avand in vedere rapiditatea evenimentelor din Romania, vreau sa va spun ca a fost mai mult decat necesar sa le adresam. Nu imi aduc aminte personal in ultimii ani sa fi asistat la aceste schimbari atat de rapide in viata politica a altor tari membre ale UE.

Rep.: Exista, astazi, vineri, in continuare o ingrijorare a Guvernului Germaniei referitoare la corectitudinea referendumului de pe 29 iulie, ca acesta ar putea sa nu respecte standardele europene de democratie?

M.G.L.: Depinde de acele conditii impuse de Curtea Constitutionala in legatura cu desfasurarea referendumului. Noi ne asteptam ca acestea sa fie implementate si respectate in totalitate. Pentru a cunoaste conditiile, trebuie sa avem publicate formularea scrisa a avizelor si motivarea lor. Comisia Europeana, pentru ca acesta este rolul care ii revine, trebuie sa controleze respectarea standardelor europene comune si nu noi, germanii, ne consideram judecatorul suprem in acest litigiu. Este mai degraba Guvernul Romaniei cel care trebuie sa implementeze in totalitate avizele Curtii Constitutionale, in stransa corelare cu Comisia Europena, pentru o buna reglementare si desfasurare a referendumului.

Rep.: Pe langa semnalele politice, ati avut semnale din partea comunitatii germane de afaceri ca aceasta situatie ar putea afecta relatia economica, ar putea fi afectata increderea in climatul de afaceri romanesc, care oricum a mai fost criticat?

M.G.L.: Interesul mediului de afaceri, al comunitatii de afaceri germane, pentru Romania a fost intotdeauna mare. Si ei isi pun exact aceleasi intrebari, vor sa stie precis ce s-a intamplat in Romania. Cred ca este in interesul atat al Guvernului roman, dar si al Romaniei in general sa raspunda cat de curand posibil si sa indeparteze aceste eventuale temeri ale oamenilor de afaceri. De aceea, in opinia mea, vizita premierului Ponta la Bruxelles reprezinta sansa unui nou inceput, care se va desfasura bineinteles cu sprijinul Bruxelles-ului, pentru ca nu trebuie sa fie vorba de o lupta de distrugere intre diferitele partide politice din Romania, cu toti trebuie sa fie cetateni ai acestei tari si sa vada in acest evenimente si o noua sansa pentru o cultura politica sanatoasa.

Rep.: Care este pozitia Guvernului Federal referitoare la Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul Justitiei? Se doreste mentinerea acestuia, pentru ce durata, daca se poate preconiza in acest moment? Guvernul German mai sustine luarea unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in septembrie? Mai este posibila aceasta aderare, chiar si in doi pasi, cu primul pas facut pana la sfarsitul acestui an?

M.G.L.: Foarte complicata intrebarea. Este dificila, pentru ca ecuatia este usor schimbata de evenimentele ultimelor zile. Si totusi, cred ca aderarea la spatiul Schengen tine de anumiti factori tehnici sau administrativi, de indeplinirea anumitor conditii. Atat dumnevoastra, cat si eu, asteptam cu nerabdare raportul MCV din 18 iulie, vom vedea atunci care sunt concluziile Comisiei Europene. De aceea consider ca Guvernul Romaniei trebuie sa intreprinda acesti pasi de care vorbeam mai inainte in stransa corelare cu institutiile europene. In septembrie, ministrii de Interne din tarile UE se vor pronunta in legatura cu avizul pozitiv pentru o eventuala aderare la spatiul Schengen. Pana atunci mai este timp si este vorba de o anumita marja de actiune pe care Romania trebuie sa o foloseasca in mod util, reprezentand o sansa pentru tara dumneavoastra. Referitor la MCV, inaintea evenimentelor recente din Romania, Guvernul Federal s-a pronuntat intotdeauna fara echivoc ca isi doreste mentinerea Mecanismului si ca nu trebuie suspendat acesta. Pozitia a fost intotdeauna neschimbata, noi am considerat-o corecta. O ultima remarca: noi, Guvernul Federal, ne consideram prieteni ai Romaniei si niciodata nu am incercat in acest conflict sa ne punem de o parte sau de alta. Cred ca si inaintea suspendarii am observat cu mare atentie, pas cu pas, acea acumulare din partea presedintelui Traian Basescu a anumitor prerogative, am fost cu totii critici, ne-am pronuntat critic si aceasta am facut-o in calitate de prieteni. De aceea, repet, nu suntem partizani nici pentru unii, nici pentru ceilalti si, totusi, intrebarile critice pe care le formulam in aceasta perioada sunt adresate Guvernului roman, pentru ca acum este vorba despre actiunile si masurile acestuia.

Rep.: O ultima intrebare, din informatiile dumneavoastra, ambasadorul Comanescu a fost convocat ieri de Guvernul Germaniei sau a fost o intalnire uzuala, intr-un calendar obisnuit de intalniri cu consilierul de politica externa al doamnei cancelar Merkel?

Michael Georg Link: A fost convocat.