Fundatia pentru SMURD a reusit sa achizitioneze, din fondurile adunate de la populatie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit, un avion sanitar de fabricatie americana, care va veni in tara in luna august, a declarat sambata, la Beclean, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, transmite Agerpres.

Potrivit lui Arafat, avansul pentru acest avion a fost dat chiar vineri, acesta ridicandu-se la peste 300.000 euro.

"Este un avion sanitar cu doua targi. Chiar ieri s-a platit avansul lui. Este un avion Piper Cheyenne 3A, este un avion american de fabricatie. A fost utilizat ca ambulanta aeriana, deci nu trebuie sa facem multe modificari pe el, in stare buna. Este second-hand, nu este nou, dar are putine ore de zbor pentru cati ani are - are aproape 5.000 de ore de zbor si e in conditie buna. Acum urmeaza sa se faca anumite revizii, verificari, sa fie pus la punct si reinnoite anumite chestii din el, dupa care va fi adus, speram, in luna august", a declarat Arafat.

Avionul SMURD va opera de pe aeroportul Baneasa din Bucuresti, iar costurile de achizitie se vor ridica la aproximativ 900.000 euro, incluzand aparatul, reviziile tehnice, echipamentele medicale, dar si pregatirea pilotilor si a tehnicienilor.

Raed Arafat spune ca numai anul trecut, din 2% pe impozitul pe venit, Fundatia pentru SMURD a incasat de la populatie in jur de 1,2 milioane euro, suma fiind in crestere fata de anul precedent, motiv pentru care considera ca populatia este unul dintre partenerii "seriosi" ai SMURD-ului.

"SMURD si sistemul de urgenta este un parteneriat intre mai multe institutii: Ministerul Sanatatii cu Ministerul de Interne, colaborare cu Ministerul Apararii, autoritati local si populatia. Populatia s-a dovedit a fi unul dintre partenerii foarte seriosi si achizitia avionului este cea mai buna dovada ca populatia a achizitionat acest avion. Chiar daca in achizitioneaza Fundatia pentru SMURD, fondurile provin de la populatie", a mai spus Arafat.

In ceea ce priveste dotarile statiilor SMURD din tara, subsecretarul de stat a afirmat ca anul acesta se vor mai achizitiona doua elicoptere - unul in iulie, pentru Iasi, si un al doilea in septembrie, pentru Craiova, urmand ca in perioada 2013-2014 sa mai fie cumparare inca doua astfel de aparate de zbor prin Ministerul Sanatatii.

In acelasi timp, se continua dezvoltarea echipajelor de prim ajutor in zona rurala, dar si in mediul urban, chiar daca exista o lipsa de personal in domeniul sistemului de urgenta.

Raed Arafat a participat, sambata, la inaugurarea statiei SMURD in orasul Beclean din judetul Bistrita-Nasaud, ocazie cu care i s-a conferit si titlul de cetatean de onoare al acestei localitati.

De asemenea, vineri a mai fost inaugurata o statie SMURD in comuna Prundu Bargaului, ceea ce face ca in prezent judetul Bistrita-Nasaud sa beneficieze de cinci astfel de statii.