Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret si Heliade Radulescu au revenit pe locul initial de la Universitate, de luni va fi amenajata Piata, iar in cateva saptamani parcarea subterana va fi functionala, a declarat, sambata, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Cele patru statui, care au stat in Parcul Izvor in perioada lucrarilor la pasajul subteran de la Universitate, au fost mutate, sambata, de Primaria Capitalei pe amplasamentul initial de la Universitate.

Primarul Capitalei, prezent la santierul parcarii subterane de la Universitate, a aratat ca revenirea statuilor in Piata Universitatii reprezinta pasul premergator finalizarii lucrarilor la parcare.

"Incepand de astazi, cele patru statui au revenit pe locul lor initial. De luni ne apucam si amenajam piata si in cateva saptamani o sa va invit pe toti sa vedem parcarea functionala. De asemenea, dupa ce reamenajam piata, incepem sa refacem si trotuarele de vis-a-vis, in baza unui plan integrat pentru reamenajarea acestei zone", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat ca parcarea de la Universitate face parte dintr-o serie de lucrari care vizeaza crearea de noi locuri de parcare in zona centrala si eliberarea spatiilor pe care in acest moment sunt parcate autoturisme.

"Tot aici in zona urmeaza sa demaram lucrarile la parcarea de pe Edgar Quinet, la cea de langa Cismigiu, in Piata Valter Maracineanu, dar si la cele de langa Sala Palatului", a mai spus edilul sef al Capitalei.

Directorul Directiei Investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreapca, a precizat ca realizarea parcarii de la Universitate va pune la dispozitia bucurestenilor 420 de locuri de parcare pentru autoturisme si 20 pentru motociclete, investitia fiind realizata in parteneriat public-privat.

"Zilele urmatoare incepem amenajarea la suprafata, iar in paralel lucram si la finalizarea parcarii, ceea ce inseamna finisajele si dotarile care au mai ramas de facut. In cateva saptamani o sa fim gata cu totul", a spus Bogdan Hreapca.

In prezent, structura parcarii a fost terminata in intregime si se lucreaza la finisajele interioare, rampele de acces si amenajarea de suprafata.

Operatiunile de mutare a statuilor si de reamplasare a lor la Universitate au inceput sambata dimineata. Statuile au fost aduse din Parcul Izvor pe traseul strada Izvor - Bulevardul Libertatii - Piata Constitutiei - Bulevardul Unirii - Bulevardul I.C. Bratianu - Piata Universitatii.

Cele patru statui au fost reasezate pe amplasamentul de la Universitate cu un utilaj agabaritic.

Circulatia rutiera pe bulevardele Carol I si Regina Elisabeta, intre Piata Universitatii si Calea Victoriei, a fost restrictionata pentru a permite aducerea statuilor la Universitate.

In timpul restrictiei de trafic, pe Bulevardele Carol I si Regina Elisabeta, intre Piata Universitatii si Calea Victoriei, circula doar autovehiculele de transport in comun ale RATB.

Totodata, troleibuzele care trec prin zona Universitatii au, sambata, trasee scurtate, intrucat alimentarea cu energie electrica este oprita pe Bulevardul Regina Elisabeta, intre strada Academiei si Piata Universitatii. Astfel, troleibuzele liniilor 61, 69, 91 intorc la Piata Operei, iar cele ale liniilor 66, 70, 85, 90, 92, la Piata Rosetti. Pentru preluarea calatorilor, sambata functioneaza linia naveta de autobuze 690, intre Piata Pache Protopopescu si Piata Operei.