Un proiect de decizie postat pentru dezbatere publica prevede ca persoanele si companiile care vor sa lanseze un serviciu video la cerere, indiferent de modalitatea de difuzare - prin televiziune, internet si alte retele de comunicatii electronice -, sa notifice in prealabil Consiliul National al Audiovizualului (CNA), informeaza Mediafax.

Proiectul supus dezbaterii publice este postat pe site-ul CNA iar cei interesati pot trimite institutiei comentariile si sugestiile lor pana pe data de 9 aprilie 2012, la sediul CNA din Bucuresti (Bucuresti, Bulevardul Libertatii nr.14) sau pe adresa de email cna@cna.ro.

Potrivit deciziei, serviciul "video la cerere" este un tip de serviciu media audiovizual la cerere, denumit si video on demand, care ofera utilizatorului acces, la cerere individuala si la momentul ales de catre acesta, la vizionarea de filme, videoclipuri, spectacole, live sau inregistrate, precum si alte tipuri de continut video reunite in cadrul unui catalog de programe, indiferent de forma sub care acestea sunt selectionate si organizate in cadrul catalogului.

Decizia stabileste conditiile de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere prin retele de comunicatii electronice si se aplica furnizorilor care se afla sub jurisdictia Romaniei.

Orice persoana care intentioneaza sa furnizeze servicii media audiovizuale la cerere are obligatia sa notifice CNA aceasta intentie, cu cel putin 7 zile inainte de inceperea activitatii.

In termen de 7 zile de la data notificarii, CNA elibereaza si transmite solicitantului avizul de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere. Solicitantul poate incepe furnizarea serviciului/ serviciilor media audiovizuale la cerere numai dupa obtinerea avizului de la CNA.

Avizul poate fi retras de CNA in mai multe situatii, printre care:

  • daca respectivul serviciu video la cerere savarseste in mod repetat una dintre urmatoarele fapte:
    - incita publicul la ura nationala, rasiala sau religioasa;
    - incita explicit la violenta publica;
    - incita la actiuni care au drept scop disolutia autoritatii de stat;
    - incita la actiuni teroriste.
  • ca urmare a incetarii dreptului titularului care furnizeaza retele sau servicii de comunicatii electronice, prin intermediul caruia se furnizeaza serviciul media audiovizual la cerere, incetare dispusa prin decizie a presedintelui ANCOM, in conditiile legii. 
  • la cererea titularului, caz in care renuntarea la dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere, pentru care s-a eliberat avizul, se realizeaza prin transmiterea la CNA a unei cereri de renuntare.
  • in scopul realizarii unei evidente oficiale a furnizorilor de servicii video la cerere, CNA va intocmi si actualiza Registrul public al furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere, care va fi disponibil pe pagina de internet a CNA.

In scopul asigurarii respectarii obligatiei ce revine CNA, de cooperare dintre autoritatile de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene, stabilita prin Directiva privind serviciile media audiovizuale, CNA poate solicita informatii necesare identificarii furnizorului, dupa cum urmeaza:

  • persoanei care furnizeaza serviciul media audiovizual la cerere, daca informatiile de pe pagina web a serviciului respectiv nu precizeaza autoritatea de reglementare sau de supraveghere sub jurisdictia careia acesta se afla;
  • autoritatilor de reglementare sau de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene;
  • autoritatilor romane care pot concura la identificarea furnizorului.

Pe de alta parte, companiile si persoanele care vor sa lanseze un serviciu video la cerere vor trebui sa respecte Legea audiovizualului privind protectia demnitatii umane, a dreptului la propria imagine, dar si dreptului la rectificare. Totodata, continutul difuzat pe serviciile video la cerere trebuie sa asigure informarea corecta a publicului si pluralismul opiniilor. De asemenea, cei care lanseaza un astfel de serviciu vor avea si responsabilitati culturale, trebuind sa asigure o ponderea majoritara operelor audiovizuale de fictiune considerate ca fiind europene.

Decizia, odata votata de membrii CNA, nu se va aplica:

  • serviciilor web care nu intra in concurenta cu serviciile media audiovizuale, continutul audiovizual prezent pe site fiind doar ocazional si accesoriu scopului principal al serviciului, cum ar fi site-urile web care contin doar de maniera auxiliara elemente grafice animate, videoclipuri, fragmente din programele audiovizuale, daca acestea sunt prezente doar ocazional si exclusiv pentru ilustrare, scurte spoturi publicitare sau informatii legate de un produs sau serviciu care nu este audiovizual.
  • site-urilor web care furnizeaza continut audiovizual generat de catre utilizatori privati, in scopul punerii in comun si al schimbului in cadrul unei comunitati de interese (spre exemplu You Tube, Google, Vimeo) si nici oricaror forme de corespondenta privata.
  • versiunilor electronice ale ziarelor si revistelor.
  • motoarele de cautare pe internet.
  • jocurilor de noroc online, inclusiv loteriile, pariurile si alte forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, cu exceptia jocurilor si concursurilor difuzate, in conditiile legii, in cadrul unui serviciu media audiovizual.