Proiect de decizie, lansat in dezbatere: Serviciile video la cerere vor putea fi lansate numai dupa notificarea CNA

de Corina Ionel     HotNews.ro
Vineri, 30 martie 2012, 18:47 Actualitate | Esenţial


Un proiect de decizie postat pentru dezbatere publica prevede ca persoanele si companiile care vor sa lanseze un serviciu video la cerere, indiferent de modalitatea de difuzare - prin televiziune, internet si alte retele de comunicatii electronice -, sa notifice in prealabil Consiliul National al Audiovizualului (CNA), informeaza Mediafax.

Proiectul supus dezbaterii publice este postat pe site-ul CNA iar cei interesati pot trimite institutiei comentariile si sugestiile lor pana pe data de 9 aprilie 2012, la sediul CNA din Bucuresti (Bucuresti, Bulevardul Libertatii nr.14) sau pe adresa de email cna@cna.ro. 

Potrivit deciziei, serviciul "video la cerere" este un tip de serviciu media audiovizual la cerere, denumit si video on demand, care ofera utilizatorului acces, la cerere individuala si la momentul ales de catre acesta, la vizionarea de filme, videoclipuri, spectacole, live sau inregistrate, precum si alte tipuri de continut video reunite in cadrul unui catalog de programe, indiferent de forma sub care acestea sunt selectionate si organizate in cadrul catalogului.

Decizia stabileste conditiile de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere prin retele de comunicatii electronice si se aplica furnizorilor care se afla sub jurisdictia Romaniei.

Orice persoana care intentioneaza sa furnizeze servicii media audiovizuale la cerere are obligatia sa notifice CNA aceasta intentie, cu cel putin 7 zile inainte de inceperea activitatii.

In termen de 7 zile de la data notificarii, CNA elibereaza si transmite solicitantului avizul de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere. Solicitantul poate incepe furnizarea serviciului/ serviciilor media audiovizuale la cerere numai dupa obtinerea avizului de la CNA.

Avizul poate fi retras de CNA in mai multe situatii, printre care:
 • daca respectivul serviciu video la cerere savarseste in mod repetat una dintre urmatoarele fapte:
  - incita publicul la ura nationala, rasiala sau religioasa;
  - incita explicit la violenta publica;
  - incita la actiuni care au drept scop disolutia autoritatii de stat;
  - incita la actiuni teroriste.
 • ca urmare a incetarii dreptului titularului care furnizeaza retele sau servicii de comunicatii electronice, prin intermediul caruia se furnizeaza serviciul media audiovizual la cerere, incetare dispusa prin decizie a presedintelui ANCOM, in conditiile legii. 
 • la cererea titularului, caz in care renuntarea la dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere, pentru care s-a eliberat avizul, se realizeaza prin transmiterea la CNA a unei cereri de renuntare.
 • in scopul realizarii unei evidente oficiale a furnizorilor de servicii video la cerere, CNA va intocmi si actualiza Registrul public al furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere, care va fi disponibil pe pagina de internet a CNA.

In scopul asigurarii respectarii obligatiei ce revine CNA, de cooperare dintre autoritatile de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene, stabilita prin Directiva privind serviciile media audiovizuale, CNA poate solicita informatii necesare identificarii furnizorului, dupa cum urmeaza:

 • persoanei care furnizeaza serviciul media audiovizual la cerere, daca informatiile de pe pagina web a serviciului respectiv nu precizeaza autoritatea de reglementare sau de supraveghere sub jurisdictia careia acesta se afla;
 • autoritatilor de reglementare sau de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene;
 • autoritatilor romane care pot concura la identificarea furnizorului.

Pe de alta parte, companiile si persoanele care vor sa lanseze un serviciu video la cerere vor trebui sa respecte Legea audiovizualului privind protectia demnitatii umane, a dreptului la propria imagine, dar si dreptului la rectificare. Totodata, continutul difuzat pe serviciile video la cerere trebuie sa asigure informarea corecta a publicului si pluralismul opiniilor. De asemenea, cei care lanseaza un astfel de serviciu vor avea si responsabilitati culturale, trebuind sa asigure o ponderea majoritara operelor audiovizuale de fictiune considerate ca fiind europene.

Decizia, odata votata de membrii CNA, nu se va aplica:

 • serviciilor web care nu intra in concurenta cu serviciile media audiovizuale, continutul audiovizual prezent pe site fiind doar ocazional si accesoriu scopului principal al serviciului, cum ar fi site-urile web care contin doar de maniera auxiliara elemente grafice animate, videoclipuri, fragmente din programele audiovizuale, daca acestea sunt prezente doar ocazional si exclusiv pentru ilustrare, scurte spoturi publicitare sau informatii legate de un produs sau serviciu care nu este audiovizual.
 • site-urilor web care furnizeaza continut audiovizual generat de catre utilizatori privati, in scopul punerii in comun si al schimbului in cadrul unei comunitati de interese (spre exemplu You Tube, Google, Vimeo) si nici oricaror forme de corespondenta privata.
 • versiunilor electronice ale ziarelor si revistelor.
 • motoarele de cautare pe internet.
 • jocurilor de noroc online, inclusiv loteriile, pariurile si alte forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, cu exceptia jocurilor si concursurilor difuzate, in conditiile legii, in cadrul unui serviciu media audiovizual.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

816 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  nu (Vineri, 30 martie 2012, 20:43)

  rdr [utilizator]

  nu nu nu nu nu nu nu Nu mi se pare normal ca CNA sa se amestece in orice fel cu ce se internetul
 • 0 (2 voturi)    
  mi se pare exagerata masura (Vineri, 30 martie 2012, 22:23)

  mary_ [utilizator]

  in primul rand o sa apara o noua birocratie, intarziere in difuzarea unor imagini...

  Nu pot sa inteleg de ce daca unii fac prostii trebuie sa suporte si altii exagerarile legislative...

  In loc sa instituie propria responsabilizare si plata unor amenzi usturatoare sau pedepse mai grave, te obliga pe tine fraier de wordpess.tv sa treci prin nu stiu ce filtre birocratice sau sa ingrosi randurile la youtube, vimeo sau nu stiu ce alt site...

  Mai gandim...
 • 0 (2 voturi)    
  Morile de vant (Vineri, 30 martie 2012, 22:32)

  Nightprowler [utilizator]

  Ce se vor face daca serverele se vor muta in alta tara? Sau daca OTV va ajunge sa transmita pe internet de pe servere straine?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by