Parlamentul European urmeaza sa aprobe Declaratia Scrisa 50/2011 cu privire la introducerea sahului in sistemul de invatamant in Uniunea Europeana, informeaza Agerpres.

Sahistul Gari Kasparov s-a aflat in vizita la Strasbourg pe 13 si 14 martie, pentru ultima etapa a adoptarii proiectului, se arata pe pagina de internet a lui Silvio Danailov, presedintele Uniunii Europene de Sah (ECU).

Ultima zi pentru obtinerea semnaturilor necesare adoptarii proiectului (378 de semnaturi) este 15 martie. Inainte de vizita sahistului la Parlamentul European, mai lipseau trei voturi. In sesiunea de marti a Comisiei Europene, trei europarlamentari romani, Monica Macovei, George Becali si Rares Niculescu si-au declarat sustinerea pentru propunerea legislativa.

Proiectul de lege a fost realizat de Uniunea Europeana de Sah si Fundatia de Sah Kasparov fiind inaintat Comisiei pe 30 noiembrie 2011 de Silvio Danailov.

Propunerea "invita Comisia si statele membre sa incurajeze introducerea programului «Sahul in institutiile de invatamant» in sistemele educationale din statele membre", sa acorde atentia cuvenita acestui program in viitoarea sa comunicare privind sportul, si sa asigure finantarea suficienta a acestuia incepand din 2012. Totodata, Comisia Europeana este invitata sa ia in considerare rezultatele studiilor disponibile, referitoare la efectele acestui program asupra dezvoltarii copiilor", informeaza agentia de presa citand un comunicat de presa.

Sahul a fost prezentat drept "un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale si poate sprijini coeziunea sociala si contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea sociala, combaterea discriminarii, reducerea ratelor criminalitatii si chiar combaterea diferitelor dependente". De asemenea, propunerea arata ca, indiferent de varsta copiilor, sahul poate ameliora concentrarea, rabdarea si persistenta acestora si poate dezvolta in ei simtul creativitatii, al intuitiei, al memoriei, precum si abilitati analitice si decizionale, dezvolta hotararea, motivatia si fair-play-ul.