Viceprim-ministrul Marko Bela a declarat marti ca, daca nu se va gasi o solutie cu privire la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures pana saptamana viitoare, personal, se gandeste sa renunte la prezenta sa in Guvern, punctand ca se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie, informeaza Agerpres.

"Situatia poate fi deblocata numai prin hotarare de guvern, dar nu am reusit sa cadem de acord cu continutul hotararii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un ragaz pana luni. [...] Daca nu se va gasi o solutie pana saptamana viitoare, eu personal nu pot sa merg mai departe. Se pune sub semnul intrebarii si prezenta UDMR in coalitie", a declarat Marko Bela pentru agentia de stiri citata.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat si el marti, dupa o sedinta a coalitiei, ca UDMR asteapta decizia PDL privind introducerea unei hotarari de guvern referitoare la Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures in sedinta Executivului de martea viitoare, pentru a putea "continua mai departe acest drum impreuna".

Kelemen Hunor a declarat pentru agerpres ca, presedintele PDL, Emil Boc, a cerut un ragaz de consultare in partid in ceea ce priveste introducerea unei hotarari de guvern iar liderii UDMR i l-au acordat.

"Exista o propunere de proiect de hotarare de guvern cu o varianta care propune - asa cum scrie in Legea invatamantului - infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in limba maghiara", a precizat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, alta varianta discutata este infiintarea departamentelor de medicina si farmacie in limba maghiara. "Misiunea noastra ferma este sa mergem pe Legea invatamantului - asa cum scrie in lege - sa se infiinteze prin hotarare de guvern Facultatea de Medicina si Farmacie [n.r. in limba maghiara]", a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a aratat, in acest context, ca martea viitoarea hotararea de guvern trebuie sa intre in sedinta Executivului, pentru a vedea daca UDMR poate continua "mai departe acest drum impreuna" cu PDL.

"Asteptam decizia PDL. PDL a cerut un ragaz pentru o consultare in partid. Noi am spus ca saptamana viitoare, marti, la sedinta de guvern trebuie sa intre hotararea de guvern ca sa putem continua mai departe acest drum impreuna. Presedintele Boc a promis ca se va consulta in partid", a afirmat Kelemen Hunor.

Intrebat daca UDMR va iesi de la guvernare in cazul in care hotararea de guvern nu va intra martea viitoare in dezbaterea Executivului si nu va fi adoptata, liderul Uniunii a explicat ca "discutam saptamana viitoare ce vom face. Dar nu cred ca va fi cazul, vorbim despre respectarea legii, nu despre altceva. Fostul prim-ministru Boc a cerut un ragaz de consultare in partid si noi am spus ca e OK - au fost ocazii cand am cerut si noi ragaz pentru consultare si aceasta consultare nu trebuie sa dureze mai mult de cateva zile".

Reprezentantii coalitiei de guvernamant s-au reunit in sedinta la Palatul Victoria marti, de la ora 16,00, discutiile durand mai bine de trei ore. Liderii UDMR au atras atentia, in ultima perioada, cu privire la faptul ca Legea Educatiei este aplicata partial, in contextul in care la UMF Targu Mures nu a fost infiintata o linie in limba maghiara.

Citeste si: