​Duminica se implinesc 35 de ani de la cel mai devastator cutremur din istoria recenta a Romaniei. Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, Romania era zguduita de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, ramas in istorie ca seismul care a lasat in urma cele mai multe victime si cele mai mari pagube in tara noastra. Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numarat inclusiv personalitati precum actorii Toma Caragiu si Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea. Bilantul cutremurului din 4 martie - 1.578 de oameni si-au pierdut viata, dintre care 1.424 numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari, 11.300 de oameni au fost raniti si in jur de 35.000 de locuinte s-au prabusit.

Cum arata Bucurestiului nepregatit dupa cutremurul din 1977: Str. ArgheziFoto: Agerpres

Seismul a avut epicentrul in Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri, iar unda de soc a fost resimtita in aproape intreaga zona balcanica, potrivit Wikipedia.org.

In Bucuresti, peste 33 de cladiri si blocuri inalte s-au prabusit. Nicolae Ceausescu, aflat in vizita in Nigeria in seara producerii cutremurului, a decis instituirea starii de necesitate in intreaga tara. In zilele urmatoare, el a iesit adesea pe strazile Capitalei, incercand sa calmeze populatia si a cerut ferm ca operatiunile de cautare si salvare a victimelor sa fie prelungite peste termenul considerat limita pentru supravietuire.

Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numarat si personalitati precum actorii Toma Caragiu si Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocanet sau cantareata Doina Badea.

Cutremurul a provocat si prabusirea unor monumente de arhitectura din Capitala, dar a constituit si un pretext de care regimul comunist s-a folosit pentru a demola unele cladiri "incomode".

Cutremurul din 1977 este seismul care a facut cele mai multe victime si cele mai mari pagube in tara noastra, insa din punctul de vedere al magnitudinii, nu a fost si cel mai puternic. Cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei este cel produs la 10 noiembrie 1940, la ora 3:39, care a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Seismul a avut efecte devastatoare in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti, majoritatea in Moldova. Numarul exact al victimelor nu a fost, insa, niciodata cunoscut cu exactitate, informatiile fiind cenzurate la acea vreme.