Sute de tir-uri asteapta, vineri, la punctul de frontiera Petea, pe sensul de intrare in tara dinspre Ungaria. Coloana de masini se intinde pe o distanta de aproximativ 10 de kilometri, afirma soferii de TIR aflati la fata locului, dar reprezentantii Politiei de Frontiera sustin ca este vorba de aproximativ 2 km. Politia de Frontiera a anuntat ca desfasoara o operatiune ampla de verificare amanuntita a transporturilor de marfuri care intra in tara.

Coada la vama PeteaFoto: Hotnews

"Ni s-a transmis de catre politistul de la frontiera ca trebuie sa scaneze documentele fiecarei masini si e singur si nu are decat un calculator si un scanner. Dureaza circa 7-10 minute de camion si sunt sute de camioane", a declarat, pentru HotNews.ro, unul din soferii care asteapta in vama. Unele TIR-uri asteapta de la ora 4 dimineata.

"O singura persoana vad participantii la trafic, dar la punctul de trecere exista o intreaga echipa. Din ce am discutat cu colegii aflati la Petea, numarul de TIR-uri este mult mai mic fata de ieri. Dupa cum se stie, Politia de Frontiera desfasoara controale amanuntit in toate punctele de trecere a frontierei, in cadrul unei actiuni de combatere a evaziunii fiscale", a declarat Oana Totorean, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politie de Frontiera Satu Mare.

Reprezentantul Politiei de Frontiera a mai mentionat ca verificarea TIR-urilor de catre politistii de frontiera se face intr-un terminal aflat pe teritoriul statului maghiar.

Politia de Frontiera a anuntat, intr-un comunicat, ca desfasoara o actiune de combatere a contrabandei si a evaziunii fiscale, prin care documentele transporturilor de marfuri care intra in tara sunt verificate amanuntit.

"Verificarile au ca principale obiective: depistarea transporturilor de marfa fara documente legale sau cu nereguli in documente, identificarea societatilor comerciale care efectueaza operatiuni de import-export fara a respecta prevederile legale, prevenirea si combaterea contrabandei cu bunuri de larg consum si produse accizabile", se arata in comunicat.

De asemenea, Politia de Frontiera a anuntat ca a suplimentat personalul care lucreaza la punctele de frontiera. "Pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei, pe culoarele destinate verificarii automarfarelor, au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor", se arata in comunicatul Politiei de Frontiera.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, saptamana trecuta, ca lupta impotriva evaziunii fiscale este un obiectiv de siguranta nationalasi de reforma administrativa.

"Avem la dispozitie doua surse importante pentru cresterea veniturilor bugetare si a produsului intern brut: accesarea si gestionarea eficienta a fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale. Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat", a cerut premierul.

La mijlocul acestei saptamani, cozi de sute de tir-uri s-au format in Vama Giurgiu, la punctul de frontiera catre Ruse, Bulgaria, in urma controlului amanuntit facut de politistii de frontiera.

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a acuzat partea romana ca a provocat aceste intarzieri.

"Bulgaria caracterizeaza drept inacceptabile actiunile care impiedica libertatea de miscare a persoanelor, a marfurilor si a vehiculelor, si care este un principiu fundamental al Uniunii Europene", afirma ministerul bulgar, intr-un comunicat citat de AFP.