Fenomenul "freezing rain" (ploaie care ingheata) s-a produs sambata in unele zone ale tarii si in Bucuresti, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, citat de Mediafax. Sandu a afirmat ca fenomenul urmeaza sa se instaleze in zone chiar mai extinse decat se estimase initial.

Freezing rain (Herastrau, 2010)Foto: Agerpres

"Freezing rain" se formeaza din cauza ca in straturile inalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transforma imediat in gheata. Astfel, in urma ploii inghetate se formeaza o crusta subtire de gheata.

Sandu a declarat ca "freezing rain" este un fenomen "destul de rar, insa nu total neobisnuit pentru Romania": "Noi nu gresim prognozele. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si a inceput deja sa se intample. Depinde de cantitati (de precipitatii - n.r.) si de temperaturi, insa este posibil sa apara pe o zona mai extinsa decat se estimase initial. Trebuie tinut cont insa ca formarea lui depinde exclusiv de cantitatile de ploaie si de temperaturi".

Mediafax reaminteste ca directorul ANM a declarat recent ca nu este cazul ca populatia sa intre in panica din cauza ninsorii si a viscolului, dar a tinut sa atentioneze asupra momentului in care nisoarea se va transforma in ploaie.