Guvernul anunta ca nu modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor. Intr-un comunicat, Executivul precizeaza: "In legatura cu propunerea de politica publica de modificare a legislatiei privind drepturile revolutionarilor, primul-ministru Emil Boc precizeaza faptul ca Guvernul nu va modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor pentru a se reveni la situatia anterioara". Amintim ca la finalul anului trecut s-a decis suspendarea in 2012 a indemnizatiilor pentru revolutionari.

Insa in urma cu patru zile, George Costin - secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Teodor Maries - presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Ioan Oltean si Mircea Toader (PDL) au incheiat un protocol prin care ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu si George Costin se angajau sa identifice "solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii prevazute la art. 4, alin. 4 din legea 341/2004". Adica pentru plata indemnizatiilor exact catre acele persoane despre care legea votata anul trecut spune ca nu primesc in 2012 indemnizatiile. In schimbul acestei "solutii financiare", Asociatia 21 decembrie 1989 se angajeaza sa suspende orice protest la sediile PDL.

In acest moment nu este clar ce inseamna ca Guvernul nu va modifica aceasta legislatie: ca nu va da banii, nemodificand legislatia, sau ca nu va modifica legislatia, dar va gasi un alt mod prin care sa plateasca indemnizatiile.

UPDATE Emil Boc: Nu se pot gasi "peste noapte" resurse financiare pentru indemnizatiile revolutionarilor

Premierul Emil Boc a declarat marti, 24 ianuarie, ca nu se pot gasi "peste noapte" resurse financiare pentru indemnizatiile revolutionarilor, potrivit Agerpres. "Guvernul nu modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor, nu avem peste noapte resurse financiare ca sa putem mari peste noapte salarii, pensii sau indemnizatii de revolutionar. Asa cum sunt nemultumiti din nefericire foarte multi bugetari si foarte multi pensionari si foarte multe cadre militare in rezerva, stiu ca sunt nemultumiti si foarte multi revolutionari, dar trebuie sa intelegem ca nu avem alte alternative in acest moment", a declarat seful Executivului dupa sedinta Parlamentului dedicata Unirii Principatelor.

Emil Boc sustine ca, "daca nu facem populisme si pasi inapoi, exista perspective in viitor si acest lucru a fost spus in permanenta de catre guvernanti si asta am repetat si de la tribuna Parlamentului ca, daca nu vom cadea in patima populismului si pastram stabilitatea economica, exista premise pentru viitor. Daca se va reveni la populisme atunci nu".

Ce spune Protocolul incheiat intre PDL si mai multe asociatii de revolutionari

Amintim ca vineri, 20 ianuarie, George Costin - secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Teodor Maries - presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Nicolae Banutoiu - vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor, Victor Grigorescu - reprezentand CNS Cartel Alfa si Ioan Oltean - secretarul general al PDL, Mircea Toader - liderul deputatilor PDL au semnat un protocol.

Potrivit documentului publicat pe blogul lui Victor Ponta si pe cel al Asociatiei 21 decembrie, prevederile protocolului sunt urmatoarele:

  • "Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si Secretarul de Stat George Costin vor identifica de indata solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii, persoanelor prevazute la art. 4, alin. 4 din Legea 341/2004, fara a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012.
  • Reprezentantii Colegiului Revolutionarilor, impreuna cu Secretarul de Stat pentru Revolutionari, vor prezenta grupului PDL din Camera Deputatilor propunerile de modificare si completare a Legii 341/2004 in vederea imbunatatirii actului normativ, cu respectarea procedurilor parlamentare. Toate amendamentele vor fi prezentate pana luni 23.01.2012, ora 14.00.
  • In aceeasi zi, la ora 19.00, la sala de sedinte a grupului parlamentar PDL din Camera Deputatilor va avea loc intalnirea in vederea analizei amendamentelor depuse.
  • Amendamentele admise vor fi inaintate de indata comisiilor sesizate spre dezbaterea in fond a legii. Raportul comisiilor va fi depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pana in data de 04.02.2012, urmand ca acesta sa fie inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor si dezbatut in sedintele din zilele 04-05 februarie.
  • Votul final se va da in prima sedinta consacrata acestei activitati, dar nu mai tarziu de 08.02.2012.
  • De asemenea, partile au convenit ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa fie sesizat pentru repunerea in dezbatere in regim de urgenta a Legii Lustratiei, luandu-se in considerare amendamentele depuse de Societatea Timisoara si Asociatia 21 Decembrie 1989, amendamente ce vor fi sustinute si de reprezentanti ai PDL, tinand cont de observatiile Curtii Constitutionale.   
  • Pana la realizarea celor inscrise in prezentul protocol se suspenda orice activitate publica si stradala a Asociatiei 21 decembrie 1989, de la sediile PDL".

UPDATE Teodor Maries: Amendamentele revolutionarilor au fost acceptate de reprezentantii PDL in proportie de 95%

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a sustinut marti o conferinta de presa in care a declarat ca Guvernul nu a taiat banii pentru indemnizatiile revolutionarilor, ci a suspendat pentru acest an plata acestora. Maries a punctat ca suspendarea a fost adoptata de Parlament, adaugand ca "premierul nu minte. El spune 'nu cedez pentru ca nu eu am decis acest lucru'", transmite Agerpres.

In ceea ce priveste plata indemnizatiilor revolutionarilor - cerute conform protocolului semnat cu Ioan Oltean si Mircea Toader - Teodor Maries sustine ca acesti bani ar putea fi luati din pensiile celor care au facut parte din aparatul represiv, magistrati, justitie si din nomenclatura Partidului Comunist Roman.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 a adaugat ca amendamentele revolutionarilor au fost acceptate de reprezentantii PDL in proportie de 95%, potrivit Agerpres. "Este pentru prima data cand un partid accepta sa se puna in lege ca Revolutia a fost anticomunista", a spus Maries.

Indemnizatiile de revolutionar, in prezent

Pe 8 noiembrie 2011, Camera Deputatilor - camera decizionala - a adoptat o serie de modificari la "Legea recunostintei fata de eroii martiri" (legea 341/2004) care prevad suspendarea in 2012 a acestor indemnizatii. "In anul 2012 indemnizatiile prevazute la art 4 alin (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri care au contribuit la victoria revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, nr.341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, nu se acorda", a anuntat Guvernul intr-un comunicat de presa. Cu alte cuvinte, in urma schimbarilor sustinute de PDL, indemnizatia se acorda doar "urmasilor eroilor martiri", respectiv sotilor, sotiilor si copiilor celor care au murit in revolutie.

Pe 15 noiembrie, un grup de deputati PSD si PNL a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind acest act normativ, acuzand faptul ca "forma in care actul normativ in cauza a fost adoptat de catre Camera Deputatilor difera fundamental de cea adoptata de catre Senatul Romaniei". Pe 7 decembrie 2011, Curtea Constitutionala a decis ca actul normativ 410/2011 este constitutional. "Cu privire la obiectiile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.80/2010 pentru modificarea si completarea art.11 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr.37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca acestea sunt constitutionale", se arata in comunicatul Curtii.

Vezi aici traseul Legii in Parlament

Pe 14 decembrie ea a fost promulgata si a fost publicata in Monitorul Oficial.

Inainte ca aceasta lege sa fie votata in Parlament, premierul Emil Boc declara in august 2011 la emisiunea "Sub semnul intrebarii" de la B1TV, moderata de Robert Turcescu, ca asteapta analiza Corpului de Control cu privire la indemnizatiile pentru revolutionari. El a precizat ca propune ca doar urmasii celor decedati si cei raniti in Revolutie sa primeasca indemnizatii. Potrivit premierului, in prezent se cheltuiesc 110 milioane de euro anual pentru drepturile revolutionarilor, iar numarul acestora a crescut de la 4.000 in 2004 la aproape 17.000 in prezent.

Citeste aici care sunt drepturile si indemnizatiile revolutionarilor