ANI: Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, in stare de incompatibilitate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 19 decembrie 2011, 9:43 Actualitate | Esenţial


Agentia Nationala de Integritate anunta luni, intr-un comunicat, "incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Astarastoae Vasile". Potrivit ANI, Vasile Astarastoae se afla in incompatibilitate incepand cu data de 13.01.2011 si pana in prezent, intrucat exercita, simultan, atat calitatea de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, cat si functiile publice de conducere de Director al Institutului de Medicina Legala Iasi, Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, Presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici",  incalcand, astfel, dispozitiile art. 215, alin. 3 din Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale - si prevederile art. 441, alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

 • La data de 27.03.2008, Vasile Astarastoae a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, in functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.
 • Incepand cu anul 2001 si pana in prezent, Vasile Astarastoae exercita si functia de conducere de Director al Institutului de Medicina Legala Iasi.
 • In plus, Astarastoae a fost numit, la data de 21.12.2007, in functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, pentru perioada 2007-2011, iar incepand cu data de 16.12.2003, detine functia de Presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi.
 • Incepand cu data de 04.05.2006, Vasile Astarastoae detine functia de Presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar incepand cu data de 26.04.2007, Astarastoae detine functia de membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici".
 • In perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010, Vasile Astarastoae a desfasurat activitati didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

Astfel, arata ANI, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, conform dispozitiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale -, "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului", iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din Romania, atat la nivel national cit si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, al structurilor deconcentrate ale acestora, ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, medicii pentru care in timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situatia de incompatibilitate sunt suspendati din functie".

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

La data de 14.12.2011, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila savarsire de catre Vasile Astarastoae.

In acest caz, Agentia Nationala de Integritate anunta ca va initia si demersurile prevazute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1429 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Interesante pedepse! (Luni, 19 decembrie 2011, 10:04)

  Constantin [anonim]

  Tot sa lucrezi de partea statului cu pedepsele astea. N-ar putea sa le faca la fel si pentru noi, adica sa ma suspende din functia de platitor de taxe daca cumva sunt in incompatibilitate cu codul fiscal.
 • +6 (6 voturi)    
  timp de munca (Luni, 19 decembrie 2011, 11:01)

  ALEX [anonim]

  De aceea pleaca medici din tara. Pentru ca unii acapareaza tot. Si asta nu este numai incompatibilitate ci si nerusinare.
 • +6 (6 voturi)    
  mda (Luni, 19 decembrie 2011, 11:02)

  eu [anonim]

  asta sufera de SEFIE

  e presedinte si sef peste tot... are multe fonduri de la buget de muls, cine stie cate conturi de milioane de euro ascunse are prin elvetia.
 • +6 (6 voturi)    
  Tulai,doamne! (Luni, 19 decembrie 2011, 11:45)

  cititor [anonim]

  Da cate functii are omul asta?!?!
 • +6 (6 voturi)    
  incompatibilitate fizica (Luni, 19 decembrie 2011, 11:48)

  Anonimus [anonim]

  inainte de vreo incompatibilitate legala, ar trebui constatata una fizica. Cum naiba ar putea cineva sa indeplinesca toate atributiile acestor functii corespunzator in acelasi timp? Cred ca si Superman ar avea probleme serioase
 • 0 (0 voturi)    
  nu se obsearva (Luni, 19 decembrie 2011, 23:16)

  banateanul. [utilizator]

  pe fizionomia acestui om oboseala. cand se odihneste acest om ? cu atatea functii si servicii nu are timp de odihna! Sau toate atributiile le deleaga la subalterni si el doar incaseaza banii ; asa zise indemnizatii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by