Peste 90% dintre romanii intervievati la recensamant si-au declarat codul numeric personal, se arata intr-un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), in perioada 31 octombrie - 1 noiembrie, citat de Agerpres.

Potrivit IRES, 5% dintre romani sustin ca nu au fost recenzati, iar alti 4% spun ca nu au raspuns intrebarilor de la recensamant pentru ca nu au fost acasa.

Studiul mai releva ca mai mult de jumatate dintre romani nu stiu care este institutia responsabila pentru organizarea recensamantului, cel mai corect informati in aceasta privinta fiind barbatii, respondentii din mediul urban si cei cu varsta intre 55 si 65 de ani.

Totodata, 90% dintre romani au fost vizitati de un recenzor, se mai arata in studiul IRES.

"Recensamantul a fost un eveniment cu o notorietate foarte puternica, 99% dintre romani auzind despre acesta. Televiziunea este mediul de comunicare prin care cei mai multi respondenti (67%) au auzit de recensamant, alti 16% dintre cei intervievati declarand ca au aflat despre recensamant chiar de la recenzorul care i-a vizitat", mai informeaza IRES.

In studiu se mai mentioneaza ca 7 din 10 romani cred ca recensamantul este util.

Dintre cei 4% care spun ca nu au raspuns intrebarilor de la recensamant pentru ca nu au fost acasa, cei mai multi se plaseaza in categoria 18-35 de ani.

De asemenea, studiul mai arata ca 12% dintre cei chestionati nu au raspuns ei insisi la intrebarile cuprinse in formulare, in timp ce peste jumatate dintre respondenti considera ca recensamantul a fost destul si foarte bine organizat.

Studiul a fost realizat pe un esantion multi-stratificat de 1.469 de indivizi in varsta de minim 18 ani. Datele au fost culese prin metoda CATI, in perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.