Suplimentul de promovare a utilizarii responsabile a banilor

Diferenta dintre net si brut sau cu cat platim statul
Marţi, 4 mai 2010, 10:09 Bugetul Familiei - Educatie Financiara


Ne negociem salariile astfel incat sa stim cat primim in mana. Cash-ul este rege. Dar stim ce ascunde diferenta dintre salariul brut si salariul net? La un salariu net oferit de 1,000 de lei, statul primeste 775 de lei, cumulat de la angajat si angajator. Unde se vad acesti bani?


1. Sprijin pentru categorii sociale in crestereSalariul angajatului “din mana” este cu mult mai mic decat salariul sau brut, “din acte”. Diferenta reprezinta contributia angajatului care cuprinde: CAS - 10.5%, sanatate - 5.5%, somaj - 0.5%; la care se adauga impozitul pe venit de 16% din venitul brut.

Toti acesti bani sunt folositi de stat pentru a sustine un sistem de sanatate functional si categorii sociale in crestere – precum somerii si pensionarii. In prezent, in Romania, pensionarii sunt platiti din contributia salariatilor actuali, adica fiecare angajat contribuie pentru pensionarii de acum si nu la cuantumul pensiei sale. Nivelul pensiei va depinde de numarul salariatilor in raport cu cel al pensionarilor, din momentul pensionarii.

Tot din acesti bani se asigura accesul salariatilor la sistemul de sanatate de stat, precum si unele facilitati pentru consult gratuit sau medicamente compensate.

2. Angajatorul dubleaza contributiaIn afara de contributia angajatului, compania care angajeaza trebuie sa plateasca si ea minim 28% din salariul net oferit, in functie de codul CAEN, conditiile de munca si numarul de angajati. Banii vor fi directionati in aproximativ aceleasi directii: CAS 20.8%, sanatate 5.2%, etc. 


Pentru ca taxarea pare excesiva, de comun acord cu salariatii, angajatorii prefera sa foloseasca munca la negru sau forme mixte (jumatate din salariu pe cartea de munca, restul in plic). Desi aparent un targ avantajos, nimeni nu castiga cu adevarat: angajatul nu beneficiaza de asigurare de sanatate, concediu de odihna sau alte drepturi convenite prin contractul de munca, iar statul pierde bani. In plus, angajatul isi limiteaza accesul la surse de finantare. Institutiile financiare nu iau in considerare decat veniturile demonstrabile.

3. Alte taxe si impozite sau cat de mare e nevoia de baniPractic, din cauza nevoii de bani pentru a oferi servicii sociale categoriilor sociale care au dreptul la ele (someri si pensionari), statul percepe contributii importante angajatului si angajatorului care se vireaza la bugetul asigurarilor sociale de stat. In plus alte taxe si impozite precum TVA sau impozit pe profit sunt percepute la bugetul de stat. Administratiile locale solicita si ele plata unor impozite care finanteaza servicii descentralizate. Cu banii astfel adunati se acopera cheluielile cu constructiile de sosele, scoli sau poduri, plata profesorilor sau a medicilor, sprijinirea culturii, transportul in comun, iluminatul public si multe altele. Cat de eficient sunt insa folosite aceste fonduri, fiecare dintre noi poate gasi raspunsul in propria experienta. Gandeste-te cum esti tratat in spitalele de stat, administratiile financiare sau in scoli.

4. O noua atitudine in raport cu statul si institutiileContributiile si taxe platite in numele nostru de catre angajator ne apartin si este decizia noastra prin semnarea contractului de munca sa directionam acesti bani catre sectoarele pe care statul le gestioneaza si care dezvolta servicii de care beneficiem toti. Este o cultura a solidaritatii sociale pe care o acceptam... platim pentru cei care au nevoie acum... si altii vor plati pentru noi cand vom avea noi nevoie.

Multi dintre noi putem obiecta ca nu avem si nu vom avea nevoie de serviciile statului. Simtim un mare disconfort sa contribuim pentru sustinerea unui sistem de care suntem dezamagiti. In acelasi timp insa depinde de noi sa solicitam o calitate mai buna a serviciilor din partea functionarilor statului.

Sa nu uitam: pentru cel care primeste 1000 de lei salariu, alti 775 de lei sunt virati statului. Si acestia sunt doar o parte din banii cu care platim statul. Dar sunt suficienti ca sa includa si garantia calitatii serviciilor oferite, fie ca e vorba de spitale, scoli, politie, administratie financiara etc.

TABEL INFORMATIV: Contributii angajator si angajat - 2010

ANGAJAT:

CAS - 10,5 % – conditii normale de munca, 10,5% – conditii deosebite de munca, 10,5% – conditii speciale de munca

CASS - 5.5%
Soma
j - 0.5%ANGAJATOR:


CAS
- 20,8% – conditii normale de munca, 25,8% – conditii deosebite de munca, 30,8% – conditii speciale de munca

CASS - 5.2% 

Somaj - 0.5% 

Contributie concedii si indemnizatii - 0.85% 

Fond de garantare pentru plata creantelor salariale- 0.25%

Accidente si boli profesionale – intre 0,15% si 0,85% 

Comision ITM – 0,25%-0,75% 


IMPOZITE:

Impozitul pe venitul din salarii – 16%

Impozitul pe venit - 16%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

133365 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  clarificare (Marţi, 4 mai 2010, 10:07)

  john [anonim]

  Util articolul, dar nu pricep ceva:
  "Salariul angajatului “din mana” este cu 37.8% mai mic decat salariul sau brut, “din acte”. Diferenta reprezinta contributia angajatului care cuprinde: CAS - 10.5%, sanatate - 5.5%, somaj - 0.5%; la care se adauga impozitul pe venit de 16% din venitul brut. "

  De unde acest 37.8% ? Oricum adun procentele de mai sus nu-mi iese 37.8% :)
 • +4 (8 voturi)    
  o tara de hoti (Marţi, 4 mai 2010, 10:12)

  dan [anonim]

  din 17750lei angajatul primeste 1000 lei.
  Dar da inapoi la stat 200lei sub forma de tva. Si mai da inapoi la stat alti bani: taxe vamale, taxe drum, taxa de fraier.

  Deci practic din munca lui un om primeste 30-35%. Daca ne gandim si la faptul ca lucreaza de fapt pentru patron, care castiga de 2-3ori mai mult de pe urma lui decat el insusi, atunci ajungem undeva la 10-15%
 • -2 (6 voturi)    
  intrebare (Marţi, 4 mai 2010, 10:39)

  nedumerit [anonim]

  de unde rezulta cei 37,8%?? ("este cu 37.8% mai mic decat salariul sau brut")
 • +4 (6 voturi)    
  Romanul este individualist (Marţi, 4 mai 2010, 10:57)

  Stan Constantin [anonim]

  si statul roman trebuie sa se muleze pe caracterul romanesc daca vream sa fie functional.

  Sistemul actual de taxe face apel la spiritul social si civic al romanului ignorand, aprope total, dorinta extraordinara a romanului de a iesi in evidenta. Pentru a avea succes in colectarea taxelor statul trebuie sa se bazeze pe egoismul romanului care prefera case aratoase, masini puternice, adica tot ce-l scoate in evidenta fata de ceilalti.
 • +14 (14 voturi)    
  calculul complet (Marţi, 4 mai 2010, 11:11)

  Dan [anonim]

  "La un salariu net oferit de 1,000 de lei, statul primeste 775 de lei, cumulat de la angajat si angajator." De ce sa ne oprim cu calculele aici? Daca isi cheltuie si cei 1000 ramasi, 19% se intorc tot la stat, adica inca 190 de lei. Deci respectivul cetatean angajat "cotizeaza" cu 865 de lei la stat. Daca si-a luat benzina de 200 de lei, alta 100 de lei se duce tot la stat ca acciza (in total 965 de lei). Nu mai spunem de impozitele pe casa, masina, taxa de drum, taxa de statiune, pe viciu, coplata sau alte "prestatii" impuse de stat, care tot la stat ajung.

  In tara asta oamenii apartin statului si nu invers.

  Sa traiti bine. Si mult. Ca sa cotizati mult. Si bine!
 • +9 (9 voturi)    
  Gresit! (Marţi, 4 mai 2010, 11:17)

  AndreiSe [utilizator]

  Daca ia salariul jumate pe cartea de munca si jumate la negru, angajatul nu pierde accesul la asigurarile de sanatate, nici la banii pe concediul, pentru ca va lua jumate la oficial si jumate la negru. Nu pierde practic nimic , doar accesul la credite, dar prea putini se mai gandesc astazi sa faca credit.
  Contributiile sunt foarte mari. Practic mai mari decat salariu net. Acesta este 62.2% din brut, in timp ce contributiile sunt de 77,5%.
  Nu inteleg notiunea de salariul brut, care este amplasat undeva pe la mijloc intre, sa zicem, fondul de salariu si salariul net. Poate ar trebui ca salariul brut sa includa si contributiile angajatorului, care sa fie unite cu cele ale angajatului, asa s-ar vedea mai clar cat este contributia, ce economii se fac platind salariul la negru si ce mare este gradul de impozitare al veniturilor din salarii in raport cu veniturile din dividente sau alte forme de venituri.
 • +5 (7 voturi)    
  Mai rau cu taxele decit in SUA sau Germania (Marţi, 4 mai 2010, 11:21)

  Pogea [anonim]

  La un salariu mediu brut in Romania de 1800 iese 1280 net ~ 520$ adica 6240$/an si platesti un impozit de 10% adica 624$. In Romania numai din impozit platesti ~ 822$/an, si cu celelate taxe CAS, ITM ... ajungi la 3900$/an.
  Daca pe linga ce-ti ia statul din taxe pe salariu mai adaugi si restul taxelor gen TVA, accize, etc ... ajungi sa dai la "stat" 60-70% din ce muncesti.
  Practic ... muncesti 7 zile din 10 pentru ... "stat" si "serviciile" care ti le ofera.
  Traiasca Republica Sclavagista Romania.
 • +3 (3 voturi)    
  Cum sa procedam? (Marţi, 4 mai 2010, 11:27)

  claudiu [anonim]

  In aceste conditii in care taxele angajat + angajator aproape dubleaza cheltuiala luand in calcul si costurile de protectie a muncii , de pregatire si costurile cu echipamentele de protectie , ajungem la niste preturi de ofertare (luand in calcul tuturor cheltuielilor de regie) cu care nu putem fi competitivi cu munca prestata la negru de concurenta.Gasiti o solutie sa eliminati munca la negru sa putem lucra si noi la preturile reale.CA deh!..nu toate contractele se incheie cu STATUL.
 • +4 (8 voturi)    
  cum e cu aritmetica? (Marţi, 4 mai 2010, 11:34)

  Razvan [anonim]

  la un salariu net de 1000lei, tinand cont ca din salariu se retin 37,8% rezulta un salariu brut de 1607,71 lei deci statul retine de la angajat 607.71lei, da? apoi angajatorul da si el 39, 7 % din salariul brut de 1607.71 adica inca 638.26lei. Deci in total pentru o leafa neta de 1000lei statul primeste 1254,97 lei adica mai mult de jumatate "fura" statul. Am zis fura pentru ca apoi din leafa de 1000 de lei salariatul cumpara hrana si utilitati in care sunt incluse alte zeci de taxe. Deci din leafa pe care o plateste angajatorul, statul fura circa 80% (fara ghilimele), si cica statul e sarac.
 • +7 (7 voturi)    
  de ce ? (Marţi, 4 mai 2010, 11:55)

  gigi [anonim]

  Articolul nu face decat sa descrie o stare ce se doreste de fapt, dar pe care eu personal o consider inacceptabila. Daca ne gandim bine, banii pe care ii platim nu se intorc la noi. O mare parte intra in buzunare private prin diverse mecanisme, sau cel putin asta este perceptia omului de rand. Eu personal platesc o gramada de bani la asigurari de sanatate si sa fiu sincer as prefera sa ii strang si sa ii folosesc in sistemul medical privat daca vreodata as avea nevoie de ei. Cu toate riscurile ce decurg din aceasta. Poate doar sistemul interventiilor de urgenta (gen SMURD) ar trebui finantat in acest mod. Un sistem gratuit de sanatate este o mostenire sociala de stanga ce nu face decat sa permita o folosire nerationala si centralizata a banilor.
 • +2 (2 voturi)    
  Dar solutia? (Marţi, 4 mai 2010, 11:59)

  tot eu [anonim]

  Si care este solutia? Vedem ca statul isi bate joc de noi, tot ce ia de la noi se duce pe apa sambetei!! Ce putem sa facem pentru a-i determina pe cei care ne guverneaza statul sa ia o atitudine in favoarea noastra, nu a buzunarelor pe care si le umplu cu ale noastre contributii?
 • +2 (2 voturi)    
  aici sunt banii dumneavoastra???? (Marţi, 4 mai 2010, 12:40)

  vasilica [anonim]

  trebuie sa recunoastem ca iti trebuie curaj sa te lasi pe mana sistemului in caz ca ai avea nevoie de o operatie mai dificila, sa zicem.
  asta pe de o parte. pe de alta, pentru a ti se face acea operatie, CULMEA, trebuie sa platesti. platesti doctorul (ca sa te asiguri ca nu face o treaba de mantuiala), platesti anestezia (ca doar nu vrei anestezie romaneasca "nani, nani, puiul mamii"), platesti sefa de salon ca sa te asiguri ca atunci cand ai nevoie de o plosca asistenta nu sta sa isi faca unghiile sau mai stiu eu ce ... platesti!
  astea sunt servicii, imi veti spune iar serviciile trebuiesc platite. s-ar putea sa aveti dreptate dumneavoastra si sa fiu eu putin cam pretentios.
  dar cum ramane cu medicamentele, fratilor? zilele trecute imi spunea cineva ca a trebuit sa ISI CUMPERE perfuzia si ace de seringa si pansament ...
  apoi, daca nici de-astea nu asigura sistemul -lucruri pentru care PLATESC lunar- ce Dumnezeului sa mai stiu zice?
  daca vreodata imi va cere vreun doctor sau vreo asistenta sa imi cumpar ceva ce ar trebui sa primesc de la stat, eu sunt hotarat sa dau statul in judecata.
 • -1 (1 vot)    
  Solutia... (Marţi, 4 mai 2010, 13:07)

  Ana Elena [anonim]

  ....ar fi cel putin una, si anume: FACETI COPIII sau INFIATI + unul din parteneri sa fie casnic si veti vedea garantat scaderea impozitului la stat .
 • 0 (0 voturi)    
  Buna reclama.... (Marţi, 4 mai 2010, 13:43)

  BUNI [anonim]

  Inspirat bannerul publicitar de pe aceasta pagina...
  Cam asa zboara si banii din buzunarul nostru spre destinatii necunoscute...
 • +1 (1 vot)    
  banclu cu statuia (Marţi, 4 mai 2010, 13:56)

  Metallicus [anonim]

  Stitzi bancul cu statuia? Statu' ia tot!!!!!!!!!
  Si vai de cel ce se revolta împotriva asupritorului-shef....
 • +1 (1 vot)    
  Dileme (Marţi, 4 mai 2010, 14:16)

  Alexandru C [utilizator]

  Vad cu unii au niste dileme legate de cifre, Mai e unul care vine si zice ca la un salariu de 1000 lei in mana se duc inca 1200 lei la stat.
  Daca habar n-aveti la ce se aplica procentele alea lasati-o balta.
  Nu e nicio rusine ca nu te pricepi la asta insa e o mare rusine cand faci degeaba pe desteptul.

  jhon tata invata sa citesti. CAS, CASS, Somaj si ce mai e se aplica la salariul brut care e diferit de net si e mai mare. De aia procentul ala nu este egal cu suma procentelor aplicate.
  Matematica e grea dar e logica.
 • 0 (0 voturi)    
  multe de spus (Marţi, 4 mai 2010, 14:34)

  brutus [anonim]

  In primul rand, referitor la munca la negru, forma cea mai raspandita in Romania este cea in care angajatul are intocmit un contract de munca cu salariul minim pe economie si primeste diferenta "la negru". Caz in care, respectivul salariat beneficiaza de toate drepturile care ii revin ca si contribuabil la fondul asigurarilor sociale si de sanatate si toate celelalte drepturi care ii revin din contractul individual de munca si Codul Muncii (zile de concediu etc). Din drepturile acestea multe sunt numai pe hartie si pt cei care au trecut tot salariul in contractul de munca si pt cei care accepta aceasta practica din partea angajatorului.
  O alta problema este ca desi cunoaste faptul ca bugetul de stat, al asigurarilor sociale si de sanatate si cel local sunt chestii diferite, autorul generalizeaza si spune ca din banii astia sunt platiti profesori, medici, pensii, drumuri, poduri si altele.
  Cata vreme articolul este despre diferenta dintre salariul brut si net, ar fi normal sa nu bagam bugetul local in acest articol si sa explicam cititorului urmatoarele:
  - unde merge contributia la CAS, cine gestioneaza acesti bani si ce se intampla cu ei;
  - idem pt contributia la sanatate si somaj;
  - care este baza de impozitare pt impozitul pe venit din salarii (deja primul comentator era confuz) si in cateva cuvinte ce este bugetul de stat.

  In rest, felicitari ca atacati subiecte de genul asta, contribuabilul trebuie sa stie ce se intampla cu banii lui, cand se modifica Codul Fiscal pe cine si cum va influenta respectivele modificari si altele.
 • -3 (3 voturi)    
  Vad ca ati corectat aberatiile initiale (Marţi, 4 mai 2010, 14:43)

  bogdan [anonim]

  Dar tot nu e corect.
  Din salariul brut se scad contributiile 10.5+5.5+0.5=16.5% si ramine salariul impozabil la care se aplica 16%. Deci impozitul total e 16.5% contributii + (100-16.5) * 16% = 13.36% impozit.
  Angajatorul plateste ~28%.
  In total, costul angajatorului cu salariul angajatului e urmatorul (reiese din calcule): la 1000 de lei cheltuiti, 450 se duc la stat si 550 la angajat.

  Desi probabil majoritatea habar nu are, acest nivel de taxe e printre cele mai mici din Europa. Doar Bulgaria are impozite mai mici, din cite stiu eu.

  Dar, din acesti 45% care se duc la stat, 23% se duc la asigurari sociale, adica pensii, si doar 22% la bugetul de stat.
  Deci, daca ne gindim ca cei 23% pensii nu se duc de fapt la stat, ci direct la bugetul de asigurari sociale, adica direct in buzunarul pensionarilor, rezulta un impozit de 22% care intra la buget. Si din care beneficiem de politie, armata, invatamant, sanatate, gubvern, parlament, si ce-o mai fi.
 • -2 (4 voturi)    
  Pentru toate babele bocitoare de mai jos (Marţi, 4 mai 2010, 14:49)

  bogdan [anonim]

  In Romania nivelul taxelor e printre cele mai mici din Europa, doar bulgarii au nivel mai scazut. In SUA e alta situatie, acolo statul nu-ti asigura nici sanatate, nici invatamant, nici pensie. Deci e normal sa fie mai mici taxele. In germania, la 1000 EUR cost pe salariu 550-600 se duc la stat si 400-450 la angajat.
  Numai ca mirlanul de Romania ar vrea sa aibe si invatamant serios, si sistem de sanatate bun, si politie eficienta (desi nu foarte eficienta, ca ne da amenzi), si pensie babana, dar sa nu dea nimic la stat, eventual tot statul sa-i dea bani si de traiul de zi cu zi.
 • 0 (0 voturi)    
  si te miri de munca la negru? (Marţi, 4 mai 2010, 14:49)

  io [anonim]

  Daca economia este 3/4 la negru e si din cauza aceasta, dar putem sa spunem si invers...Daca nu ar fi negrul ala atunci poate nu ar fi procentele alea, nu!? Si cand te gandesti ca 1/3 din angajatii de la noi sunt in administratie vine si intrebarea" de unde bani?".
  Lozinca zilei ar trebui sa fie" NESIMTIREA INGHITE ROMANIA!"
 • 0 (0 voturi)    
  Ştie cineva cum să evit taxele? (Marţi, 4 mai 2010, 15:02)

  Adrian [anonim]

  De 12 ani plătesc o grămadă de bani la stat, de banii pe care i-am dat am plătit pensiile alor mei şi ale altor 6 oameni în fiecare lună, nu am fost niciodată la spital (nu a fost nevoie, dar oricum am asigurarea medicală plătită de firmă şi la o clinică privată), merge destul de puţin cu maşina şi cu mijloacele de transport în comun, în general consum foarte puţin de la stat şi plătesc mult prea mult pentru cât consum aşa că m-am decis să nu mai plătesc. Cunoaşte cineva mijloce legale de a nu mai plăti taxe aşa de mari? Nu mă interesează să plec din România, am avut ocazia şi nu am făcut-o. Cred ca mai bine de jumătate din banii pe care i-am plătit sunt în buzunarele unor şmecheri şi eu nu vreau să îi mai alimentez.
 • 0 (0 voturi)    
  @Adrian (Marţi, 4 mai 2010, 15:10)

  bogdan [anonim]

  N-ai cum sa nu le platesti legal. Daca vrei sa platesti taxe mici si sa beneficiezi de ajutor putin, cauta o tara care ofera asha ceva. Cel mai bun exemplu e SUA, unde platesti taxe de aproximativ 30% din venit, dar nu beneficiezi de asigurare medicala, de pensie, de somaj. Daca te asiguri din banii tai, rezisti, daca nu, ghinion.
  O variata semi-legala ar fi, de exemplu, plata salariului ca dif=vidende la o firma din paradisuri fiscale. Numai ca poate veni fiscul sa te ia la intrebari, cel putin teoretic. O alta varianta ar fi sa-ti faci o firma la care te angajezi cu salariul minim, si care firma te va subcontracta la firma cu care lucrezi. Si vei plati mai putin.
 • 0 (0 voturi)    
  decizia cui? (Marţi, 4 mai 2010, 15:14)

  brutus [anonim]

  "

Contributiile si taxe platite in numele nostru de catre angajator ne apartin si este decizia noastra prin semnarea contractului de munca sa directionam acesti bani catre sectoarele pe care statul le gestioneaza si care dezvolta servicii de care beneficiem toti."

  Decide ceva contribuabilul, fie el angajat sau angajator? Poate pt aia 2% din impozitul pe venit care-i poate directiona la organizatii non-profit, biserici etc.
  Sfatul meu pt angajati: directionati aia 2% cuiva care poate sa-i gestioneze mai bine decat statul (macar aia 2%) si nu are sens sa va impotriviti angajatorului daca el va propune sa treceti pe cartea de munca un salariu mai mic, in spitale la fel veti fi tratat indiferent de contributia care o platiti, iar pana ajungeti voi la pensie firmele private de asigurari la care cotizati fara voia voastra probabil vor pierde la bursa pensiile voastre. :))
  Si pt angajatori: off-shore, platiti cat mai putin la statul roman. Iar daca vreti sa faceti bani mai bine platiti niste comisioane cui trebuie si o sa primiti si voi niste contracte cu statul sa luati o parte din banii aia care-i platesc fraierii. ;)
 • 0 (0 voturi)    
  @Bogdan (Marţi, 4 mai 2010, 15:23)

  Toasu Pogea Videanu [anonim]

  Romania are cam cel mai mare nivel de taxare din Europa daca se ia in calcul deducerea personala ! Cel mai bun exemplu e Germania unde NU platesti nici un impozit (0%) daca ai un venit brut anual sub 7834 EUR echivalent a 2684 lei/luna !!! Daca in Romania aia avea acelasi venit brut "statul" ti-ar lua jumatate. La fel si in SUA deducerile personale sint foarte importante.
  Problema e ca se lauda guvernele ca impozitul e mic dar restul de "taxe" sint mascate si mai ales proportionale cu salariul !!!
  In ce tara din Europa CASS-ul este un procent fix din venit mai mare de 5% ? Cel care plateste 1000 RON lunar la CASS beneficiaza de mai multe servicii de sanatate fata de unul care plateste 100? Si culmea e ca si taxa ITM e proportionala cu salariul, oare de ce???
  TRAIM IN COMUNISM
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pentru john si bogdan (Marţi, 4 mai 2010, 15:28)

  Echipa suplimentului SOS Bugetul familiei [anonim]

  @john: Va multumim pentru observatie - eroarea de calcul din articol a fost corectata.

  @bogdan: Cei 1000 de lei din articol se refera la salariul net, adica suma incasata de angajat.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 4 mai 2010, 15:46)

  cata [anonim]

  toate taxele sunt ilegale. De ce as plati tva sau alte taxe atat timp cat eu muncesc pentru banii aia, scoala a cam inceput sa se plateasca, asigurarile medicale la fel(vezi sistemul coplatii in spitale) etc etc etc.
  Nu va mai platiti taxele si vedem ce o sa iasa. O sa vina Bodu peste noi...................
 • 0 (0 voturi)    
  Sistem idiot (Marţi, 4 mai 2010, 15:52)

  Rali [utilizator]

  Parerea mea este ca nivelul taxelor platite din salariu este mult prea mare. Din pacate sunt companii care nu au cum sa treaca salariile la gri (negru + gri) pentru ca sunt companii mari si respectate. Asta este marea problema, faptul ca tu ca salariat nu ai nicio sansa in afara celor 2% sa penalizezi statul pentru nesimtirea cu care te trateaza (sanatate, siguranta publica si invatamant). In plus daca la buget nu ar veni banii din aceste impozite s-ar lua din alta parte (ex TVA) si ar fi la fel de greu.
  Se fura la greu din acesti bani colectati si nu exista o iesire atat timp cat sistemul politic influenteaza tot ceea ce inseamna finante pentru bugetari (toti care primesc bani de la mine ca salariat : invatamant, sanatate, armata SRI, politie, externe etc).
  Solutia ar fi: privatizarea a ceea ce se poate privatiza adica sanatate, invatamant si companii la care statul este majoritar (energie); excedent bugetar impus prin lege cu puscarie pentru ministerele care nu respecta asta (LOL -ce vis frumos)!
 • 0 (0 voturi)    
  @Toasu Pogea Videanu (Marţi, 4 mai 2010, 16:13)

  bogdan [anonim]

  1. In germania asigurarile de sanatate sunt mai mari ca in Romania. Citeste aici:
  http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en|ro&u=http://www.doingbusiness.org/exploretopics/payingtaxes/Details.aspx%3Feconomyid%3D75
  Si daca aduni toate contributiile ajungi la mult mai mult ca in Romania. Stiu caz practic cu 3500 EUR Net /luna in Germania la care taxele si impozitele sunt de 4500. Deci din 8000 EUR/luna dai la stat 4500 si la angajat 3500. Si impozitul pe salariu pentru venituri sub 52.000 eur anual e 15%, mai mic decit la noi. Deci aberezi.
  2. Nu e corect sa compari salariul minim in Germania cu cel peste mediu din Romania. Hai sa facem o comparatie pe salariul mediu din cele 2 tari. Ce zici? Te bagi?
  3. CASS in Germania e 7% > 5.5% in Romania
  4. La fel ca in Romania CASS e proportional cu venitul si beneficiaza toti de aceleasi drepturi.
  5. Cind mai vii cu informatii din astea cum ca impozitul e atita in Germania, baga si un link din care sa rezulte asta, nu pune cifre din burta.
 • +1 (1 vot)    
  Taxe (Marţi, 4 mai 2010, 16:44)

  Dorel [anonim]

  Domnilor,

  Daca as propovadui pe aici neplatirea taxelor ar fi un masura corecta pt a rezolva situatia curenta a statului, dar incorect pentru mine pt ca dpdv legal as instiga la infractiune.

  De ce ne puneti Dvs sa alegem intre "sanatos" si "legal"? Ca multi din top 300 prefera sa fie sanatosi, sa ne tina prelegeri despre succes in timp ce dupa un simplu control contabil ne-ar povesti cum e dupa gratii.

  Pe de alta parte, sansa de a demite managerii prosti ai statului imi este data o data la 4 ani, cand mi se pune in fatza o hartie din care aleg intre tuse si junghi. Forta unui act electoral nu sta in numarul de votanti, nu in cine candideaza ci in ce intrebare este pusa. Sincer, cam care credeti ca ar fi rezultatele unor referendumuri la care s-ar pune urmatoarele intrebari :
  - Sustineti introducerea pedepsei cu moartea si a confiscarii averilor pe 3 nivele de rudenie pentru infractiunea de coruptie ?
  - Sustineti interzicerea pe viata dreptului de a munci pentru magistratii care dau NUP unor persoane care, in urma rejudecarii procesului la un for superior, sunt gasite vinovate?
  - Sustineti plafonarea averilor tuturor persoanelor ce au activitate politica la 100.000 EUR ?

  Credeti ca mai intra cineva in politica sa faca dreptate sau bine altora ? Ne-am face singuri bine si dreptate, numai ca s-a interzis prin lege portul de arma si linsajul.
 • +1 (1 vot)    
  "Unde se vad acesti bani? " (Marţi, 4 mai 2010, 16:47)

  Marin [anonim]

  Se vad in vilele luxoase ale reprezentantilor nostri, in masinile de fite, in cefele groase si nesimtite, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  lucruri de precizat (Marţi, 4 mai 2010, 17:34)

  Viorel [anonim]

  daca salariul net este de 1000 lei atunci salariul brut este de 1378 lei. Deci valoarea totala a taxelor si impozitelor platita de angajat este de 378 lei.
  Pe langa acesti bani firma mai da bani la stat in valoare de 397 lei.
  Ca sa facem calcul la total pentru fiecare leu pe care angajatul in ia acasa firma cheltuieste 1.75 lei (in exemplul de aici, pe masura ce salariul net creste acest procent creste si el, din motive evidente :)).
 • +2 (2 voturi)    
  Salariul complet (Marţi, 4 mai 2010, 17:47)

  Sargon [utilizator]

  Cei care au deschis in viata lor o carte de economie stiu despre ce scriu aici, ceilalti sa fie atenti:

  Ceea ce se numeste "contributia angajatorului" sint in realitate tot banii salariatului. Pretul muncii (salariul complet) este compus din salariul net + "contributia salariatului" + "contributia angajatorului".

  Aceasta impartire a contributiilor in "a salariatului" si "a angajatorului" este o distinctie artificiala si arbitrara pentru a crea confuzie in rindul salariatilor si sa accepte mai usor costurile imense ale asigurarilor sociale.

  "Contribuia angajatorului" tot a salariatului este!
 • 0 (0 voturi)    
  Impartirea fondului de salarii (Miercuri, 5 mai 2010, 6:07)

  s.arkozy [anonim]

  De ce nu se imparte fondul de salarii doar intre salariati, ca in orice tara normala din UE si in SUA, ci se lasa o parte din acesta la angajator (Suma salariilor brute ar trebui sa fie egala cu fondul de salarii) ? Oare pentru posibila capitalizare a firmei din fondul de salarii ( prin neplata la timp a impozitelor ce-i revin angajatorului) sau pt a se ascunde adevaratul impozit pe salarii, de vreo 45 la suta ?
 • 0 (0 voturi)    
  PFA (Miercuri, 5 mai 2010, 8:25)

  1 [anonim]

  Ma bucur ca a-ti facut acest articol pe care l-am cerut in urma cu 3 luni de zile.

  As fi vrut sa aratati si cum numai un investitor strain caruia i se promit conditii avantajoase ar alege romania peste china, india si in curand africa.

  Solutii sunt totusi. Am o gramada de prieteni care cand cer o marire li se spune "treci pe PFA" si iti dam reducerea de taxe ca marire. si sincer nu vad nici o problema in asta.

  Desigur daca am face toti asta, s-ar da o lege care sa ne prinda si acolo, dar asa cum e acum.. nu facem decat sa ne asiguram ca saracii raman saraci si ca nu aducem nici un fel de investitie de afara..
 • 0 (0 voturi)    
  eroare in articol (Miercuri, 5 mai 2010, 11:49)

  Ghita [anonim]

  profitul se calculeaza la venitul NET nu brut, considerand CAS , CASS somaj drept cheltuiala si e logic asa ca doar nu platesti impozit la cheltuiala (inclusa in venitul brut) ci doar la venit.
  Primul post e aiurea, daca ar citi articolul ar intelege de unde apar cei 750 ron (impozite cumulate angajat+angajator).
 • 0 (0 voturi)    
  calcul exact (Miercuri, 5 mai 2010, 14:14)

  Cuza [anonim]

  pt 2000 lei brut:
  net primit de angajat 1424
  cost suportat de firma 560
  in total angajatul costa firma 2560 lei


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by