Sindicatele din educație - aflate în cea de a patra zi de grevă generală - nu au avut mare succes la negocierile de miercuri de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-a dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.

Greva generala in educatieFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fără creșteri salariale și sporuri/ Prime de 2500 de lei

„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, la finalul negocierilor de miercuri, dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.

  • Deocamdată, el anunță o primă (pe carduri) de 2.500 de lei pentru cadrele profesorale, împărțiti în două etape, bani care ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică.
  • Guvernul a oferit și o prima de 1.000 de lei pentru cadrele nedidactice, jumătate în iunie și jumătate în octombrie.
  • Neacșu spune că sindicatele urmează să analizeze oferta Guvernului și dea un răspuns joi dimineață.

„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a spus Neacșu.

„Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie”, a precizat el.

„De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a mai spus șeful SGG, Marian Neacșu.

Reacția sindicatelor: Greva continuă / Un răspuns va fi dat joi dimineață

Sindicatele au spus miercuri că, cel mai probabil, greva va continua, dar un răspuns va fi dat joi dimineață după consultarea tuturor sindicatelor din Educație.

Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Liderii sindicali spun că implicarea negociatorilor din partea guvernului a fost una onestă și că a fost un pas înainte. „Nu știu însă dacă acest pas e unul suficient. Suntem pe muchie de cuțit”, au spus liderii sindicali.

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.