Trei sferturi dintre profesorii care au răspuns unui sondaj realizat de federația sindicală „Spiru Haret” au afirmat că nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă. Sindicatele cred că testele de salivă pot fi făcute de către părinți, iar profesorii nu pot fi obligați să administreze teste. Totodată, acestea avertizează că profesorii sunt hotărâți să protesteze dacă Guvernul nu va interveni pentru ”corectarea instrucțiunilor”.

Sala de clasaFoto: Svetlanaz, Dreamstime.com

Din cifrele sondajului:

  • Peste 23.500 de angajați din învățământ au răspuns la chestionar;
  • 66% dintre repondenți spun că s-au vaccinat împotriva Covid-19;
  • 26% dintre repondenții care nu s-au vaccinat spun că au în intenție să facă acest lucru în perioada următoare;
  • 75,7% dintre repondenți nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce-și administrează testele din salivă pentru depistarea COVID-19.

În ceea ce privește obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă pentru toți angajații, atât de la stat cât și de la privat, doar 30% ar fi de acord ca acesta să se aplice și în unitățile de învățământ.

Sondajul poate fi consultat aici

Joi, sindicatele au transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății prin care precizau că testele de salivă nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către profesori, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție.

Vineri, Ministerul Sănătății a prezentat procedura de testare în școală cu testele pe bază de salivă, care ar urma să ajungă în școli la finalul săptămânii viitoare, potrivit declarațiilor de zilele trecute ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cum se va face testarea elevilor

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, la nivelul fiecărei unități de învățământ. Testarea se va face în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății.

Personalul unităților de învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Profesorii, pregătiți să protesteze dacă nu se va reveni asupra deciziei testării de către profesori

Sindicatele cred că testele de salivă pot fi făcute de către părinți, iar rofesorii nu pot fi obligați să administreze teste. Totodată, acestea avertizează că profesorii sunt hotărâți să protesteze dacă Guvernul nu va interveni pentru ”corectarea instrucțiunilor”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cer Guvernului să intervină pentru anularea instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase.

Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.

Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.

În plus, testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare.

O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!