​Testele de salivă nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către profesori, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție, afirmă două mari federații sindicale, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății.

Test saliva coronavirusFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu afirma luni că aceste teste ar putea ajunge în școli în a doua parte a săptămânii viitoare, potrivit asigurărilor date de ONAC și DSU.

„Am fost asigurat că azi (luni, 8 noiembrie - n.r.) se semnează contractele pentru lotul 1, mâine, pentru loturile 2 și 3. Săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte, testele vor ajunge în școli”, spunea acesta.

Ministerul Educației a cerut Ministerului Sănătății o procedură pentru testare, care trebuie făcută sub supravegherea unui adult din școli, procedură ce urma să fie gata săptămâna aceasta.

Testarea elevilor ar urma să se facă cel mai probabil de 2 ori pe săptămână.

Ce spun FSLI și Federația „Spiru Haret” despre testele de salivă

Adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET" către Ministerul Sănătății, prin care atragem atenția asupra următoarelor aspecte:

  • Domnule Ministru,
  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ,,SPIRU HARET" - federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar - vă solicită să aveți în vedere, la elaborarea procedurii privind testarea preșcolarilor/elevilor și personalului unităților de învățământ, faptul că aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție.
  • Din punctul nostru de vedere, procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din saliva sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J. /0.S.P.M.B.
  • Doar în mod excepțional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste urmează să fie administrate de către reprezentanții legali ai preșcolarilor/elevilor, stabilindu-se, prin procedură, modul în care Ii se predau aceste teste și cum se valorifică rezultatele testării.
  • În egală măsură, atragem atenția că testarea preșcolarilor/elevilor nu se poate realiza într-un anumit interval de timp anterior începerii cursurilor, într-un spațiu special din unitatea de învățământ, deoarece: în cele mai multe unități de învățământ, un asemenea spațiu nu există; orice procedură de acest tip trebuie să țină cont de condițiile meteo din perioada următoare și de normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, între care distanțarea corectă (imposibil de realizat în condițiile aglomerării a sute de preșcolari/elevi).
  • Domnule Ministru, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET", precum și personalul din învățământul preuniversitar susțin importanța predării față în față; însă desfășurarea cursurilor cu prezență fizică trebuie dublată de testarea periodică gratuită a tuturor preșcolarilor/elevilor și salariaților pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.