​Toți elevii din Capitală, indiferent de clasă, au putut merge de miercuri la școală fizic, după ce rata de infectare cu Covid-19 a scăzut sub 1 la mia de locuitori. Inspectoratul Școlar al Muncipiului București a comunicat cifrele legate de participarea fizică la ore.

Deschiderea scolilor in CapitalaFoto: Hotnews

Total elevi: 284.224

Dintre acestia:

  • 272.087 - prezenți fizic
  • 2992 elevi - în clasele care au activitatea suspendată pentru infrastructură (5 unități școlare, vezi mai jos),
  • 8192 elevi - au ales școala online din motive medicale
  • 905 - elevi în clase suspendate din cauza unor cazuri confirmate de Covid
  • 48 - elevi confirmați cu Covid

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, de miercuri, vor putea merge la şcoală 93% din numărul total de elevi din România, adică 2,7 milioane. El a afirmat marți seară că, dacă trendul descendent al ratei de infectare cu Covid se confirmă, şi cei 200.000 de elevi care mai fac cursuri online, în 534 de localităţi cu incidenţa peste 1 la mie, vor putea merge în clase.

"Din fericire, trendul descendent al ratei de infectare se confirmă şi sperăm să se confirme în continuare, chiar dacă sunt momente critice, două săptămâni de la revenirea din vacanţă, după aceea vom avea două săptămâni de la introducerea măsurilor de relaxare, sperăm să se confirme acest trend descendent", a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la TVR, potrivit News.ro.

Potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului București, rămân închise școlile:

  • Școala gimnaziala „Voievod Neagoe Basarab",
  • Școala gimnazială „Sfinții Constantin și Elena"
  • Școala gimnazială „Adrian Păunescu"
  • Liceul de arte „Nicolae Tonitza"
  • Școala gimnazială nr 124.

Pot face în continuare ore online:

  • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical. Este vorba despre preșcolarii/elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați, conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus la Digi 24 că teama excesivă de boală din partea părintelui sau a copilului poate fi trecută în categoria "vulnerabilități”, astfel că acei copii pot rămâne în continuare acasă să învețe online, iar școala este obligată să îi asigure accesul la educație.

Întrebat ce se întâmplă în cazul părinților care se tem să-și trimită copiii la școală, deși copilul este bine și nu are simptome, ministrul a răspuns: "Nu știu, eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”.

Citește și: