Miercuri, 12 mai 2021, a fost prima zi în care școlile din Capitală s-au deschis complet, iar toți elevii au putut participa fizic la ore, asta după ce aproape întreg anul școlar s-a desfășurat în sistem online pentru mulți dintre copii. Cu toate acestea, nu toți elevii au participat miercuri la cursuri, mulți părinți preferând să-și țină copiii acasă pentru că în unele școli sunt clase suprapopulate, iar lipsa spațiului împiedică o distanțare sigură pe parcursul orelor de curs.

Copii care ies de la scoalaFoto: Hotnews

La Școala Gimnazială Specială Nr.2, la orele prânzului, mai mulți părinți așteptau să iasă micuții după ore. Programul a fost ușor decalat, astfel încât nu toți elevii să iasă în același timp.

Majoritatea adulților așteaptă cu măști pe față, dar nu toți păstrează distanțe și formează grupuri. Mulți discută chiar situația deschiderii școlilor, unii apreciază că a fost o măsură grăbită pentru că nu există suficiente măsuri de siguranță în școală. Alții argumentează că prea mult timp s-a pierdut până când s-a luat această decizie, iar copiii au pierdut timp prețios la învățare, cursurile online nefiind la fel de eficiente.

---

La Școala Profesională Specială Nr 3, doar câțiva părinți așteaptă la poarta școlii. Spun că din ce au auzit mulți dintre copii nu au venit fizic azi la ore și nu știu dacă va fi la fel și în următoarele zile.

---

Școala Gimnazială Maica Domnului același peisaj: câțiva părinți la poarta care așteaptă copiii să iasă. Ore decalate, copii care ies de la clasa în momente diferite. Aici părinții zic că majoritatea elevilor au fost azi la ore fizic.

----

La Colegiul Național Bilingv George Coșbuc mulți liceeni în curtea școlii sau pe trotuarele din apropiere. Mulți au masca pe față, deși noile condiții de relaxare le-ar permite să și le dea jos.

Elevii de gimnaziu și liceu din Capitală care nu sunt în clase terminale se întorc miercuri la școală, după o lungă perioadă de școală online, pentru 28 de zile câte au mai râmas până la vacanța de vară. Este vorba de peste 100 mii de elevi. Pe de altă parte, mulți părinți preferă să își țină copiii acasă în continuare.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, de miercuri, vor putea merge la şcoală 93% din numărul total de elevi din România, adică 2,7 milioane. El a afirmat marți seară că, dacă trendul descendent al ratei de infectare cu Covid se confirmă, şi cei 200.000 de elevi care mai fac cursuri online, în 534 de localităţi cu incidenţa peste 1 la mie, vor putea merge în clase.

"Din fericire, trendul descendent al ratei de infectare se confirmă şi sperăm să se confirme în continuare, chiar dacă sunt momente critice, două săptămâni de la revenirea din vacanţă, după aceea vom avea două săptămâni de la introducerea măsurilor de relaxare, sperăm să se confirme acest trend descendent", a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la TVR, potrivit News.ro.

Aproape 7.800 de elevi din București au cerut, din motive medicale, să facă în continuare cursuri online și după redeschiderea totală a școlilor, începând de miercuri, conform datelor transmise luni de prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Situația de luni arăta astfel:

  • Prezență fizică în clase: 157.143 de copii
  • Cursuri on-line: 115.575 de elevi