Doar 19.000 din totalul de 1.850.000 de teste antigen rapide distribuite în școli și grădinițe au fost folosite într-o lună și jumătate. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că a cerut Ministerului Sănătății folosirea de teste rapide non-invazive în unităţile de învăţământ, pentru că sunt părinţi care nu își dau acceptul pentru testarea copiilor considerând că aceste teste sunt invazive.

Teste rapide pentru depistarea coronavirusuluiFoto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP

Ministrul Educaţiei consideră că numărul mic de testări pentru depistarea COVID-19 în şcoli este consecinţa reticenţei părinţilor faţă de testele rapide folosite în prezent, pe care mulţi le consideră ca fiind invazive.

  • "Eu susţin utilizarea acestor teste antigen rapide distribuite într-un număr de peste un milion, 1.850.000 în şcoli, sunt părinţi care trebuie să-şi dea acceptul şi care nu-şi dau acceptul pentru că le consideră invazive. Soluţia ar fi utilizarea unor teste non-invazive.
  • Am făcut această propunere. Faptul că s-au utilizat 19.000 de teste din 1.850.000, vreme de mai bine de o lună, deja cred că avem o lună şi jumătate de când sunt distribuite aceste teste şi într-o lună şi jumătate s-au utilizat doar 19.000 de teste este total nesemnificativ.
  • (...) Și ieri şi astăzi am avut discuţii cu ministrul Sănătăţii pe această temă şi sunt convins că există o concentrare pe acest subiect pentru că, într-adevăr, nu merge. Într-o lună şi jumătate am utilizat 19.000 de teste din 1.850.000 de teste. E clar că ceva nu merge”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, luni seară, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

El a explicat că testele nefolosite în unităţile şcolare pot fi folosite "pentru testarea adulţilor".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a făcut luni un apel către școli să îi testeze pe elevi pentru COVID, acolo unde există suspiciuni, spunând că altfel se va ajunge la "situații tragice".