Dacă "lucrurile rămân așa cum sunt" în privința evoluției cazurilor de COVID-19, este clar că școlile vor fi redeschise în 8 februarie, a declarat marți premierul Florin Cîţu, reamintind că decizia finală va fi luată în 2 februarie.
- "Decizia se va lua pe 2 februarie. Şi noi ne uităm, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile şi analize şi în detaliu şi ne uităm exact să vedem cum evoluează pandemia. Este un alt lucru important pentru că noi toţi ne axăm acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important să comunicăm, dar trebuie să nu uităm că, încă, în România există o pandemie şi la nivel global.
- Trebuie să păstrăm măsurile de restricţie, trebuie să purtăm mască, distanţarea socială şi toate celelalte măsuri care au dat rezultate până astăzi. Monitorizăm clar, zilnic, situaţia.
- Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, este clar că vom începe pe 8 februarie cu acele condiţii pe care le-a anunţat domnul preşedinte când a enunţat că vom deschide şcolile pe 8 februarie", a declarat Florin Cîţu, marţi, la Europa FM, întrebat dacă este "cale de întoarcere" în privinţa deciziei privind redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 februarie.
Premierul a punctat că este importantă redeschiderea şcolilor, dar acest lucru depinde şi de gradul de conformare la măsurile dispuse de autorităţi.
- "Vreau să deschidem şcolile pe 8 februarie, este important să deschidem şcolile pe 8 februarie, aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia.
- Şi ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând", a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.
El a precizat în context că, treptat, restricţiile impuse în privinţa activităţilor economice vor fi relaxate, dar a adăugat că "totul este condiţionat de cum evoluează pandemia şi campania de vaccinare".
Majoritatea școlilor din România vor fi deschise din 8 februarie, adică din semestrul al doilea, iar decizia va fi luată în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, a anumțat, în 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis.
În localitățile care se încadrează în "scenariul verde", toate școlile se redeschid fizic, în localitățile care se încadrează în "scenariul galben" vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale, precum și copiii de grădiniță. Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?
- Scenariul verde - rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
- Scenariul galben - rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
- Scenariul roșu - rată de infectare peste 3
Ce ar urma să se întâmple din 8 februarie?
- În localitățile din scenariul verde - toate școlile se redeschid fizic.
- În localitățile din scenariul galben - vor merge fizic la ore copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din anii terminali, adică din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor face în continuare ore online.
- În localitățile din scenariul roșu - vor merge o vreme la cursuri copiii de grădiniță și cei din ciclul primar, iar ceilalți fac ore online.
- Dacă rata de infectare trece de 6, localitatea se carantinează și se închid toate școlile.
el de la 'domnu arafat' primeste zilnic informatii ca altfel nu ar avea de unde sa afle. doar daca citeste pe facebook sau daca ii spune domnu arafat mai afla si el ceva
e clar si cu catu asta, e un dezastru. slab
Ce se va intampla in Bucuresti cu toti copiii care
folosesc metroul si isi vor expune intreaga clasa?
Eh, detalii, pentru unii e suficient sa scape de copil de acasa, ca ei il duc cu masina. Dar il lasa minim 5 ore cu unii care merg cu metrou/stb etc.
Nu era mai simplu sa incerce intai cu o parte mai mica din populatia scolara si la 2 saptamani sa masoare impactul?
Ce se intampla daca un profesor face covid? Se duce la scoala pana pica lat, ca oricum pare ca nu-i mai pasa nimanui? Sau sta acasa si in conditiile astea nshpe clase vor sta nesupravegheate si in concluzie stand degeaba in clasa o ora in ziua respectiva?
Nu se spune, pun pariu ca nici nu s-au gandit, vor fi luati prin surprindere , ca de obicei.
Dupa vina agresatilor de orice fel, acum e vina celor care imbolnavesc de covid, ca n-au fost in stare sa izoleze, obligati fiind de statul roman sa mearga zilnic la scoala. Fara sa fi avut acces la vaccin.
I s-a pus pata cuiva sa le deschida si gata.
N-am vazut un plan, macar asta toamna aveau niste proceduri, ce se intampla cu profesorii bolnavi, se incerca o distantare, acum, nu. Modelul criminal suedez e parfum pe langa asta.
Concluzia: ori repeta TOTI anul, ori vei ajunge cu clase supra-aglomerate.
Cum dracu’ să ne vaccinăm toți (vaccin plus rapel la 21 de zile) până la 8 februarie?????
Ce s’a schimbat de când s’a trecut la scoala online până azi sau ce se va schimba până la 8 februarie?????
Cu masca corect purtata nu au patit nimic, nici ei nici noi, si sunt 30 copii in clasa fiecaruia dintre ai mei.
Cine nu vrea sa riste sau se stie/simte cu probleme, poate sa se vaccineze acum - chiar daca nu face si rapelul pana pe 8 februarie, tot are sistemul imunitar un pic mai antrenat decat deloc pt a lupta cu virusul.
Asa cum o mare parte din parinti si-au trimis copiii in toamna fizic la scoala o vor face si acum. Nu trebuie sa se vaccineze toti parintii, ci doar cei care simt ca au nevoie. Pentru ei e loc.
Daca tu esti unul din cei cu risc sau frica, nu generaliza pentru toti parintii din Romania.
Există vreo intenție la orice nivel sau instituție (primărie, inspectorat, ministerul învățământului) de a repara beleaua claselor supraaglomerate, încalcăndu-se permanent de zece ani încoace legea învățământului?
DSP București cunoștea situația? Se uita pe avizele pentru funcționare?
Primarii au de gând să protejeze copiii, că spațiile de funcționare sunt in curtea lor?
Mai cu curaj domnilor profesori și mai ales directori. Țipați, că tragem greu în online cu 35 de copii și va fi și mai greu în sala de clasă.
Pana acum acel document nu a fost retras.
Asa ca la mine in clasa geamul din fata va fi deschis.