Secțiune susținută de MedLife

​​VIDEO VIRAL Scurtmetraj despre agresiunile din școală și cum sunt umiliți profesorii la catedră: #FărăApărare / Ce spun părinții și elevii despre film

de Andreea Ofițeru, Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 12 mai 2019, 10:32 Actualitate | Educatie


Scurtmetraj FaraAparare
Foto: captura facebook
#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a scoate în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti, atât al elevilor de către alți elevi, dar și a cadrelor didactice de către unii elevi sau părinți. Filmul o are în rolul principal pe actrița Medeea Marinescu și este inspirat din cazuri reale, unde profesori ajung victime ale agresiunilor din partea elevilor sau părinților. Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.
Scurtmetrajul a fost fost difuzat în premieră vineri, într-un eveniment la Teatrul Luceafărul din Iași, iar pe Facebook a adunat deja peste jumătate de milion de vizualizări.

„Este un film emoţionant, care reliefează problemele pe care le au uneori profesorii şi care au strânsă legătură cu fenomenul de violenţă şi de bullying la adresa cadrelor didactice. Evident că fenomenul în sine este unul mai complex, mai larg, şi vizează şi elevii, doar că, în ceea ce îi priveşte pe elevi, tot au fost făcute campanii, însă deloc în ceea ce priveşte cadrele didactice şi suntem prima instituţie care lansează un avertisment şi un mesaj legat de impactul acestui fenomen“, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Conform reprezentanţilor USLIP Iaşi, citați de către Ziarul de Iași, peste 10.000 de astfel de cazuri de bullying au loc anual în şcoli, cele mai multe nefiind cunoscute sau fiind rezolvate la nivelul fiecărei unităţi şcolare în parte.

„Sperăm că filmul #FărăApărare va contribui la îmbunătățirea legislației ce vizează protecția cadrelor didactice, iar factorii decidenți vor adopta propunerea legislativă făcută de către USLIP IAȘI și FSLI.”, transmit reprezentanții sindicali.

Profesoara Diana, amenințată de un părinte și umilită de o elevă

În peliculă, profesoara Diana (Medeea Marinescu în film) își iubește profesia, numai că din cauza problemelor cu o elevă și cu mama acesteia se gândește să-și dea demisia din învățământ. Pe lângă scenele în care este certată de către o elevă și de către mama acesteia, profesoara Diana are un monolog în care spune că trebuie să aibă grijă de copii chiar dacă sistemul nu are grijă de ea.

În plus, la finalul video-ului actrița Medeea Marinescu vorbește despre frica instaurată în școală, apelând mai degrabă la sentimentele elevului pentru școală.

”Te-ai făcut mare, dar și tu ai fost cândva copil, și te jucai în curtea școlii. Mai ții minte? Mai ții minte prima ta uniformă? Mai ții minte cum te-ai chinuit să faci primul a mic de mână? Sau când te-ai murdărit de color la primul tău desen? Cum ai împărțit primul pachețel de mâncare cu cineva din clasă? Mai ții minte ce emoții ai avut când i-ai dus doamnei învățătoare primul buchet de flori? Sau când ți-a spus că e bine?”, se întreabă actrița care joacă rolul profesoarei.

În continuare, profesoara vorbește despre umilința la care sunt supuși profesorii și elevii:
 • Azi ce ai vrea să-și amintească fiecare copil? Ce vede el? Copii bătuți de alți copii? Live-uri pe Facebook cu profesori umiliți si agresați? Elevi stigmatizați pentru că au știut să rezolve o problemă la matematică?
 • Copii singuri, profesori obosiți. Și frică, multă frică. Pentru că, da, și profesorilor le e frică. Iar frica ucide.
 • Astăzi vă simțiți în școli fără apărare. În școală nimeni nu trebuie să învețe ce este frica.

Federația Asociațiilor de Părinți: „Sunt mai multe cazurile de violență ale profesorilor către elevi”

Părinții de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spun că videoclipul nu face decât să dezbine părțile implicate în educație și că prin astfel de inițiative nu se va ajunge la o colaborare reală între părinți și profesori.

”Videoclipul nu acoperă cazuistica, face referire numai la elevi și părinți. Nu și la profesori. Sunt mai multe cazurile de violență ale profesorilor către elevi. Tot vorbim de dialog cu profesorii, dar profesorii se consideră victime”, a declarat pentru HotNews Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Acesta a spus că va discuta cu cei de la USLIP Iași pentru a ajunge la o poziție comună asupra fenomenului de bullying din școli.

”Participăm la tot felul de proiecte prin care încercăm să găsim soluții. Din păcate, așa înțeleg unii că putem rezolva problema. Este trist! Am vorbit cu cei de la USLIP Iași, cu domnul Lacustă Laviniu, și am stabilit să dam un comunicat împreună”, mai spune Iulian Cristache.

Elevii: ”Modul în care este realizat poate fi unul manipulativ”


Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu modul de prezentare al fenomenului bullying din școli. ”Ne-am uitat și noi la videoclip. Este posibil să existe situații de acel tip în școli, însă modul în care este realizat poate fi unul manipulativ. Scopul lor pare să fie cel de a-și promova proiectul de lege prin care cer statut asemănător celui de autoritate publică și alte aberații”, a declarat pentru HotNews Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al elevilor.

Studiu: Unu din patru copii este umilit în mod repetat la școală

Un studiu despre bullying-ul din școli, făcut de Salvați Copiii în 2016, arată că acest fenomen are loc mai ales în rândul copiilor. Cercetarea arată că 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, iar procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, este de 23%. Același studiu arată că unu din patru copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor, iar unu din șase copii era bătut în mod repetat, în timp unu din cinci copii umilea în mod repetat un alt copil la școală.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România este pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul bullying.

Parlamentarii au adoptat la finalul anului trecut proiectul de lege care interzice violenţa psihologică - bullying - în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Potrivit proiectului, în cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Proiectul a fost votat în unanimitate în Senat și a mers la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta l-a trimis la reexaminare în Parlament.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29536 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  :( (Duminică, 12 mai 2019, 10:56)

  tirolez [utilizator]

  Au dreptate,de frica nu le mai zic nimic copiilor. La Ploiesti tot profesoara injunghiata a fost scoasa vinovata de catre colegi. Au si ei familii, deci nu-si mai asuma nimic. S-a ajuns la situatia in care copiilor le e frica sa mai spuna cine i-a agresat? De ce? Pentru ca au fost si mai rau agresati dupa ce au spus. Vorbesc si ei generic: un coleg mi-a facut nu stiu ce. Diriginta: Cine? Nu pot sa va zic, ma bate iar. Atunci n-am ce sa-ti fac.
  Dialog real.
  • -2 (8 voturi)    
   Frica ! (Duminică, 12 mai 2019, 13:03)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Apare acolo unde nu este credinta adevarata ! Ce ar fi facut Isus daca ar fi fost fricos ?! Urcati pe cruce cu zambetul pe buze ! Pana la kapat ! Orice problema va crapa acolo unde este slabiciune si mortaciune, pentru ca credinta este tare ca otelu !
  • +4 (4 voturi)    
   Am propus (Duminică, 12 mai 2019, 16:52)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   adoptarea legislatiei cu privire la obligativitatea monitorizarii audio-video permanente si totala (cu excepția interiorului WC-ului), a activitatii din toate institutiile publice. Doar cei care au ceva de ascuns refuza acest lucru.
   • +2 (2 voturi)    
    nu vor profesorii (Luni, 13 mai 2019, 13:22)

    James Bond [utilizator] i-a raspuns lui unins

    Tot profesorii s-ar opune unei asemenea initiative, pentru ca s-ar demasca abuzurile pe care le-ar comite ei insisi asupra elevilor.
 • +16 (20 voturi)    
  #FaraPolitruci (Duminică, 12 mai 2019, 11:04)

  fdaniel [utilizator]

  Foarte interesant si crud de real/realist.

  Le propun celor din FSLI să faca un reportaj și despre inspectorii școlari, directorii de școli, specialiștii din ministere ale căror singure merite sunt apartenența politică și incompetența. Incompetența e obligatorie pentru ca ea aduce obediența.

  Dar, hei, ce zic eu, toate sindicatele sunt complicii guvernării, care le mai aruncă câte un os sub masă (începând, democratic, cu liderii).
 • -2 (14 voturi)    
  Patetic! (Duminică, 12 mai 2019, 11:07)

  Alui [utilizator]

  Exista inca nota la purtare, nu? Exista exmatricularea nu? Pai?
  • +2 (6 voturi)    
   intr-adevar, (Duminică, 12 mai 2019, 13:05)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   sunt niste fricosi ! Societatea nu are nevoie de fricosi !
  • +6 (6 voturi)    
   Nota la purtare (Duminică, 12 mai 2019, 16:48)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   ar putea fi folosita extrem de eficient de catre scoala. Nu trebuie decat sa-i dea putere acestei note, cerand reglementari prin care de exemplu, sa fie conditionat accesul la scoala de soferi, de nota la purtare: nota 10, la 18 ani; nota 9, la 22 ani; nota 8, la 25 ani; nota 7, peste 30 ani. Sau la liceu - 8 minim! Sau la facultate -9 minim! In felul acesta s-ar face o triere a celor care au comportament agresiv, iar cei teribilisti ar fi mai inhibati.
 • +12 (14 voturi)    
  Apropo, cum trebuie sa vorbesti cu copiii! (Duminică, 12 mai 2019, 11:13)

  Alui [utilizator]

  Nu spui “de ce nu strangi hartiile, vrei sa le strang eu?”, spui “strange hartiile!”. Daca nu se intampla, sau copilul raspunde obraznic, trebuie intrerupt din cea ce face, scos afara din clasa, dus la director, scazuta nota la purtare, etc, etc! Daca elevul loveste un profesor, exmatriculare directa, dosar la politie!
  • +4 (8 voturi)    
   Nu generaliza! (Duminică, 12 mai 2019, 12:29)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Nu sunt toți oameni așa, nu toti pot face asta! Eu unul o scoteam in șuturi din clasă și când venea mă-sa și făcea asa, cel mai probabil, direct la urgențe stomatologie pleca sau o lua salvarea de la școală! Dar, poate tocmai de asta, nu as fi eu bun de profesor și nu as incerca niciodată să fiu. Sincer, retrospectiv vorbind, eu as fi preferat sa învăț de la oameni emotivi, sensibili, politicoși, cum e profa din film, nu de la animalele care mă băteau non stop la școala (mă refer la invatatoare și profesori): am prins 4 ani înainte de Revoluție și 4 după, generala. Un om sensibil, emotiv e "terminat" in societatea asta și asta e foarte trist!
   • +2 (2 voturi)    
    corect (Luni, 13 mai 2019, 13:26)

    James Bond [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Te inteleg perfect atunci cand scrii despre cadre didactice abuzive. Eu insumi, ca de altfel si colegii mei, am fost abuzat de catre invatatoare si profesori, iar astazi ei vin sa se planga pentru ca nu sunt respectati.

    Nu poti agresa cu suturi pe nimeni pentru ca exista un cadru legislativ impotriva lovirilor, si foarte bine ca exista. Problema este ca acest cadru legislativ nu este aplicat impotriva profesorilor agresori, pentru ca faptele lor sunt trecute cu vederea de catre conducerile scolilor. Tot ceea ce pot pati agresorii sunt niste mustrari scrise, care sunt frectie la piciorul de lemn.

    Profesorii agresori ar trebui exclusi din invatamant, fara nicio intarziere. La fel si elevii agresori. Sa vezi cum s-ar curata sistemul de pleava.
 • +12 (14 voturi)    
  Va mai amintiti? (Duminică, 12 mai 2019, 12:11)

  fat.cat [utilizator]

  Cazul unei profesoare de engleza din Cluj care a fost reclamata de muma unui elev ca-i invata pe copii cuvinte obscene pentru ca a ajuns si ea cu lectia la cuvantul foot? Dar nu reclamatia mumei analfabete m-a ingretosat mai mult, ci faptul ca a fost luata in considerare de insusi inspectorul general al judetului, domnul Valentin Cuibus, sub niste pretexte de toata jena. Iar profesoara a fost umilita, convocata sa dea explicatii si tot asa. Asta s-a intamplat in Cluj, oras caruia ii spun si eu casa, centru de educatie si cultura. Silicon Valley, l’ombelico del mondo. Cum vreti voi. Am spus-o atunci, o spun si acum: 1) sper ca profesoara o urmareste pe idioata in instanta pana in panzele albe, pana se va satura cucoana cat va avea de platit, ca si prostia, nu doar domnia, costa si 2) aia care cred ca se pricep mai bine la educatie decat profesionistii, sa faca home schooling cu progeniturile lor iar dupa aia sa-i lanseze in lumea reala, sa vada ce au obtinut.
  In Romania toata lumea stie mai bine ce au de facut altii in meseria lor, iar sporturile nationale preferate sunt educatia si medicina (in special obstetrica-ginecologia). Toata țața cu conexiune la net stie mai bine ce trebuie facut punct cu punct in aceste doua domenii sensibile, tintit.
  Ii invit pe acesti experti sa ne ia locul, iar noi astia care am baut cerneala la scoala 20 de ani ne ducem sa ne reparam zenul in mijlocul naturii. Sau sa vindem porodici la piata, ca poate vom fi tratati cu mai mult respect de catre ceilalti. La vanzarea de porodici vad ca nu exista nicio obiectie din partea expertilor de pe net. Absolut nimic de imbunatatit. Un domeniu care merge brici.
  P. S. Pentru non-ardeleni, noi le zicem pe-aici porodici rosiilor. Mostenire lingvistica de la fratii maghiari. Have a nice day people.
  • +2 (4 voturi)    
   off topic (Duminică, 12 mai 2019, 13:40)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

   fratii vostri maghiari, au luat termenul de la slavi(mai exact de la sarbi)si, si in Oltenia de ex, se spune ''paradaise'' ''prodici'' etc,
 • -1 (3 voturi)    
  mai grav e (Duminică, 12 mai 2019, 12:22)

  Captain Obvious [utilizator]

  lipsa de comentarii de aici
 • +3 (7 voturi)    
  Greșit (Duminică, 12 mai 2019, 12:23)

  Omics [utilizator]

  Dacă ești prea milităros, tot monștri educi.
 • +1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 mai 2019, 13:27)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   aia-s de mult la pensie (Duminică, 12 mai 2019, 14:21)

   marius0203 [utilizator] i-a raspuns lui

   aia-s de mult la pensie sau au dat coltul...
  • +2 (6 voturi)    
   "Ce semeni aceea vei culege" (Duminică, 12 mai 2019, 14:57)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui

   Acel parinte a fost candva copil, elev si a fost educat de "cadre didactice", colegi de-ai celor care astazi se plang si culeg roadele muncii lor. Am avut invatatoare care imi rupea pielea de pe ureche cu unghiile, iar in clasele 5-8, profesori care ramaneau cu par din perciunii nostrii. La majoritatea. Pentru abateri minore. Cum vreti sa gandeasca copii "educati" astfel cand ajung adulti? Cum vor gandi cei care "se descurca" si obtin diplome pe bani sau alte atentii acordate profesorilor? Majoritatea cadrelor didactice nici macar nu inteleg ca sistemul de invatamant nu exista doar pentru a aveai ei un loc de munca, ci pentru a forma oamenii care vor conduce societatea. In demisie spune ca "scoala este lipsita de putere"! Un astfel de cadru didactic nici macar nu are ce cauta in sistemul de invatamant, deoarece nu intelege imensa putere pe care o are scoala! Puterea de a schimba o tara, lumea intreaga! Puterea de a schimba viitorul!
   • 0 (2 voturi)    
    cultura-instructie-educatie (Sâmbătă, 18 mai 2019, 2:57)

    Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui unins

    - @unins - cand s-au petrecut acele evenimente rele cu tine si cu majoritatea elevilor clasei ? - in ce ani si-n care localitate ? - daca-i adevarat ce spui, da pe fata numele si prenumele acelor dascali - si totusi, dac-ar fi adevarat, tu ce-ai retinut din scoala aia, bataile sau stiintele care s-au predat ? - nu cred c-ai memorat ce trebuia - crezi ca eu n-am luat uneori palme, urecheli si paruieli ? - si totusi, m-am prins repede de motivul acestor lucruri, si m-am ferit sa le mai dau ocazia sa mi le mai faca, axandu-ma pe invatat ... dupa un timp am devenit premiant - astazi le multumesc acelor pedagogi relativisti pentru ca au reusit repede sa ma disciplineze, astfel am acumulat suficienta cultura incat sa ma descurc in majoritatea situatiilor din viata ... - iar cei ce n-au reusit sa invete mai nimic din asprimea unor dascali, au ajuns semianalfabeti uratori de scoala si votanti de proasta calitate ... - elevii au un singur drept la scoala, acela de-a invata din rasputeri in cadrul cuminteniei, iar dascalii au o singura misiune(sau drept) in scoala, acela de-ai iubi pe elevi, daruindu-le acestora toate informatiile din programa scolara si din propriile cunostinte, fara a favoriza sau defavoriza pe vreun copil ... - asa se cladeste o societate, putin cate putin, an de an ...
    • 0 (0 voturi)    
     Felul in care gandesti (Sâmbătă, 18 mai 2019, 18:52)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui Menscorpore

     spune totul despre tine, "dascalii" care te-au educat si educatia primita. Romania este astazi asa cum este si datorita tie, lucru cu care te poti mandri!
  • +3 (5 voturi)    
   cultura-istorie (Duminică, 12 mai 2019, 21:58)

   Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui

   - ce-ai putea sa stii tu din ce-a fost inainte de '89 in general si in invatamant in special ?? - ca elev, nu trebuia decat sa fii ascultator, nu smeker, respectuos, nu badaran, harnic, nu putoare, si terminai atatia ani de scoala cati putea mintea ta, caci scoala era buna, profesorii bine intentionati si in general capabili, iar copiii prost crescuti si trimisi la scoala in halul asta, erau pusi repede la punct, cu parintii lor cu tot !! - astazi, minimum vreo 7o% din copii sant prost crescuti, ca parintii lor de altfel, cu pretentii de "drepturi" la elevi si de "putere" la parinti, ....... - mai demult se zicea "a intrat la scoala vitel si a iesit bou", acum se poate spune "a intrat la scoala sarpe si a iesit hiena", (sau invers), nu degeaba elevii buni nu-si propun altceva decat sa evadeze din viitorul ce-i asteapta in Romania ........ ordinea si importanta respectului in invatamant a fost intotdeauna si ramane intotdeauna pe seama "dascalului" - acesta nu trebuie sa-i respecte pe elevi, ci sa-i iubeasca, iar parintii daca nu le convine situatia, sau li se pare grava, pot sa-si mute copiii la alta scoala sau sa se adreseze justitiei, dupa caz ....... daca se continua ca pana acum, se va distruge invatamantul, viitorul copiilor, viitorul societatii si-al poporului, iar vina principala pentru aceasta o vor purta autoritatile statului mana-n mana cu parintii ....... - Howgh !! ("am zis" - la amerindieni)
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 mai 2019, 0:33)

    [anonim] i-a raspuns lui Menscorpore

    • 0 (2 voturi)    
     cultura-instructie-educatie (Miercuri, 15 mai 2019, 14:59)

     Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui

     - amintirile tale despre scoala proprie spun totul despre afinitatile pe care nu le aveai cu invatatura
     - cele mai relevante evenimente de care-ti amintesti din vremea scolii sant bataile si groaza
     - nu-ti amintesti chiar de niciun lucru bun pe care sa-l fi asimilat acolo ?
     - ai ajuns pe la 35-40 de ani si nu stii ce-s alea doua, respectul-iubirea si la ce se folosesc
     - etichetezi pe altii cu titlul de comunist, fara sa stii ce-i aia, caci n-ai prins vremurile acelea decat pe post de copil
     - despre capitalism stii si mai putin, de vreme ce, uitandu-te in jurul tau, consideri c-a venit vremea ca dascalii de azi sa fie pedepsiti pentru ce-au facut cei de ieri, desi aceia s-au chinuit sa te-nvete sa-ti exprimi parerile acolo unde ti se permite
     - cu toate astea, ai (inca) un atu imbatabil --> dreptul sa-ti spui parerea si sa votezi
 • +5 (5 voturi)    
  Odraslele cocalarilor (Duminică, 12 mai 2019, 18:01)

  Irina25 [utilizator]

  Odraslele cocalarilor ar trebui sa aiba "scolile" lor, eventual niste cluburi de zi, in care niste cocalari mai batrani sa le "predea" doar facebook si youtube.

  De invatamant gratuit ar trebui sa beneficieze doar elevii cu comportament adecvat si cu rezultate foarte bune. Si, pana la urma, ce-i aia invatamant gratuit? Suntem capitalisti sau nu suntem?
 • +1 (7 voturi)    
  Dragi profesori (Duminică, 12 mai 2019, 21:54)

  radu222 [utilizator]

  Dragi profesori,

  Am facut scoala pe vremea cand nici macar gimnaziul nu era obligatoriu, nu mai vorbesc de liceu. Am avut profesori formati inainte de razboi. Nici un elev nu-si permitea sa fie nesimtit, fenomene care se petrec acum in scoala nu erau cunoscute.

  Dar si profesorii aveau un comportament care impunea. Sunt sigur ca nu s-ar fi compromis inghesuindu-se sa prinda un loc la un evanghelion cu toate ca salariile profesorilor erau mici si pe atunci.

  Cu actualul Guvern si cu actualul Parlament nu se va schimba nimic in bine pentru ca foarte multi membrii din aceste institutii au trecut prin scoala ca gasca pe apa ori si-au facut o valiza de diplome la "fabricile de diplome" platind sau folosindu-si puterea si influenta.

  Dragi profesori, solutia este sa mergeti la vot si la referendum si sa votati cu cine trebuie. Sper ca nu v-ati lasat pacaliti de cateva sute de lei la salariu pe care i-ati primit, bani din imprumuturi externe. Aceste imprumuturi vor fi rambursate de copiii si nepotii nostri carora le lasam o mostenire ca o piatra de moara legata de gat.

  Imprumuturile si-ar avea un rost daca s-ar fi facut investitii cu acesti bani. Investitiile ar fi adus crestere economica reala si venituri suplimentare la buget, deci ar fi fost bani pentru a creste sustenabil salariile. Acum cam toata cresterea salariilor si pensiilor a fost erodata de inflatie. Si inflatia nu se va opri pentru ca nu exista o crestere economica sustenabila, bazata pe investitii.
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Luni, 13 mai 2019, 13:19)

  James Bond [utilizator]

  Se pare ca vremurile s-au schimbat si astazi, profesorii sunt agresati de elevi. Este adevarat??
  Eu pot relata despre tratamentele pe care mi le-au administrat profesorii in scoala romaneasca in perioada 1986 - 1998:

  Ciclul primar: invatatoarea era de o agresivitate iesita din comun. Ea era Dumnezeul celor 30 copilasi de 7-10 ani. Ne pedepsea pentru greseli absolut minore:
  - bataie cu rigla la palme (cate 5-20 lovituri - pe fiecare palma!)
  - tras de urechi pana ni se inrosesau urechile
  - palme peste obraz de ni se inroseau obrajii
  - palme peste ceafa
  - tipete la noi, abuz verbal
  Pur si simplu, noi eram terorizati de o femeie indesata. De ce? Cum poti bate copiilasi?

  Gimnaziu si liceu: profesori abuzivi verbal care ne dominau prin frica si uneori prin violente fizice:
  - tras cu putere de perciuni
  - palme peste ceafa
  - pumni in spate
  - tipete si abuzuri verbale materializate prin umilinte verbale
  - etc

  Mentionez ca am studiat la un liceu teoretic de prestigiu, unde te-ai astepta sa existe un corp profesoral de calitate. Da de unde??

  Constat cu indignare ca astazi, profesorii striga dupa ajutor, insa ei insisi sunt abuzatorii care si-au pierdut din autoritate. Nu poti conduce elevi cu batul! Asta nu se numeste leadeship ci agresivitate generata de frica!
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Luni, 13 mai 2019, 15:07)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   tortionari de copii!
  • 0 (2 voturi)    
   cultura-instructie-educatie (Sâmbătă, 18 mai 2019, 23:54)

   Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   - nu cred - nu cred o boaba din ce spui - daca totusi ai trait 12 ani de lagar de concentrare in loc de scoala, de ce nu-i numesti pe fata pe acei mizerabili care te-au torturat ?? - si mai sant postaci care aici au spus aceleasi grozavii, nici ei nu dau macar un nume !! - eu cred ca postati la comanda, cu un scop precis si necurat - repet >> si eu am beneficiat de niste incurajari fizice si verbale neplacute pe la scolile pe care le-am frecventat in anii '60-'70, dar am invatat repede sa le evit si sa ma concentrez pe studii si comportament, nu pe jelanii si plangeri ....... mie scoala in comunism mi-a priit, pentru ca eram linistit si sarguincios, spre deosebire de ce se constata azi, cand elevii se comporta huliganic iar parintii sant aroganti si necinstiti, si tot ei invinuiesc pe dascali !! - pentru un astfel de comportament, pe vremea comunismului erai exmatriculat imediat si repetent, iar daca se repeta situatia, nu mai aveai dreptul la studii decat la ceea ce se numea "scoala de corectie" si-acolo iti scoteau gargaunii din cap .......
   - vorbiti ca papagalii, nu stiti pe ce lume traiti, habar n-aveti ce-i aia parinte-copil si dascal-elev, iata, asta-i capitalismul, cel putin la romani, produce oameni de proasta calitate, caci numai astia pot fi manipulati, exploatati si eliminati din normalitate, si iata unde am ajuns, santem o populatie, nu un popor, cea mai grozava sansa n-o vedem decat prin cele strainatati .......
  • 0 (2 voturi)    
   cultura-instructie-educatie (Duminică, 19 mai 2019, 0:33)

   Menscorpore [utilizator] i-a raspuns lui James Bond

   - asa zici - "constat cu indignare" - si eu constat cu precizie ca nu prea ti-a priit scoala pentru ca n-ai inteles niciodata pana in ziua de zi, in ce consta fenomenul asta, cat despre dascalii abuzatori din ziua de azi, de vina pentru existenta lor sant legile imbecile si ticaloase inventate de politicieni si puse in aplicare de juristi, astfel incat situatiile rele sa se inmulteasca, in loc sa scada - pe deasupra, calitatea educationala a majoritatii copiilor ce se prezinta la scoala este slaba, ca sa nu spun catastrofala la unii dintre ei, ceea ce face aproape imposibil actul pedagogic in scoli .......
   - multi baieti vin la scoala cu capul plin de rautatea, violenta si ingamfarea invatate pe internet, iar multe fete tot asa, la care se mai adauga o sexualitate precoce si vinovata .......
   - in astfel de conditii de munca pentru dascalii normali, ce se mai poate pretinde de la ei ??


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by