Secțiune susținută de MedLife

Profesorii universitari reclamă că Informatica nu se va mai regăsi printre probele de la Bacalaureat / Ministerul Educației aduce clarificări

de A.O.     HotNews.ro
Joi, 25 aprilie 2019, 17:38 Actualitate | Educatie


Bacalaureat
Foto: ise.ro
După ce mai mulți profesori universitari de informatică au ieșit public și au spus că sunt nemulțumiți că disciplina Informatică nu se mai regăsește în noua formulă de bacalaureat propusă spre dezbatere de Ministerul Educației, oficialii MEN vin cu precizări cu privire la structura examenului de Bacalaureat propusă în viziunea "Educația ne unește". Reprezentanții ministerului condus de Ecaterina Andronescu spun că probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat "vor fi stabilite în urma dezbaterilor care vor clarifica nevoile simțite la nivelul sistemului educațional, urmând să fie definite prin legislația secundară și prin metodologii interne ale ministerului".

Nemulțumirile profesorilor

Profesorii universitari de informatică de la cinci universități cer Ministerului Educației să nu renunțe la proba de informatică de la bacalaureat, spunând că este una dintre materiile importante de studiu.

”Informatica integrează într-un mod consistent matematica, ingineria, tehnologia și programarea ca vocație, fără a se limita la niciuna dintre acestea și interacționează cu toate domeniile științifice, sociale sau umaniste”, arată profesorii într-o scrisoare publică.

Precizările Ministerului Educației
 • Digitalizarea sistemului de învățământ constituie o prioritate a Ministerului Educației Naționale, dovadă fiind programele și proiectele inițiate și derulate în vederea dezvoltării competențelor digitale, inclusiv a celor de utilizare a instrumentelor digitale în activitatea didactică a profesorilor. Obiectivul acestor programe îl reprezintă consolidarea pe parcursul școlarității obligatorii a competențelor digitale, a celor adiacente (programare, gândire algoritmică etc.) și a gândirii computaționale, în acord cu cele mai moderne cerințe ale societății și economiei digitale.

 • Noile planuri-cadru pentru gimnaziu intrate în vigoare acum doi ani includ, în premieră, disciplina „Informatică și TIC”, care urmărește, în mod explicit, prin programele de studiu aferente, dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor. Mai mult, toate celelalte discipline includ elemente semnificative de utilizare a instrumentelor TIC atât în activitățile de învățare, cât și de predare și evaluare.

 • În aceste condiții, este evident că disciplina Informatică nu va fi eliminată ca disciplină de studiu. Competențele digitale sunt deja o parte integrantă a curriculumului național, constituind unul dintre elementele principale ale profilului absolventului fiecărui ciclu al învăţământului obligatoriu, obiectivul fiind înzestrarea viitorilor absolvenți ai școlii românești cu acele competențe necesare pe piața muncii, într-o societate a informaţiei

 • În consecință, examenele naționale, care sunt centrate pe evaluarea competențelor dobândite de elev pe parcursul școlarizării obligatorii, Evaluarea Națională, precum și la finalul acesteia, Bacalaureatul, vor evolua firesc către o creștere a ponderii evaluării competențelor digitale, într-un mod care urmează a fi decis împreună cu specialiști din domeniul evaluării și cu ceilalți factori implicați.

 • Probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat vor fi stabilite în urma dezbaterilor care vor clarifica nevoile simțite la nivelul sistemului educațional, urmând ca acestea să fie definite prin legislația secundară și prin metodologii interne ale ministerului. Tipurile de Bacalaureat vor fi specificate în legea primară.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1301 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  2 be or not 2 be (Joi, 25 aprilie 2019, 19:12)

  baronulmunchausen [utilizator]

  sa fie scoasa de la bac ? nu
  sa fie obligatorie materie de bac ? iarasi nu
  sa fie optionala la bac, alaturi de alte materii ? da. Daca considera ca le este de ajutor in cariera atunci elevii vor opta pt aceasta disciplina in cadrul bacalaureatului.
 • 0 (0 voturi)    
  ce vrea sa spuna tzatza ambramburica: (Joi, 25 aprilie 2019, 22:57)

  revo [utilizator]

  informatica nu e nici obligatorie, nici optionala la bac, religia, da!
  De altfel era de asteptat: pentru olimpicii care trebuiau sa participe la concurs, in strainatate, nu s-au gasit bani in buget, pentru magaoaia oribila de catedrala si schitul din varful muntilor, da!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by