Ministrul Cercetării îl atacă pe fizicianul Cristian Presură: "Cercetătorul vieții... de ce n-a mai publicat mare lucru de prin 2003” / ”Asociația Doi Mici și-un Sfert a devenit deosebit de agitată”

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 24 aprilie 2019, 0:46 Actualitate | Educatie


Nicolae Hurduc, ministrul Cercetarii
Foto: Hotnews
Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, l-a criticat, într-o postare pe Facebook, pe fizicianul Cristian Presură, dupa scrisoarea acestuia din Nature si critica premiilor de la Geneva. "Cercetătorul vieții, dacă este atât de genial cum scriu ziarele lui Cioloș, ar fi trebuit să ne spună de ce n-a mai publicat mare lucru de prin 2003, an în care și-a susținut teza de doctorat, cu excepția cărții de fizică pentru Moș Crăciun ?", a scris Hurduc.

Cristian Presură criticase pe pagina sa de Facebook laudele pe care premierul Dăncilă și ministrul Hurduc și le-au adus reciproc la Geneva unde au premiat inventatorii români: “Vă spun sincer, asta doare rău de tot! Să vezi cum guvernul României premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva arată cât de rupt este de realitatea cercetării. Să asculți discursul este o tortură. Un limbaj de lemn ale cărui limite erau atinse doar de Ceaușescu: ‘aveți prețuirea noastră, a tuturor’, ‘sunteți deschizător de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică‘.


Și blogul ”Doi Mici și un Anc” criticase premierea de la Geneva: ”Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii”. ”Rămâne cum am stabilit anterior: Salonul de Inventică de la Geneva este o mașinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a își cumpăra o medalie și un oarecare prestigiu pentru participanți (în rândurile celor care nu înțeleg ce înseamnă cercetarea și inovarea – iar aici, regretabil, trebuie să includem conducerea MCI) și o chestie total necunoscută pentru majoritatea lumii care face cercetare veritabilă*, pentru că timpul acestora este prețios și nu își pierd vremea cu prostii fără niciun rost! Probabil există și câteva excepții de la această regulă, adică cercetători buni care văzând publicitatea mare făcută acestor premii s-au lăsat furați de peisaj și au participat la acest salon. Nu vrem să-i jignim, doar să-i îndemnăm la mai multă precauție în alegerea evenimentelor de prezentare a invențiilor lor. ”

”Doi Mic si un Anc” scria pe 4 martie despre raportul de activitate pe 2018 publicat de Ministerul cercetării. ”Era și vremea, că au răsărit ghioceii de ceva vreme. Nimic nou în raport – povești cu pești și Ilene Cosânzene. Raportul prezent diferă de cel din anul precedent, catalogat de Asociația Ad Astra ca „între laudă de sine și fake-news”, prin volumul de informație regurgitată fără noimă pe mai bine de 40 de slide-uri.”, scriau ei.

”De când am preluat mandatul de ministru, Asociația Doi Mici și-un Sfert, a devenit deosebit de agitată și vocală, nimic din ceea ce face Ministerul Cercetării și Inovării nefiindu-i pe plac. Membrii AdAstra «uită» complet faptul că în perioada 2009-2012, Asociația lor, prin reprezentanții săi cei mai de seamă, a condus destinele educației și cercetării, mai nimic din ceea ce-au făcut acolo nefiind demn de laudă. Este suficient să amintim că în perioada respectivă s-au tăiat salariile profesorilor și medicilor cu până la 50 % (pentru că s-au anulat și o serie de sporuri). Ei «uită» că atât timp cât au fost la guvernare bugetul Educației era de 16-17 miliarde de lei, iar cel al Cercetării de 1,2-1,3 miliarde lei.”, scrie ministrul, care trece apoi la enumerarea ”reușitelor” guvernului PSD-ALDE.
”Ministrul cercetării a ales să scrie o postare la nervi despre Doi Mici și un Anc, Asociaţia Ad Astra și Cristian Presura în loc să dea curs invitației noastre la dialog. Putea să-și aducă secretarii de stat și consilierii... Pregătiți popcornul și așezați-vă confortabil în fotoliu ;-) PS: nu, n-a pomenit nimic despre care-i mai sunt convingerile cu teoria evoluției și amărâții ăia de cerecetători care lucrează în domeniul evoliționismului.”, scrie Mihai Miclăus pe Facebook.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15013 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Ce penibil! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 1:53)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  Presură a ieșit din cercetarea academică, măi Hurduc, te-ai uitat ce patente a scos omul ăsta?!...
  Vai de capul tău, dacă tăceai, semidoct rămâneai!
 • +15 (17 voturi)    
  E vai de el. (Miercuri, 24 aprilie 2019, 7:27)

  ABBV [utilizator]

  Tovarase Hurduc cand stii ca o ai de mare nu te duci la concurs de masurat. Pe de alta parte cand esti frustrat ca e prea mica (mintea) esti ca un Chihuahua la gard.
  Welcome to the dark ages!
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22777683-propunerea-psd-pentru-ministerul-cercet-rii-nu-crede-omul-trage-din-maimu-este-teorie-lumilor-paralele-care-spune-noi-veni-din-viitor-mie-sun-mai-interesant-aceast-idee.htm
 • +9 (11 voturi)    
  Cerinte pt medalii la Geneva (Miercuri, 24 aprilie 2019, 8:39)

  Jolly Roger [utilizator]

  "Gold, silver and bronze medals will be awarded to the inventions displaying the qualities required by the International Jury”

  Iar daca dai din coate primesti si distinctie speciala in plus, ca sa ai cui s-o faci cadou acasa :)
 • +9 (11 voturi)    
  cartea aceea de fizica.... (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:08)

  minus [utilizator]

  nu o vei intelege niciodata. Dau meditatii dar trebuie sa-ti dai demisia ca sa ai timp. Si minte iti trebuie, dar aici nu te pot ajuta!
 • +10 (12 voturi)    
  Hurduci, Cuci și alte păsărele (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:15)

  Spiky [utilizator]

  Miniștrii GIO-PSD etalează o lipsă crasă de capacități intelectuale și confundă propaganda cu dialogul.
  Cercetarea are două aspecte: cel fundamenal (care înghite o grămadă de bani și nu rentează pe termen scurt, banii vin de la UE că PSD fură, nu finanțează) și cea aplicată, în care diversele descoperiri din cercetarea fundamentală sau provenind din alte surse -invenții/inovații - sunt transformate în prototipuri și ulterior transferate în economie ca noi produse.
  Întrucât PCR-FSN-PDSR-PSD habar nu are de economie, a distrus vechea economie socialistă fără să facă discriminare între întreprinderile viabile și cele neviabile, și a creat u climat economic dubios, în care înfloresc șmekerii, băieții ”deștepți” și furăciunea de la stat.
  În acest climat, nu au cum să existe cu adevărat nici cercetarea fundamentală (subminată de rețeaua dubioasă de rectori gerontocrați ai universităților) și nici cea aplicată (care nu are unde să fie aplicată, întrucât multinaționalele au propriile lor departamente de R&D(research and development - cercetare-dezvoltare), iar alte companii capabile să creeze noi produse nu există.
  Hurduc este o nulitate într-un guvern de nulități condus de o Nulitas Maximus - Viorica Dăncilă.
  Cine să creadă că cercetarea este o prioritate pentru agramați și hoți?
 • +6 (8 voturi)    
  De ce (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:15)

  varavara [utilizator]

  De ce oare acesti ministrii PSD-isti dupa ce ca sunt vai de mama lor mai sunt si fuduli.
  Probabil la PSD incultura, neprofesionalismul si tupeul sunt privite ca niste virtuti iar promovarile se bazeaza pe asta.
 • +3 (5 voturi)    
  Medalii Geneva 2019 (Miercuri, 24 aprilie 2019, 12:46)

  Consilier [utilizator]

  « Cei ce se fac ca ne conduc au nevoie de succese »
  Cred ca principalul responsabil al inutilei prestatii cu iz electoral, prilejuita de « premierea » (plachete si diplôme) inventatorilor medaliati la Salonul de Inventica de la Geneva 2019 este de acum bine cunoscutul Domn Hurduc, ministru al cercetarii si inovarii ( ?). Pur si simplu reluarea festivismelor legate de medalii, ce nu au semnificatia celor rezultate dintr-o competitie, se substituie incercarilor de ameliorarea a culturii proprietatii intelectuale, de incurajare a inovarii si mai ales a cerintei manifestate pe plan international de ameliorarea a calitatii brevetelor de inventie. S-a creat déjà impresia falsa, chiar si in mediul universitar, ca medaliile reprezinta, daca nu rezultatul unui concurs, cel putin o evaluare a inventiei premiate. Fals. Evaluarea profesionista a unei inventii este un proces complex , deseori dificil, de durata uneori si implica participarea unor specialisti ai domeniului. Pe de alta parte calitatea brevetului depinde esential de relevanta descrierii solutiei tehnice si mai ales de pertinenta revendicarilor. Nimic din cele amintite nu se face de « expertii » evaluatori la Geneva. Semnalul transmis este denaturat si nu-i de mirare ca si in spatiul public efectele patologice se manifesta chiar prin impostura stiintifica (vezi site-ul www.davidoni.ro).
  Din pacate manifestarile de tip targ / salon de inventii de la Iasi, Cluj si mai nou de la Timisoara par sa preia tot mai mult formalismul premierilor in detrimentul unor actiuni pertinente consacrate incurajarii inovarii. Chiar si binevenita schema de premiere a inventatorilor realizata la UEFISCDE este marcata de neajunsuri evidente promovand cantitatea in detrimentul calitatii si portofoliul de titluri de proprietate ca si « pasiv necorporal » in detrimentul transferului de tehnologie autentic.
 • +11 (11 voturi)    
  Tovarase Hurduc! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 15:24)

  ber [utilizator]

  Dupa cum se vede, faci parte din grupul celor care apeciaza cantitatea, nu calitatea. Sa stii ca descoperirile valoroase se fac rar,nu se fac in fiecare zi iar cel care se respecta scrie si publica numai atunci cand, realmente are ceva de spus. In calitate de ministru ar trebui sa eliminati pseudocercetatorii care publica numeroase
  pagini de maculatura, pe care nu le apreciaza nimeni.
 • +5 (5 voturi)    
  Hurduc nu e "geniul" care neaga evolutionismul? (Miercuri, 24 aprilie 2019, 19:47)

  carmen_i [utilizator]

  Imi amintesc de Hurduc, este individul ala care acum cateva luni se apucase sa nege evolutionsimul, dar fara nici un fel de argument logic.
  Evident ca pentru el este simplu sa nege ceea ce nu intelege.

  Din pacate, lichelele pesediste aplica aceeasi metoda: cand esti criticat, urla mai tare ca sa acoperi critica.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 aprilie 2019, 20:03)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  de ce platim un asemenea ministru?! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 22:11)

  Dedalus [utilizator]

  Pai tocmai ce critica Hurduc a fost foarte bine!

  In plus, perioada respectiva este a crizei economice, numai un imbecil si-ar putea inchipui ca putea cineva chiar sa mentina veniturile.

  Fara a fi, nici pe departe, un sustinator al Doi Mici si un Anc, cred totusi ca merita un raspuns la obiect la criticile pe care le-a adus conducerii cercetarii romanesti.

  Un ministru este obligat sa raspunda criticilor la obiect, de asta e platit de noi toti, nu sa debiteze parascovenii de genul "ba tu ma !".

  Platim un minister intreg doar ca sa tina contabilitatea cercetarii si sa faca pe intermediarul in evaluari?!

  Cred ca 3 persoane ar fi suficiente, nu ditamai ministerul cu zeci de functionari si un "ministru" care nici nu stie ce face si ce are de facut, in afara de a-si incasa salariul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by