Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, l-a criticat, într-o postare pe Facebook, pe fizicianul Cristian Presură, dupa scrisoarea acestuia din Nature si critica premiilor de la Geneva. "Cercetătorul vieții, dacă este atât de genial cum scriu ziarele lui Cioloș, ar fi trebuit să ne spună de ce n-a mai publicat mare lucru de prin 2003, an în care și-a susținut teza de doctorat, cu excepția cărții de fizică pentru Moș Crăciun ?", a scris Hurduc.

Nicolae Hurduc, ministrul CercetariiFoto: Hotnews

Cristian Presură criticase pe pagina sa de Facebook laudele pe care premierul Dăncilă și ministrul Hurduc și le-au adus reciproc la Geneva unde au premiat inventatorii români: “Vă spun sincer, asta doare rău de tot! Să vezi cum guvernul României premiază cu fast o minciună gogonată cum este Salonul de la Geneva arată cât de rupt este de realitatea cercetării. Să asculți discursul este o tortură. Un limbaj de lemn ale cărui limite erau atinse doar de Ceaușescu: ‘aveți prețuirea noastră, a tuturor’, ‘sunteți deschizător de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică‘.

Și blogul ”Doi Mici și un Anc” criticase premierea de la Geneva: ”Salonul de Inventică de la Geneva, ‘jde premii și țâșpe sute de medalii”. ”Rămâne cum am stabilit anterior: Salonul de Inventică de la Geneva este o mașinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a își cumpăra o medalie și un oarecare prestigiu pentru participanți (în rândurile celor care nu înțeleg ce înseamnă cercetarea și inovarea – iar aici, regretabil, trebuie să includem conducerea MCI) și o chestie total necunoscută pentru majoritatea lumii care face cercetare veritabilă*, pentru că timpul acestora este prețios și nu își pierd vremea cu prostii fără niciun rost! Probabil există și câteva excepții de la această regulă, adică cercetători buni care văzând publicitatea mare făcută acestor premii s-au lăsat furați de peisaj și au participat la acest salon. Nu vrem să-i jignim, doar să-i îndemnăm la mai multă precauție în alegerea evenimentelor de prezentare a invențiilor lor. ”

”Doi Mic si un Anc” scria pe 4 martie despre raportul de activitate pe 2018 publicat de Ministerul cercetării. ”Era și vremea, că au răsărit ghioceii de ceva vreme. Nimic nou în raport – povești cu pești și Ilene Cosânzene. Raportul prezent diferă de cel din anul precedent, catalogat de Asociația Ad Astra ca „între laudă de sine și fake-news”, prin volumul de informație regurgitată fără noimă pe mai bine de 40 de slide-uri.”, scriau ei.

”De când am preluat mandatul de ministru, Asociația Doi Mici și-un Sfert, a devenit deosebit de agitată și vocală, nimic din ceea ce face Ministerul Cercetării și Inovării nefiindu-i pe plac. Membrii AdAstra «uită» complet faptul că în perioada 2009-2012, Asociația lor, prin reprezentanții săi cei mai de seamă, a condus destinele educației și cercetării, mai nimic din ceea ce-au făcut acolo nefiind demn de laudă. Este suficient să amintim că în perioada respectivă s-au tăiat salariile profesorilor și medicilor cu până la 50 % (pentru că s-au anulat și o serie de sporuri). Ei «uită» că atât timp cât au fost la guvernare bugetul Educației era de 16-17 miliarde de lei, iar cel al Cercetării de 1,2-1,3 miliarde lei.”, scrie ministrul, care trece apoi la enumerarea ”reușitelor” guvernului PSD-ALDE.

”Ministrul cercetării a ales să scrie o postare la nervi despre Doi Mici și un Anc, Asociaţia Ad Astra și Cristian Presura în loc să dea curs invitației noastre la dialog. Putea să-și aducă secretarii de stat și consilierii... Pregătiți popcornul și așezați-vă confortabil în fotoliu ;-) PS: nu, n-a pomenit nimic despre care-i mai sunt convingerile cu teoria evoluției și amărâții ăia de cerecetători care lucrează în domeniul evoliționismului.”, scrie Mihai Miclăus pe Facebook.