Secțiune susținută de MedLife

Profesorii și dictatura. INTERVIU cu unul dintre autorii studiului privind valorile profesorilor din România. „Proporția celor cu atașament scăzut față de democrație este mai mare în rândul celor tineri”

de Ramona Florea     HotNews.ro
Duminică, 21 octombrie 2018, 17:51 Actualitate | Educatie


Gabriel Badescu
Foto: Agerpres
Sunt profesorii din România mai toleranți decât restul populației? 87% dintre profesori spun că democrația este bună pentru România si 45% susțin dictatura. Cum ar trebui să privim aceste date? Gabriel Bădescu, unul dintre autorii studiului ''Educație pentru democrație în școlile din România'', explică pentru HotNews.ro care este profilul profesorului român, cum pot părinții să schimbe școala și ce măsuri poate lua Ministerul Educatiei.

In primul rand, as vrea sa clarificăm un aspect important, care a dus la titlurile din presă cu profesorii care susțin dictatura. Cum se împacă cei 87% care apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opțiune bună sau foarte bună pentru România cu 45% dintre profesori care afirmă că ar fi foarte bine sau bine ca România să fie guvernată de un lider puternic, care ignoră rolul Parlamentului și al alegerilor? Cum ar trebui să privim aceste date?

Ideea că sistemele politice ar trebui să fie democratice s-a impus în ultimele decenii în aproape toate societățile, inclusiv în cea românească. În același timp, înțelegerea asupra ce este democrația a devenit tot mai ”elastică”. Ion Iliescu spunea în anii `90 că va construi în România o democrație originală. Putin descrie Rusia ca având un sistem democratic, ce-i drept unul diferit de cele vestice. Tot așa și liderii chinezi, descriu China drept o democrație. Marea majoritate a profesorilor cuprinși în studiu preferă ca România să fie democratică, însă o parte dintre ei par să înțeleagă acest termen într-un mod asemănător cu Viktor Orban: într-un discurs ținut la Băile Tușnad în 2014, premierul Ungariei spunea că democrațiile de succes sunt asemeni Rusiei, Chinei, Turciei și Indiei, și că vocile opoziției critice, a ong-urilor, a minorităților, dăunează societății atunci când critică liderii aleși de majoritate. 

 
Datele pe care le avem din alte sondaje despre valorile democratice în populația României la momente diferite de timp indică un trend îngrijorător, care este mai accentuat în rândul tinerilor, iar sistemul educațional pare să fie una dintre sursele declinului.
 
 

Nu doar preferința unei părți dintre profesori pentru ”un conducător puternic, care nu își bate capul cu Parlamentul și cu alegerile” arată că avem o problemă despre care s-a discutat prea puțin până acum, ci și răspunsurile la alte întrebări cuprinse în studiu. Un aspect important pe care îl semnalăm îi are în vedere pe profesorii tineri: proporția celor cu atașament scăzut față de democrație este mai mare în rândul lor decât în rândul profesorilor mai în vârstă. 

Raportat la populația României, sunt mai toleranți? Valorile profesorilor reflectă valorile societății?

Sunt cam la fel, cu variații în funcție de întrebările folosite și de sondajele pentru întreaga populație pe care le folosim pentru comparație. Ori asta e o problemă serioasă, pentru că profesorii ar trebui să fie peste nivelul mediu al populației, tot așa cum ne așteptăm ca profesorii de matematică să știe mai multă matematică decât media populației.

Datele pe care le avem din alte sondaje despre valorile democratice în populația României la momente diferite de timp indică un trend îngrijorător, care este mai accentuat în rândul tinerilor, iar sistemul educațional pare să fie una dintre sursele declinului. 

Daca ați caracteriza profesorii din România, pe scurt, ce profil reiese din studiu?

Profesorii sunt foarte diverși din perspectiva a ce evaluăm în studiu și destul de asemănători întregii populații. O parte dintre ei văd clar că societatea ar trebui să se schimbe și că dezvoltarea presupune nu doar să avem IT-iști, medici, funcționari etc. bine pregătiți, ci, mai ales, să avem cetățeni care înțeleg lumea în care trăiesc, care votează și se implică civic cu sens.

Sunt mulți profesori care înțeleg că empatia, solidaritatea, toleranța și cooperarea sunt resurse ce trebuie cultivate. În același timp, alți profesori sunt prea puțin interesați de ce se întâmplă în afara specializării lor. Elevii învață cum funcționează societatea nu doar la orele de educație civică (extrem de puține și acelea) ci și observându-i pe profesori în interacțiunea cu ei, cu colegii lor, cu părinții și cu alți adulți. Din acest motiv, profesorii care tratează diferit oamenii în funcție de status social, etnie, religie, orientare sexuală, contribuie la reproducerea unor trăsături care ancorează societatea românească în trecut și creează vulnerabilități pentru viitor.

Ce ar trebui sa înțeleagă un parinte din acest studiu? Dacă ar fi sa prezentați unui părinte pe scurt studiul, ce i-ați spune?

 
Părinții sunt tentați adesea să găsească soluții de salvare care îi privesc doar pe copiii lor: să fie în clase fără elevi cu dizabilități, fără elevi romi sau din medii sociale precare. Prin alegerile de acest fel societatea acumulează inechitate, segregare, intoleranță, iar costurile le simțim cu toții.
 
 

Argumentul nostru principal este că școala ar trebui să formeze deprinderi, valori și norme care sunt greu de surprins în note și premii, dar care contează chiar mai mult decât rezultatele la bacalaureat, la testele PISA și la olimpiadele internaționale. De aceea, îi încurajez pe părinți să reflecteze asupra tipului de societate pe care și-l doresc, precum și asupra rolului școlii în educația copiilor lor. Îi îndemn să se implice activ în relația cu școala și să solicite nu doar ca profesorii să fie bine pregătiți pentru disciplinele lor, ci și pentru a educa elevii într-un mod potrivit unei societăți democratice. Profesorii care au astfel de însușiri ar trebui să primească recunoaștere și încurajări din partea părinților, cu atât mai mult cu cât sistemul pare să aibă o capacitate redusă în această direcție.

În al doilea rând, observăm că părinții sunt tentați adesea să găsească soluții de salvare care îi privesc doar pe copiii lor: să fie în clase fără elevi cu dizabilități, fără elevi romi sau din medii sociale precare. Argumentul nostru este că prin alegerile de acest fel societatea acumulează inechitate, segregare, intoleranță, iar costurile le simțim cu toții.

În al treilea rând, părinții, și nu doar ei, ar trebui să insiste mai mult pentru ca educația să devină o temă importantă pe agenda politicienilor, iar politicile să reflecte acest lucru. Politicienii care nu văd o miză în educație, precum și cei care vorbesc despre educație dar nu au soluții potrivite, ar trebui sancționați la urne.

Cum ar trebui să se raporteze profesorii la studiu?

M-aș bucura să îl citească și să se întrebe dacă rezultatele oferă descrieri cu sens ale profesiei lor. Studiul semnalează mai multe probleme de informare și de înțelegere a unor aspecte despre educație într-o societate democratică din partea unor categorii însemnate de profesori. Pe aceștia sper să îi convingă să reflecteze asupra profesiei și a rolului de cetățean.

În același timp, problemele pe care le surprindem în studiu sunt în parte urmarea unei serii lungi de politici educaționale proiectate și aplicate fără susținere suficientă din partea profesorilor. Ar fi un câștig pentru ei și pentru societate dacă vocea lor ar deveni mai puternică în dezbaterile despre schimbări în educație.

Ce măsuri poate lua Ministerul Educației?

Din perspectiva celor mai mulți dintre indicatorii uzuali, școala românească este deficitară. Abandonul școlar ridicat, rezultatele la testele PISA, arată cu claritate acest lucru. Sper să convingem Ministerul (chiar dacă studiul apare într-o perioadă în care Educația are doar ministru interimar) că rolul educației de a pregăti buni cetățeni este vital, și că școala românească are probleme serioase și în această privință. 

Amintesc aici trei dintre recomandările pe care le-am inclus în studiu: insistăm pentru o creștere substanțială a finanțării învățământului, în primul rând a salariilor pentru profesorii debutanți, pentru cei care lucrează cu elevi din categorii vulnerabile și pentru cei care predau în mediul rural. În condițiile finanțării din prezent, numărul școlilor care nu au profesori calificați este ridicat și în creștere rapidă. Diferențele dintre urban și rural sunt deja uriașe și vor crește și mai mult, în condițiile în care, lucru puțin știut, mai mult de jumătate dintre copiii și tinerii României locuiesc în rural. 

În același timp, sistemul educațional ar trebui să aibă standarde mai stricte privind condițiile minimale pentru profesare, iar acestea ar trebui să fie aplicate uniform în raport cu nivelul școlar, tipul de localitate, și mediul social în care se află școala. De asemenea, pregătirea inițială și cea pe parcurs a profesorilor ar trebui să fie mai serioasă, incluzând și module de formare privind educația în medii diverse cultural și socio-economic


MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5110 vizualizari

 • +11 (21 voturi)    
  Aveti ce ati votat (Duminică, 21 octombrie 2018, 18:23)

  emil bobu [utilizator]

  Romanului ii pasa de banii din buzunar, si mai bine daca sunt nemunciti.

  Atat.

  Aveti ce ati votat.

  In 2016 nici nu v-a dus capul sa mergeti la urne, sunteti praf si pulbere.
  • +1 (1 vot)    
   ce face un educator? (Luni, 22 octombrie 2018, 16:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Le spune ca ceea ce fac ei nu este bine.

   Si le spune din timp si le repeta de ori de cate ori este nevoie, pana cand vede ca elevul a prins sensul/intelesul.

   Nu poti sa dai vine pe roman sau pe elev.
   Il educi si mai faci ceva: se mentine independenta sistemul juridic.

   Daca omori justitia poti sa pui si mama educatiei ca nu mai iese nimic - decat posirca- dar totusi mai poti sa speri la ceva mai intelept doar dupe 20 sau 40 de ani, dupe ce restabilesti si justitia independenta - ramane sa alegi varianta care iti place cel mai mult.

   Sigur ca daca romanul NU si NU vrea sa faca numai asa cum vrea muschiul lui atunci o sa aiba ceea ce a mai avut odata - dictatura.
 • -8 (44 voturi)    
  acest studiu e o tampenie! (Duminică, 21 octombrie 2018, 18:30)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Acest studiu e o tampenie.
  Vreau si eu sa ii intreb pe autorii studiului ceva. Ar locui undeva unde sa aiba vecini tigani, drogati, homosexuali, travestiti, alcoolici?
  Sa raspunda onest ,cum au facut unii profesori si raspunsul e NU.Sigur, raspunsul politic corect e DA. Intai sa stea parlamentarii europeni cu astfel de vecini si stam si noi dupa. Dati-ne un exemplu!

  Ca unii profesori prefera un leader puternic in locul parlamentului e normal. Parlamentul a avut cele mai scazute cote de popularitate de cand se stie. Si nu din vina profesorilor!

  Cand te uiti la TV si vezi ca presedintele Romaniei chiuleste de la intalnirea Consiului European la Bruxelles si o taie la Pompei cu madam facand pe turistii, nu iti doresti un leader puternic ca sa conduca si nu sa profite ? Cand te uiti la TV si vezi ca Elenei Udrea justitia a pus sechestru pe 4 milioane de Euro, nu te intrebi de unde le are?Cand te uiti la TV si vezi ca lui Liviu Dragnea justitia a pus sechestru pe 12 milioane de Euro, nu te intrebi de unde le are?
  Da, asta e democratia pe care s-o sutina profesorii?

  Asa ca profesorii nu spun altceva decat ce spune populatia Romaniei. Mai bine un leader puternic decat astia de azi din Parlament si Cotroceni.

  Sigur e periculos, dar e un raspuns la jalnica democratie romaneasca, mafia politica si coruptie.
  • -8 (30 voturi)    
   bravo, mike! (Duminică, 21 octombrie 2018, 19:53)

   iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   bravo si cenzurii fiindca a lasat sa treaca un comentariu sincer si adevarat!
  • +9 (17 voturi)    
   putina rezervare nu strica, asa ca cu tampenia (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:17)

   padrepadrone [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   mai usor.
   Suficient sa recunoastem ca studiul este supraevaluat deontologic, in rest numai de bine.
   De fapt, daca recunoastem "jalnica democratie romaneasca, mafia politica si coruptie." e suficient.. asta e RO demo, astia suntem noi, nu de ieri sau alataieri, din pacate!
   • +4 (14 voturi)    
    mda (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:37)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui padrepadrone

    As fi chiar mai rezervat. Pana la urma, e oarecum nepotrivit sa critici un studiu cand de fapt altele nu exista.

    Pe-asta il avem, pe asta il criticam :-)
  • +14 (36 voturi)    
   Cum am locuit (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:21)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Nu-mi amintesc să fi avut vecini țigani, dar am avut vecini români neaoși care petreceau cu boxele pe fereastră și dădeau cu bormașina la 9 seara că atunci aveau ei vreme și chef să-și repare apartamentul.

   Am locuit o vreme în cartierul gay din orașul din străinătate în care m-am mutat ulterior: a fost foarte plăcut - străzi cu verdeață multă, vecini simpatici și restaurante și baruri excelente. Mi-a părut rău cînd a trebuit să mă mut.

   Cu drogurile e într-adevăr o problemă, dar soluția nu este respingerea și ura, ci programe de reabilitare. Stigmatizarea dependenței nu duce la dispariția ei, dimpotrivă.

   Avînd în vedere cît se bea în România, dacă nu doriți vecini alcoolici, cred că ar trebui să vă mutați undeva pe un vîrf de munte cît mai izolat.

   Nu țiganii, sau populația LGBTQ, sau drogații au creat corupție în România, dar sînt o fumigenă foarte convenabilă ca să distragă atenția de la ce contează.
   • -5 (27 voturi)    
    fumigene ? (Duminică, 21 octombrie 2018, 22:30)

    mike_the_hunter [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Noi vorbim aici despre acest studiu sociologic despre profesori , si nu de cine e facuta coruptia in Romania ,fumigene . Mi-e teama ca faceti parte din cei 60 la suta din romanii care citesc,dar nu inteleg ce citesc.
    Profesorii au fost intrebati daca ar dori sa locuiasca langa astfel de categorii sociale : drogati, alcoolici, LGBT, tigani ,etc.
    Sunt gata sa va platesc chiria pe un an si sa locuiti in Zabrauti-Ferentari sau in spatele pietii Rahova pe niste strazi anume... Ei, sa vezi ce bine o sa fie...Daca doriti , inFranta la Toulouse , in cartierul arab , sa va vad cat rezistati ....mai mult de doua saptamani ati bate recordul local...
   • -9 (17 voturi)    
    tare iscusit te mai crezi (Luni, 22 octombrie 2018, 1:19)

    iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    spin doctor, nu alta!
    • +11 (17 voturi)    
     Posibil (Luni, 22 octombrie 2018, 3:15)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

     Cînd n-avem argumente, o dăm cu name calling-ul.
     • +5 (9 voturi)    
      altii (Luni, 22 octombrie 2018, 7:08)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

      Sunt o noua generatie de troli, cu alte cuvinte de ordine.

      Dar tot papagali sunt.

      Daca era ceva de capul lor, nu-si pierdeau vreama scriind parerile dictate de altii.

      Alti raatati, aceeasi piesa.
   • +2 (2 voturi)    
    daca este sa socotim ca de fapt (Luni, 22 octombrie 2018, 16:38)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    Si bautura ascunde alte cauze - deprimarea, lipsa banilor pentru a cumpara ceea ce ai nevoie - atunci am intelege ca nici tiganii, nici, LGBTQ, nici drogatii, nici bautura si niici violenta impotriva femeilor nu sunt problemele acute ci doar coruptia si prostia.

    si astea sunt aspecte universale, globale - all over the world.
  • +2 (2 voturi)    
   Cred ca brainy people (Luni, 22 octombrie 2018, 9:08)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   sunt inca in vacanta si de-aia sunt primul care-ti da "plus".
   Acesti lideri sunt niste impostori criminali care incet, incet i-au obisnuit pe romani cu ideea ca asta-i democratia si ca alta cale nu mai exista, din care a rezultat apatia la alegeri si catastrofa de dupa. Din 2016 incoace acesti banditi n-au facut decat sa cloceasca legi ca sa-si scape pielea de puscarie si nimic altceva. Dragnea, un marsav, Vasilica, o proasta, iar Tariceanu, un retardat- iata cu ce s-au ales romanii din idealurile Revolutiei.
   • +1 (1 vot)    
    un deget pe rana... (Luni, 22 octombrie 2018, 16:42)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

    Justitiei - multumesc!

    Cu putin creier se puteau evita accidentele mentionate mai sus - dar daca nu este nici Dzeu nu cere...
  • +1 (1 vot)    
   s-a pierdut o nuanta si tocmai asta este cheia (Luni, 22 octombrie 2018, 16:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   JUSTITIA.

   aici, daca suntem toti egali in fata legii, nu mai scapa nimeni de beciul domnesc.

   dar daca nu credem noi in puterea justitiei atunci o omoram noi cu propriile noastre arme si deci cine sa ne mai apere???
 • -3 (31 voturi)    
  ... (Duminică, 21 octombrie 2018, 18:36)

  Adrian_1234 [utilizator]

  de ce nu prezentati si intrebarile si procentajele din raspunsuri ?
  Poate pentru ca atunci lumea ar intelege ce manipulare faceti ?
  • +12 (14 voturi)    
   "Studiul" sanchi (Duminică, 21 octombrie 2018, 19:28)

   intruderul [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Uite aici:

   https://www.researchgate.net/publication/328262519_Educatie_pentru_democratie_in_scolile_din_Romania?fbclid=IwAR0_nU8fvwXrpc_OVh9vGDgXAz8e01WGTfiFZTSGvwW4Z3f5gvcgkPYukgY

   pe la jumatatea paginii este buton "download pdf"
  • -3 (29 voturi)    
   Intrebarile se formuleaza in asa fel... (Duminică, 21 octombrie 2018, 20:00)

   iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   ... incit sa se ajunga la concluzia dorita de finantator. Si daca e ceva in neregula in raspunsurile de pe formulare, se modifica direct in Excel, ca sa iasa cum trebuie. Ca, daca nu iese, echipa de sondori nu mai pupa alti bani de studii si cercetari.
   • +5 (5 voturi)    
    Si ce dovezi ai tu pentru afirmatiile astea ? (Luni, 22 octombrie 2018, 11:58)

    visury [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

    Nici una, doar arunci cu noroi !
 • -8 (36 voturi)    
  Propaganda neomarxista... (Duminică, 21 octombrie 2018, 18:58)

  iLiBERAL [utilizator]

  ... disimulata in studiu sociologic finantat de o fundatie de extrema stinga din Germania.

  Ca sa nu mai vorbesc de cita stiinta are loc in sociologie, care e, de fapt, doar o unealta perversa de indoctrinare si spalare de creiere.
  • +5 (7 voturi)    
   Pe logica asta si tu poti fi acuzat (Luni, 22 octombrie 2018, 11:59)

   visury [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

   De exemplu poti fi un neo-nazist cu gandire primitiva care ataca un studiu pentru ca nu-i plac rezultatele.
   • +3 (3 voturi)    
    noua scoala :-)) (Luni, 22 octombrie 2018, 13:58)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui visury

    Trolii de acum folosesc auto-defaimarea. E o tactica prin care creeaza punti de comunicare.

    E veche tactica, are sute de ani.

    Au schimbat tactica de la simpla mentionare a parerii contrare, in pofida oricarei logici, din simplul motiv ca si pe HN lumea s-a stabilizat si vechile tehnici nu mai aveau impact.

    Incet -incet se va prinde toata lumea, cum se stia bine de Mazeta si altii ca ei.
 • +8 (16 voturi)    
  incercare de interpretare (Duminică, 21 octombrie 2018, 19:43)

  Dedalus [utilizator]

  Explicatia preferintei pentru dictatura cred ca rezida in perceptia mecanismelor democratice ca fiind anchilozate, incapabile sa asigure progresul.

  Ori, perfectionarea acestora este dificila prin efortul lor si al partidelor. Intuitia pare sa indice ca o suspendare temporara a acestor mecanisme ar asigura re-startarea lor de pe noi baze.

  Chile e un bun exemplu pentru aceasta strategie.

  Insa presupunerea ca un lider autoritar a automat bun nu sta in picioare.

  ==
  Eu as intrpreta rezultatele ca pe o nevoie de clarificare politica.

  Politica prezenta a Romaniei nu-i politica :-). Este de-ideologizata si asta e grav pentru democratie.

  Oameniii trebuie sa isi regaseasca valorile lor persoanel in partidele poliice (macar partial). Ori, in actualele partide nu se regaseste nimeni.

  Profesorii, macarr subconstient, au priceput asta si reactioneaza prin aplicarea unor jaloane mentale, Mai trebuie insa sa le si recunoastem.
  • +1 (23 voturi)    
   bullshit (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:02)

   Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   daca vezi sondajul adevarat si procentele o sa vezi ca faza cu dictatura e un bullshit total. Nici macar nu reises din cifre
   Au scos-o din niste intrebari fix pe langa gen "credeti ca e nevoie de mai multa autoritate in guvernanre".
   Ete fleosc, evident ca raspunsul e da ca acum autoritatea e zero. Pana si eu zic da desi sunt la polul opus fata de dectatura
   • +6 (20 voturi)    
    pentru stabilitate (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:35)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

    Nu stiu ce sa zic.

    "Autoritar" este si un eufemism pentru dictatura.

    Daca intrebarea ar fi fost "Doriti dictatura" probabil ca putini ar fi raspuns da.

    Nu pot decat se merg pe interpretarea autorului.
    • -3 (21 voturi)    
     ok (Duminică, 21 octombrie 2018, 21:47)

     Adrian_1234 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     hai sa imi raspunzi tu la intrebare atunci. Avem nevoie de autoriate la firma unde lucrezi ? sau o transformam in CAP si face fiecare ce vrea ?
     dictatura inseamna autoritate fara nici un fel de legi. Autoritate inseamna sef dar in cadru legal
     Intelegi diferenta ?
     • -8 (18 voturi)    
      Îti pierzi vremea cu Derdeluș (Luni, 22 octombrie 2018, 1:22)

      iLiBERAL [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

      Nu merită nici măcar să-i citești trolloșeniile.
      • +7 (11 voturi)    
       las-o jos (Luni, 22 octombrie 2018, 6:53)

       Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui iLiBERAL

       Atat v-a invatat, sa zici ca altii sunt troli?!

       Alti papagali, aia de dinainte erau macar nostimi in prostia lor.
     • +7 (11 voturi)    
      arataa-mi tu alt studiu (Luni, 22 octombrie 2018, 7:06)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

      Pune tu intrebarea cum zici si ai sa vezi ca iti vor sari toti in cap ca ai manipulat sondajul.

      Nici eu nu sunt foarte incantat de studiul acesta, dar sunt dispus sa analizez un alt studiu pe care tu il consideri mai bun.
    • -4 (18 voturi)    
     Comment sters de user (Duminică, 21 octombrie 2018, 23:34)

     andipetre [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     • +4 (10 voturi)    
      mda (Luni, 22 octombrie 2018, 6:54)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      Cam dificil sa faci o intrebare de cateva cuvinte sa fie explicita si neechivoca.

      Nu zic ca e un studiu perfect, dar pe asta il avem, pe asta il interpretam.
     • +2 (4 voturi)    
      serios ? (Luni, 22 octombrie 2018, 13:14)

      petre20 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      ce intelegi tu prin "un conducător puternic, care nu își bate capul cu Parlamentul și cu alegerile" ?
   • +7 (15 voturi)    
    nu rastalmaciti (Duminică, 21 octombrie 2018, 23:05)

    bogmir [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

    Daca ati citit cu adevarat studiul (sau articolul pe care il comentati), intrebarea se refera la "un conducător puternic, care nu își bate capul cu Parlamentul și cu alegerile". Trebuie sa fii sucit sa nu te referi la un dictator cu descrierea asta.
 • -1 (9 voturi)    
  fara concurenta nu exista progres (Duminică, 21 octombrie 2018, 19:48)

  Dedalus [utilizator]

  Pana si domnul Badescu se grabeste saq spuna ce ar trebui sa faca statul, cum anume ar trebui asigurata calitatea de catre stat samd.

  Ori asta e eroarea fundamentala: cu cat statul se va implica mai mult in asigirarea calitatii invatmantului, cu atat acesta se va prabusi mai repede.

  Pentru motivul simplu ca un control din birou impiedica legile pietei sa regleze.

  Nu poti inlocui concurenta prin nimic intr-un stat capitalist. Si cu atat mai putin cu statul.
  • +8 (10 voturi)    
   explicati va rog... (Duminică, 21 octombrie 2018, 23:15)

   bogmir [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Ce vreti sa spuneti cand va referiti la legile pietei in invatamant? Sunt curios… Cum ar asigura calitatea in invatamant, sectorul privat? Ar putea dicta proiectele didactice? Ar decide unde se construiesc scoli?
   • -3 (11 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 22 octombrie 2018, 4:30)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui bogmir

    • 0 (4 voturi)    
     da (Luni, 22 octombrie 2018, 7:03)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Multumesc!


     Unii oameni s-au obisnuit atat de tare cu socialismul, incat nici nu mai vad nimic in afara de el.

     O femeie fugita din Coreea de Nord a fost intrebata cum de suporta. A raspuns ca nici nu concepeau ca sistemul lor ar fi unul catastrofal si inrobitor.

     Macar acolo statul exercita control activ, la noi ne=o facem cu mana noastra.
   • +2 (2 voturi)    
    da (Luni, 22 octombrie 2018, 7:00)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bogmir

    Inseamna ca un parinte isi poate alege o scoala dintr-o diversitate de scoli, in cunostinta de cauza.

    Un director trebuie sa isi poate alege si concedia angajatii.

    Nu e neaparat necesar ca scolile sa fie private, pentru a exista concurenta, desi asa ar fi cel mai potrvit.

    Este insa absolut necesar ca ele sa fie in concurenta reala, ceea ce este mai simplu cu scoli private.

    ====
    Da, sectorul privat ar alege unde sa se construiasca scoli. In prezent scolile sunt construite dupa criteriul ca ...sunt unde le-au pus comunistii :-)).

    Da, ar fi mult mai simplu daca un curriculum la alegerea scolii, de exemplu, ar putea fi ales realmente de scoala. Acum este doar o ora bizara.

    Desigur, va stau la dispozitie cu orice explicatii doriti, Mi-ar fi mai simplu daca ati citi cate ceva inainte despre sisteme de invatamant, dar ma voi stradui sa va raspund.
 • -6 (10 voturi)    
  o fraza (Luni, 22 octombrie 2018, 8:27)

  Toni_Romania [utilizator]

  "Din acest motiv, profesorii care tratează diferit oamenii în funcție de status social, etnie, religie, orientare sexuală, contribuie la reproducerea unor trăsături care ancorează societatea românească în trecut și creează vulnerabilități pentru viitor."

  Fraza de sus demonstreaza a articolul e comandat ca raspuns la atitudinile unor profesori care NU vor in scoala propaganda pt. sexualizarea copiilor (homo sau hetero). (Ca asa se cheama de fapt "educatia sexuala")
 • 0 (0 voturi)    
  Havel (Luni, 22 octombrie 2018, 8:28)

  Toni_Romania [utilizator]

  "O democratie care nu asigura accesul la paine pt. natie nu este o democratie buna" (V.Havel)
  • 0 (0 voturi)    
   painea trebuie castigata (Luni, 22 octombrie 2018, 16:56)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Prin munca si numai cine nu poate munci ar putea sa primeasca o paine - ghici ciuperca intr-un picior de la cine??? - chiar de la un privat - persoana fizica sau un ONG.

   Statul are alte atributii - sa asigure securitatea si justitia.

   Un stat mic face glezna subtire democratiei.
   Q.E.D.
   • 0 (0 voturi)    
    fii serios (Luni, 22 octombrie 2018, 20:17)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    Statul trebuie să vegheze și ca multinationalele private să nu și facă de cap pt.profit (cum fac la noi scumpind toate la preturi de genocid)
 • +7 (9 voturi)    
  Popor de plante! (Luni, 22 octombrie 2018, 9:21)

  ABBV [utilizator]

  In tara asta nu are cum sa merga bine atat timp cat nu ne vedem de treba noasta si ne uitam la ala de langa noi. Suntem un fel de manelisti, exista exemple "Pai mie imi e ciuda daca X are bani sa bea mai mult ca mine" spunea pe ceva televiziune un taran la inundatii. SI sub sloganul asta probabil ca functioneaza peste 70% din tara. Fiecare trebuie sa se ingrijeasca de bucatica lui , dar noi nuuuuuuuuuuu!
  „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara"

  Alte comentarii sunt de prisos......
 • -5 (9 voturi)    
  serios? (Luni, 22 octombrie 2018, 10:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  Pai insusi acest articol, cu acea "filtrare" si "infierare" a celor cu opinii diferite, este un atac la democratie. Vorba ceea, acolo unde incep libertatile unora, se termina cu libertatile altora.
  • +3 (9 voturi)    
   Bati campii (Luni, 22 octombrie 2018, 12:03)

   visury [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cand nu-ti convine sondajul ataci autorii sondajului. De fapt sondajul asta arata cum sunt romanii, distruge mitul romanului primitor, amabil si tolerant.
   • -1 (5 voturi)    
    care intoleranta visati fratilor??? (Luni, 22 octombrie 2018, 12:46)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui visury

    Sute de ani in spatiul tarilor romanesti s'au aciuat multe etnii ale Europei, cu tot cu religiile lor, cu care romanii au coabitat bine-mersi. Nu mai dau eu aici lista acestor etnii. (unii se pare ca au chiulit de la ora de istorie). Asa ca mai incet cu marota asta stupida.
 • +1 (3 voturi)    
  cu asa conceptii ce ne mai miram ? (Luni, 22 octombrie 2018, 12:58)

  mihai32 [utilizator]

  suntem la coada Europei pentru ca politicienii sunt oglinda fidela a societatii. Mai trebuie sa treaca timp ca mentalitatile sa se schimbe.
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Luni, 22 octombrie 2018, 15:32)

  rerenenegate [utilizator]

  Am vazut aici opinii la care ma asteptam mai mult la urmaritorii latrinei 3.

  1 - Nu il intrebi pe om daca ii place dictatura ci il intrebi daca vrea un lider autoritar de ex. (La fel nu il intrebi daca e prost ci il intrebi cat fac 1+1; daca nu raspunde 2 sigur e prost)
  2 - Un lucru pe care multi nu il inteleg: democratia nu inseamna vointa majoritatii, cum voteaza ei. Exista unele principii deja asumate in democratie (gen libertati ale unor minoritati, indiferent de care, de ex. religioase, de sex, de etnie, ce fac cu corpul lor, aka daca consuma droguri) care nu pot fi incalcate.
  Nu inteleg de ce multe persoane inteligente din Romania nu au sesizat acest amanunt cu privire la ultimul referendum si nu au actionat ca atare (de ex sa-l denunte ca anticonstitutional/antidemocratic).
  3 - Profesorii mai tineri au opinii antidemocratice pentru ca ei nu au prins viata dinainte de '89 si nu inteleg lipsa de libertate si nici nu au inteligenta sa si-o imagineze (cu multe exceptii desigur).
  • -1 (1 vot)    
   serios? (Luni, 22 octombrie 2018, 20:20)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   Profesorii mai tineri au opinii antidemocratice pentru că văd că 80% din români au venit sub 1500 ron, la prețuri de Ue, datorită democraților de la butoane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by