In apropierea nasterii, am cautat sa ma informez temeinic despre ce ma asteapta la spital, cum merg lucrurile in sala de nasteri sau despre nivelul spagii pe care ar trebui sa o plasez personalului medical. Tot ce vroiam sa stiu e pe internet, pe forumuri, in articole, in comentariile parintilor. Am descoperit un forum de care nu m-am dezlipit nici astazi, dupa patru ani de la prima nastere. Vreti povesti sadic-lacrimogene? Le gasiti la sectiunea "Cum am nascut". 80% din povestile "miracolului nasterii" sunt niste orori. E vina sistemului? Sunt convinsa de asta. Sistemul poarta intreaga vina pentru ce s-a intamplat ieri la Giulesti. Un incendiu putea avea loc oriunde - intr-un minister, intr-o fabrica, intr-o locuinta. Insa ieri s-a petrecut intr-o maternitate. Mai exact, in sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti. Au murit patru nou-nascuti, alti sapte se zbat intre viata si moarte, cu toate stradaniile medicilor de la spitalul Grigore Alexandrescu, unde au fost transferati.

Maternitatea GiulestiFoto: Agerpres

Demisii? Sanctiuni? Parintii indurerati si-ar dori doar sa dea timpul inapoi, sa aleaga alta maternitate, oricare alta, unde copilul lor sa fie supravegheat si evacuat in cel mai scurt timp in caz de incendiu. Procurorul sef Marius Iacob spune astazi ca "Asistenta care trebuia sa se afle atunci in sectia de terapie intensiva este audiata la Politia Capitalei". Care trebuia sa se afle, intelegeti? O asistenta, da? Una pe sectie, luni dupa-amiaza. Care sigur are si alte atributii in afara de supravegherea copiilor din sectia de terapie intensiva.

Comenteaza pe MedLive.ro.

Un bebelus a murit intoxicat cu funingine, alti doi din lipsa de oxigen. Cat poate rezista un nou-nascut intr-un focar de incendiu? Cat timp au fost ei singuri in sectie?

In cursul noptii, al patrulea bebelus, nascut prematur si cu arsuri pe 80% din suprafata corpului, a intrat in stop cardiorespirator.

Bratarile de identificare de pe mainile copiilor au ars in incendiu.

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, prof.dr. Dan Enescu, a declarat ca sansele de supravietuire ale celor sapte bebelusi sunt minime. La arsurile de 50% de pe suprafata corpului se adaugă 15% arsuri ale cailor respiratorii superioare. Patru dintre nou-nascuti au arsuri pe 70-80% din suprafata corpului si sunt intubati. "Ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari", a declarat Enescu.

Incendiul ar fi pornit de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat - neizolarea a doua fire -, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Scurtcircuitul ar fi fost semnalat de pompieri. "Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza caldurii, s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul"...

O (alta) poveste macabra si un precedent periculos intr-o tara membra UE, in anul 2010. Pe cine dam vina?