Oamenii de stiinta iranieni au pus la punct o metoda prin care se poate calcula cu exactitate varsta la care o femeie va ajunge la menopauza. Testul masoara cantitatea de hormoni produsa de celulele ovariene si anticipeaza varsta menopauzei cu o marja de eroare de circa patru luni cu ajutorul unei simple analize a sangelui, indica Reuters.

“Rezultatele ne pot ajuta sa facem o evaluare mai realista a capacitatii de reproducere a femeilor, cu mult timp inainte ca acestea sa ajunga la menopauza”, a declarat coordonatorul studiului, Ramezani Tehrani, de la Universitatea de Stiinte Medicale Shahid Beheshti din Teheran.

Varsta medie la care femeile intra in menpauza este de 51 de ani, iar in cele mai multe cazuri, ovulatia inceteaza intre 40 si 60 de ani. Aceasta nu este o regula general valabila. Exista situatii in care organismul femeii inceteaza sa mai produca ovule mai devreme de 40 de ani sau mai tarziu de 60. In aceste conditii, este dificil pentru o femeie sa isi organizeze viata, sa isi programeze cariera si sa isi stabileasca prioritatile in ceea ce priveste familia.

Echipa condusa de Tehrani a prelevat mostre de sange de la 266 de femei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si au masurat cantitatea de hormon AMH (anti-Mullerian), relevant in privinta “rezervei” de ovule. In următorii sase ani, s-au mai facut alte doua teste de sange si o serie de examene fizice.

Pe baza cantitatii de AMH, cercetatorii au creat un algoritm prin care se poate estima momentul intrarii la menopauza. In cazul celor 63 de participante la studiu, care au intrat la menopauza in acest interval, previziunile cercetatorilor s-au adeverit cu o acuratete de patru luni. Studiul a inceput in 1998 si continua si azi.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.