Angajatii Institutului Cantacuzino din Capitala, de la linia de BCG, nu vor fi disponibilizati, acestia urmand a fi redistribuiti in alte sectoare, pentru ca sectia isi va relua activitatea probabil spre sfarsitul anului, a anuntat Geza Molnar, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Agerpres. Angajatii Institutului Cantacuzino au organizat, joi dimineata, un protest spontan in fata sediului institutiei, nemultumiti ca licenta Institutului a fost ridicata in luna februarie, iar acesta nu mai poate produce vaccinuri. Ei se temeau de intentia Ministerului Sanatatii de a-i concedia, dupa ce mai multe sectii de productie au fost inchise.

Geza Molnar a precizat ca sectia de vaccinuri a Institutului va produce, incepand cu luna mai, vaccinul sezonier, aici cerintele cerute de Agentia Nationala Medicamentului fiind indeplinite. Oficialul a mai aratat ca managerul Institutului Cantacuzino va trebui sa prezinte, luni, noua organigrama care va trebui sa tina seama de functiile recomandate de Agentia Nationala a Medicamentului, necesare pentru activitatea institutiei, potrivit Agerpres.

La sectia BCG sunt 14 angajati, iar la sectia de gripa 45. Molnar Geza a precizat ca vaccinul BCG va fi achizitionat din import, fiind posibil ca peste 20.000 de doze necesare judetelor Arad, Timis, Bihor sa fie donate de Ungaria, un sprijin in acest sens urmand sa vina si de la UNICEF. Institutul Cantacuzino va trebui sa duca la indeplinire planul de conformitate stabilit de Agentia Nationala a Medicamentului si sa inceapa retehnologizarea liniilor de fabricatie, dar acest lucru ar putea dura 7-8 luni, a declarat Gabriel Ionescu, noul director al Institutului.

Geza Molnar a subliniat ca institutul nu va fi desfiintat, pentru ca orice tara trebuie sa aiba o unitate strategica pentru vaccinuri.

Institutul Cantacuzino a fost al doilea institut infiintat dupa Institutul Pasteur din Franta, de profesor doctor Ion Cantacuzino, care la acea vreme a sesizat importanta unui institut national pentru cercetare si productie de vaccinuri.

Consilierul ministrului Sanatatii a discutat, joi, mai bine de patru ore, cu directorul Institutului Cantacuzino, dar si cu reprezentantii salariatilor din aceasta institutie, care au protestat pentru faptul ca de cand a fost ridicata licenta de productie a vaccinurilor, oamenii nu mai au de lucru.

Liderul de sindicat Dumitru Viezureanu a declarat pentru Mediafax ca oamenii s-au adunat in curtea Institutului intrucat nu mai sunt bani de salarii, milionul de lei promis de Guvern nefiind alocat.

Agentia Nationala a Medicamentului a retras, in luna februarie, licenta Institutului Cantacuzino, astfel ca acesta nu mai poate produce vaccinuri, cu toate ca era singurul din tara care facea acest lucru. Autorizatia a fost retrasa deoarece expirase standardul de bune practici de fabricatie.

  • "Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odata cu retragerea licentei de catre Agentia Nationala a Medicamentului, productia acestor vaccinuri este oprita, si ma refer atat la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar si la cel impotriva tetanosului, antirabic si altele", a declarat, atunci, directorul institutului, Radu Iordachel.

Guvernul a decis, la inceputul lunii martie, sa aloce un sprijin financiar in valoare de 1 milion de lei pentru Institutul Cantacuzino, in vederea obtinerii autorizatiei de fabricare a vaccinurilor. "Sa aprobam, in baza propunerii Ministerului Sanatatii, un sprijin financiar de 10 miliarde de lei vechi pentru Institutul Cantacuzino, astfel incat pana pe 15 aprilie cel tarziu, sa obtina autorizatia de fabricatie si toate documentele legale", a precizat atunci premierul Emil Boc.

Reprezentantii Institutului sustin, acum, ca milionul de lei promis de Guvern nu a fost alocat.

Banii ar fi urmat sa fie utilizati atat pentru obtinerea autorizatiei, cat si pentru cumpararea de echipamente.