Ministerul Sanatatii, dupa protestul spontan de la Institutul Cantacuzino: Angajatii Institutului nu vor fi disponibilizati

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 aprilie 2010, 11:15 DoctorH - DoctorH Actualitate


Angajatii Institutului Cantacuzino din Capitala, de la linia de BCG, nu vor fi disponibilizati, acestia urmand a fi redistribuiti in alte sectoare, pentru ca sectia isi va relua activitatea probabil spre sfarsitul anului, a anuntat Geza Molnar, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Agerpres. Angajatii Institutului Cantacuzino au organizat, joi dimineata, un protest spontan in fata sediului institutiei, nemultumiti ca licenta Institutului a fost ridicata in luna februarie, iar acesta nu mai poate produce vaccinuri. Ei se temeau de intentia Ministerului Sanatatii de a-i concedia, dupa ce mai multe sectii de productie au fost inchise.

Geza Molnar a precizat ca sectia de vaccinuri a Institutului va produce, incepand cu luna mai, vaccinul sezonier, aici cerintele cerute de Agentia Nationala Medicamentului fiind indeplinite. Oficialul a mai aratat ca managerul Institutului Cantacuzino va trebui sa prezinte, luni, noua organigrama care va trebui sa tina seama de functiile recomandate de Agentia Nationala a Medicamentului, necesare pentru activitatea institutiei, potrivit Agerpres.

La sectia BCG sunt 14 angajati, iar la sectia de gripa 45. Molnar Geza a precizat ca vaccinul BCG va fi achizitionat din import, fiind posibil ca peste 20.000 de doze necesare judetelor Arad, Timis, Bihor sa fie donate de Ungaria, un sprijin in acest sens urmand sa vina si de la UNICEF. Institutul Cantacuzino va trebui sa duca la indeplinire planul de conformitate stabilit de Agentia Nationala a Medicamentului si sa inceapa retehnologizarea liniilor de fabricatie, dar acest lucru ar putea dura 7-8 luni, a declarat Gabriel Ionescu, noul director al Institutului.

Geza Molnar a subliniat ca institutul nu va fi desfiintat, pentru ca orice tara trebuie sa aiba o unitate strategica pentru vaccinuri.

Institutul Cantacuzino a fost al doilea institut infiintat dupa Institutul Pasteur din Franta, de profesor doctor Ion Cantacuzino, care la acea vreme a sesizat importanta unui institut national pentru cercetare si productie de vaccinuri.

Consilierul ministrului Sanatatii a discutat, joi, mai bine de patru ore, cu directorul Institutului Cantacuzino, dar si cu reprezentantii salariatilor din aceasta institutie, care au protestat pentru faptul ca de cand a fost ridicata licenta de productie a vaccinurilor, oamenii nu mai au de lucru.

Liderul de sindicat Dumitru Viezureanu a declarat pentru Mediafax ca oamenii s-au adunat in curtea Institutului intrucat nu mai sunt bani de salarii, milionul de lei promis de Guvern nefiind alocat.

Agentia Nationala a Medicamentului a retras, in luna februarie, licenta Institutului Cantacuzino, astfel ca acesta nu mai poate produce vaccinuri, cu toate ca era singurul din tara care facea acest lucru. Autorizatia a fost retrasa deoarece expirase standardul de bune practici de fabricatie.

 • "Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odata cu retragerea licentei de catre Agentia Nationala a Medicamentului, productia acestor vaccinuri este oprita, si ma refer atat la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar si la cel impotriva tetanosului, antirabic si altele", a declarat, atunci, directorul institutului, Radu Iordachel.
Guvernul a decis, la inceputul lunii martie, sa aloce un sprijin financiar in valoare de 1 milion de lei pentru Institutul Cantacuzino, in vederea obtinerii autorizatiei de fabricare a vaccinurilor. "Sa aprobam, in baza propunerii Ministerului Sanatatii, un sprijin financiar de 10 miliarde de lei vechi pentru Institutul Cantacuzino, astfel incat pana pe 15 aprilie cel tarziu, sa obtina autorizatia de fabricatie si toate documentele legale", a precizat atunci premierul Emil Boc.

Reprezentantii Institutului sustin, acum, ca milionul de lei promis de Guvern nu a fost alocat.

Banii ar fi urmat sa fie utilizati atat pentru obtinerea autorizatiei, cat si pentru cumpararea de echipamente.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1283 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Vinovatul (Joi, 22 aprilie 2010, 11:23)

  Stefan [anonim]

  Am inteles ca n-au facut investitiile necesare ca producerea de vaccinuri sa fie conforma cu normele UE, dar cine-i vinovatul ca nu s-au facut investitiile. Cine trebuia sa implementeze legislatia europeana. N-am vazut pe nimeni aratat cu degetul: El e vinovatul!!. Cineva trebuie sa raspunda! directorul institutului, ministerul sanatatii, cine-i vinovat sa plateasca!
  • +1 (1 vot)    
   Norme? (Joi, 22 aprilie 2010, 13:25)

   Critic [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Poti sa dai un link la un document care arata clar aceste "norme UE"? Sau sugerezi ca trebuie sa importam pe bani grei ceva ce facem foarte bine si singuri?
   • 0 (0 voturi)    
    Vinovatul a fost demis (Joi, 22 aprilie 2010, 13:48)

    Stefan [anonim] i-a raspuns lui Critic

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7139242-directorul-institutului-cantacuzino-fost-demis.htm

    Nu m-am documentat si am facut afirmatii aiurea. Vinovatul fusese demis. Acuma cred ca ar trebui si tras la raspundere pe cale penala si civila.

    Iar pentru dumneata domnule critic n-am un link dar din moment ce Agentia Nationala a Medicamentului a retras licenta si directorul institului a fost demis cred ca au avut la baza anumite norme europene. Pentru orice alte informatii incearca google
    • 0 (0 voturi)    
     Usurel (Joi, 22 aprilie 2010, 14:07)

     Critic [anonim] i-a raspuns lui Stefan

     Mai usurel cu amenintarile domnule. Din moment ce nu poti demonstra aceasta fantasma numita "norme UE", te rog sa nu o mai folosesti. Precum probabill stii, in multe privinte nu exista o abordare unitara la nivel european. Faptul ca ANM l-a demis pe director nu spune nimic. Pot fi foarte bine interesele importatorilor de a opri productia romaneasca. Sau esti unul din ei?j
     • 0 (0 voturi)    
      ? (Joi, 22 aprilie 2010, 15:12)

      Stefan [anonim] i-a raspuns lui Critic

      Amenintari in comentariul meu n-am avut.

      Am scris norme europene si mi-ai cerut un link. M-am documentat, cum asa bine ai fi putut si tu, si am gasit, nu erau vorba de norme europene ci conform link-ului de mai jos i s-a retras autorizatia institutului de punere pe piata a vaccinurilor si a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de buna practica de productie (GMP - Good Manufacturing Practice)

      http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_actualitate-6919551-update-institutul-cantacuzino-cere-ministerului-sanatatii-permita-produca-continuare-vaccinuri-pana-obtinerea-noii-licente.htm
      • 0 (0 voturi)    
       Bun (Joi, 22 aprilie 2010, 16:06)

       Critic [anonim] i-a raspuns lui Stefan

       Bine ca ne-am lamurit ca nu erau "norme UE". Conform regulilor de buna practica cam 50% din sistemul nostru de sanatate ar trebui concediat asa ca mai degraba ar trebui sa cautam motivatiile concediarilor si inchiderii bruste a Institutului Cantacuzino (ca si cum deodata au incetat sa mai faca produsele bune pe care le faceau) in reteaua de interese farmaceutice.

       din articolul trimis, ultima linie: "Vaccinurile produse pana in prezent de „Cantacuzino” sunt corespunzatoare normelor nationale si internationale de calitate."
 • +4 (4 voturi)    
  importuri (Joi, 22 aprilie 2010, 11:48)

  MirceaA [utilizator]

  pai cum vreti sa se scoata comisioanele? Din productia interna? Sare de ce importam?
 • +1 (1 vot)    
  cantacuzino (Joi, 22 aprilie 2010, 11:58)

  k7 [utilizator]

  angajatii au de suferit...si iar creste % la somaj........sper sa nu se ajunga pana acolo ar fi pacat...
 • 0 (2 voturi)    
  BCG (Joi, 22 aprilie 2010, 12:26)

  Alex [anonim]

  Lucrul cel mai grav este ca au de suferit copii care s-au nascut de curand (este si cazul copilului meu) care nu sunt vaccinati cu BGC (vaccin impotriva TBC). Este un lucru foarte grav si foarte important despre care nimeni nu spune nimic......
 • 0 (0 voturi)    
  GUVERNUL DISTRUGE CERCETAREA (Joi, 22 aprilie 2010, 15:25)

  dr.ing. Dan C. Badea [anonim]

  Este necesar un Program Guvernamental de reformă si de dezvoltare a competitivității sistemului național de cercetare, dezvoltare, inovare.

  1. Motivare: Actuala criză economică motivează o creștere a investiţiei în educaţie şi
  cercetare, în contextul reformării acestora, investiţia în aceste domenii strategice reprezentând o soluție de ieşire din criză. Actualul sistem de CDI este supradimensionat și s-a dezvoltat, treptat, după anul 1948, în contextul unei economii planificate. Acest sistem este rigid, anacronic şi incompatibil cu economia de piaţă şi cu globalizarea economică. Nereformarea și subfinanţarea educaţiei şi cercetării, activităţi cu impact pe termen mediu şi lung, vor conduce la adâncirea crizei economice, precum şi la îngustarea spectrului de soluţii pentru rezolvarea acesteia. Reforma cercetării trebuie cuplată cu reforma educației, în scopul întăririi activității de cercetare din universități.
  2. Obiectivele programului:

  Scopul programului și al reformei sistemului naţional de cercetare - dezvoltare-inovare este acela de a restructura conexiunile dintre ştiinţă, tehnologie, economie şi societatea civilă, astfel încât să fie lăsată piaţa să decidă distribuţia primară a resurselor CDI şi de a accelera comercializarea rezultatelor ştiinţifice şi tehnologice.
  Obiectivele reformei sistemului naţional de CDI sunt:
  I. Schimbarea structurii organizaţionale a sistemului naţional de cercetare-dezvoltare-inovare.
  II. Trecerea tematicii de CDI de la modelul tradiţional (defectuos) la modelul emergent, care face apel la transdisciplinaritate şi relevanţă strategică.
  III. Multiplicarea resurselor de finanţare a CDI şi perfecţionarea sistemului de finanţare.
  IV. Schimbarea sistemului de management al unităţilor de CDI.
  V. Stimularea formării şi funcţionării organizaţiilor noi de cercetare (cu capital public sau privat).
  VI. Schimbarea sistemului de evaluare a rezultatelor cercetării.
  VII. Perfecţionarea sistemul


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by