Am citit astazi concluziile foarte interesante ale unui studiu mamut, facut pe aproape 500.000 de persoane din Europa (145.000 barbati / 335.000 femei), timp de aproape 10 ani. Tarile participante: Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Marea Britanie (deci arii diferite din Europa). Concluzia, pe scurt: cele 5 portii de legume si fructe pe zi (aproximativ 400 de grame), de care doctorii spuneau ca protejeaza mult impotriva cancerului, de fapt nu protejeaza chiar atat de mult. Maxim 2,5% dintre acesti oameni au fost protejati de cancer doar fiindca au consumat regulat fructe si legume pe perioada studiului.

Practic, efectul este considerat “modest” de catre medici. Iata cum a fost efectuat studiul:

- cele 500.000 de persoane au fost impartite in 5 grupe: de la consum foarte scazut de vegetale pana la cele 5 portii zilnice (400 grame) si chiar mai mult de 400 de grame;

- cei care au consumat minimum 200 de grame de vegetale pe zi au avut un risc scazut cu 3% de a dobandi cancer, fata de cei care au consumat sub 200 grame pe zi;

- persoanele care au consumat alcool mult au fost mai protejate in urma consumului de fructe si legume;

- usorul ajutor adus de fructe si de legume a fost consemnat in special la femei, si mult mai putin la barbati.

Conform studiului, din cele aproape 500.000 de persoane studiate, aproape 30.000 s-au imbolnavit de cancer in perioada studiului. In fine, cei care au condus proiectul spun clar ca cei care asociaza consumul de fructe si de legume cu un stil de viata sanatos (fara tigari, consum moderat de alcool, miscare) au sanse mai mari de ascapa de cancer, insa consumul in sine de fructe si de legume nu este considerat factor de ajutor ridicat.

Citeste restul materialului si comenteaza pe FoodBlog.ro.