Eugen Nicolaescu: Bugetul ambulatoriilor de specialitate si a spitalizarii de zi creste cu 50%. Vrem sa descurajam internarile fictive/ Spitalele vor fi platite in 2013 in functie de clasificare

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2013, 16:08 DoctorH - DoctorH Actualitate


Bugetul pentru finantarea ambulatoriilor de specialitate si a spitalizarii de zi vor creste in 2013 cu 50%, pentru descurajarea internarilor fictive, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, marti, pentru Mediafax. ministrul a amia precizat ca in 2013 spitalele vor fi platite, pentru prima data, in functie de clasa in care se afla, astfel incat tarifele pentru un caz sa nu fie mai mici in unitatile sanitare de gradul I fata de cele de gradul IV.

"Asta inseamna ca reechilibram internarile in spitale, reechilibram serviciile care se efectueaza de catre spitale, descurajam internarile fictive, dar si pe cele facute numai de dragul de a face servicii si, ca atare, de a mari costurile. Cu astfel de masuri, costurile pot fi diminuate si unitatile sanitare s-ar putea incadra in bugetele aprobate. Este o masura strict manageriala de control si transparenta", a declarat ministrul Sanatatii pentru agentia de presa citata.

Intrebat ce se va intampla cu pacientul care ajunge la usa spitalului, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca acesta va fi directionat spre ambulatoriul de specialitate.

"Pacientul care ajunge la usa spitalului fara sa fie un caz grav, o urgenta, va fi dirijat catre ambulatoriul de specialitate. Medicii de acolo vor vedea ce se intampla cu pacientul, daca este nevoie il duc la internare de zi sau la UPU, de la caz la caz", a explicat Eugen Nicolaescu.

"Vom incerca si pentru UPU sa reluam un ordin vechi, pe care l-am parafat din 2006 si care nu prea mai este respectat, respectiv cum ajunge cetateanul la UPU. De regula, ajunge pe picioarele lui, cand vrea el si cum vrea el, pentru ca nu functioneaza medicina de familie, intrucat a fost descurajata, nu functioneaza ambulatoriul de specialitate, intrucat nu a fost finantat, nu functioneaza centrele de permanenta, nu functioneaza centrele multifunctionale. Deci sistemul este complet buimacit, traieste in haos", a precizat Nicolaescu.

Spitalele, platite in functie de clasificare

Ministrul Sanatatii a mai declarat pentru Medifax ca "vom avea tarif pe caz ponderat modificat in functie de clasificarea spitalului. Astazi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decat la spitale de gradul IV. De aceea si spun ca nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decat spitale clasificate mai jos".

Eugen Nicolaescu a adaugat ca tot din 2013 va fi introdus un program prin care sectiile de anestezie si terapie intensiva vor fi platite de la bugetul de stat pentru toate cele 53 de spitale strategice.

"Inca un lucru important, introducem un program nou finantat din bugetul de stat pentru sectiile de anestezie si terapie intensiva pentru toate cele 53 de spitale strategice. Asta inseamna suplimentare de fonduri pentru acele spitale si ca atare, evident, vor putea sa intre toate in buget. Sigur, sunt mai multe lucruri aici pe care le vom defini pe parcurs", a precizat ministrul Sanatatii.

Intrebat ce se va intampla cu spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca fiecare caz va fi analizat in parte.

Ministrul Sanatatii a declarat ca "va trebui sa luam din nou planurile de la spital la spital, sa vedem cand au fost facute, cum au fost facute, daca s-a tinut cont de toate posibilitatile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui sa ma duc la spitalul X si sa verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adica Ministerul Sanatatii si-a indeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca sa poata fi realizate acele investitii? I-a alocat numarul de personal necesar ca sa poata sa puna in functiune asemenea sectii? Daca nu, atunci ce vina are spitalul sa-l declasific? Vina este a Ministerului Sanatatii, vina pe care trebuie sa si-o asume si sa-si faca planul de reconformare, dar si cu obligatiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite. Pentru ca asa suntem normali, altfel discutam pe pozitii de forta, de tiranie, de dictatura si, in fond, nu-i foloseste nimanui daca lucrurile nu se rezolva".

Mediafax precizeaza ca, in 2011, peste 110 spitale au fost trecute intr-o categorie superioara cu plan de conformare, masura fiind insa conditionata de rezolvarea problemelor pana la 1 ianuarie 2012. Este vorba despre doua spitale din Bucuresti, respectiv Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul Universitar, si de cinci spitale din tara - Spitalul de Urgenta din Timisoara, cele din Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi si Constanta. Toate cele sapte clasificari in categorie superioara sunt cu plan de conformare.

Din 352 de spitale publice care au ordine de clasificare, 335 sunt unitati sanitare cu paturi. Dintre acestea, 123 sunt in clasa a IV-a de competenta, 92 sunt in clasa a V-a monospecialitate, mai ales boli cronice, 35 de unitati sunt in categoria a III-a, iar 14 sunt in categoria a II-a. In categoria intai sunt cele sapte unitati sanitare, toate cu plan de conformare, preciza Ministerul Sanatatii.

Initial s-a stabilit termenul de 15 decembrie 2011 pentru ca spitalele sa rezolve problemele semnalate de comisia de evaluare, urmand, in caz contrat, sa fi trecute intr-o categorie inferioara si sa piarda sumele alocate categoriei superioare din care au fost declasificate. Termenul a fost insa prelungit de Ministerul Sanatatii cu un an, iar recent s-a propus o amanare cu inca doua luni, informeaza Mediafax.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

878 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by