In iulie 2008, Hotnews.ro a relatat despre descoperirea facuta de autoritatile oraselului irlandez Enniscorthy (la sud de Dublin) legata de o banda de traficanti de persoane, formata din cetateni romani membri ai aceleiasi familii, Fusteac, din judetul Timis. Banda a adus la munca aproximativ 100 de persoane din acelasi judet, insa odata ce acestia au inceput sa munceasca in Irlanda, banda de traficanti le-a oprit sume consistente din cistig, apelind si la intimidari asupra familiilor muncitorilor ramase in Romania.

Romanii locuiau in Enniscorthy chiar si cite 20 intr-o casa cu 3 dormitoare.

Intre timp, procesul celor patru membri ai bandei de traficanti romani va incepe in aceasta luna sau in februarie si va fi judecat la Timisoara, iar presa irlandeza vorbeste despre faptul ca cei patru ar putea primi pedepse de pina la 25 de ani de inchisoare, si pe fondul unor alte acuzatii, de posesie de arme.

Oricum, ziarele din Irlanda denumesc aceasta operatiune “primul mare suces comun al politiilor din Romania si Irlanda”. Singura discrepanta se refera la numarul total al muncitorilor romani traficati, numarul acestora fiind apreciat la 100 de catre autoritatile din Romania, in timp ce partea irlandeza vorbeste de “maximum 50”.

Credeti ca cei patru traficanti romani de persoane vor fi judecati aspru de catre judecatorii romani, asa cum se asteapta sau sugereaza presa irlandeza?