Peste 1.600 de romani au fost arestati in afara granitelor tarii din decembrie 2014 si pana acum, statele unde s-au inregistrat cele mai multe arestari fiind Germania, Spania, Portugalia si Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Conform informatiilor transmise Mediafax de catre Ministerul Afacerilor Externe, numarul romanilor arestati in afara granitelor si despre a caror situatie au fost informate misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei este de 1.620, in perioada decembrie 2014 - mai 2015. Tarile pe teritoriul carora s-au inregistrat cele mai multe arestari sunt Germania, Spania, Portugalia si Turcia.

In luna aprilie, au fost arestati in alte state 256 de romani, cele mai multe cazuri fiind in Italia (92), Germania (59) si Spania (47).

Tot in luna aprilie, 117 romani si-au pierdut viata in alte state, potrivit MAE, care precizeaza insa ca aceasta cifra nu reflecta insa totalul deceselor cetatenilor romani intrucat in numeroase cazuri persoanele decedate sunt inhumate in strainatate, iar familiile acestora nu solicita inscrierea certificatelor de deces straine in registrele de stare civila romane, la misiunea diplomatica. Cele mai multe decese au fost in Italia, Franta, Germania si Spania.

De asemenea, in luna aprilie au fost spitalizati in afara Romaniei 18 romani, cele mai multe cazuri fiind in Italia si Ungaria, iar 30 de cetateni romani au fost implicati in accidente, cele mai multe cazuri fiind in Italia (10), Germania (6) si Bulgaria (5).

In ultimele sase luni, 504 romani si-au pierdut viata pe teritoriul altor state, iar 146 au fost accidentati sau spitalizati.