George Banu, una dintre personalitatile cele mai respectate ale teatrului european, critic, eseist, profesor la Universitatea Sorbona, a fost decorat cu Meritul Cultural National al Republicii Polone, cea mai inalta medalie oficiala culturala a statului polonez, conferita atat polonezilor, cat si strainilor care au o contributie importanta la promovarea culturii poloneze.

George Banu a devenit, in mediile culturale din Polonia, mai cu seama in lumea teatrului, una dintre referintele intelectuale cele mai frecventate. Exegezele sale minutioase, erudite si originale, in special studiile asupra lui Tadeusz Kantor si Jerzy Grotowski, pe care i-a cunoscut indeaproape, sunt considerate opere esentiale pentru intelegerea poeticilor teatrale revolutionare, elaborate in ultimele decenii in teatrul polonez.

De altfel, nu cu mult timp in urma, George Banu a conferentiat la Varsovia, la invitatia Teatrului Nou, condus de Krzysztof Warlikowski, copilul-teribil al teatrului polonez, si a ICR-Varsovia, in cadrul unui proiect care a atras un public numeros si foarte receptiv.