Aflat la debutul regizoral cu filmul Francesca, Bobby Paunescu nici nu putea visa la o operatiune de marketing mai eficace. Prezentat in avanpremiera la Venezia, filmul cu Monica Birladeanu in rol principal i-a incintat pe italieni si a provocat o reactie furioasa a Alessandrei Mussolini. Nepoata dictatorului fascist ameninta cu procesul si cere oprirea peliculei, iar presa italiana acorda spatii largi scandalului de la Venetia.

"Acest film demonstreaza ca ei (romanii - n.red.) sint violenti chiar si in limbaj", a declarat Mussolini, imediat dupa prima proiectie a filmului.

Ce a determinat reactia furioasa a Alessandrei Mussolini, cea care ceruse castrarea infractorilor romani in urma cu un an? Citeva replici dure ale unui personaj din film (tatal Francescai) la adresa acesteia, in contextul in care Alessandra Mussolini s-a remarcat deseori prin declaratiile jignitoare despre romani. ("O tirfa care vrea sa-i omoare pe toti romanii", spune personajul interpretat de Teo Corban).

La citeva ore dupa avanpremiera pentru presa italiana si straina, Alessandra Mussolini a reactionat violent, cerind oprirea de la difuzare a filmului si amenintind producatorii si distribuitorii cu un proces. "Aceste lucruri nu se pot spune nici macar intr-un film", spune Mussolini, citata de Corriere della Sera.

Distribuitorul pelicului in Italia, Domenico Procacci, a anuntat insa ca filmul va rula in Italia conform calendarului stabilit, incepind cu finalul lunii octombrie. Si fara nici o scena eliminata.

Filmul spune povestea unei romance care vrea sa-si deschida in Italia o scoala pentru copiii imigrantilor si, mai ales, vrea sa schimbe perceptia italienilor despre romani. Pelicula regizata de Bobby Paunescu (fiul omului de afaceri George Constantin Paunescu) a fost proiectat in cadrul sectiunii Orizzonti la cea de-a 66 editie a Festivalului de film de la Venetia.

Ce scrie presa italiana:

- Corriere della Sera: Insulte la adresa lui Mussolini intr-un film despre romani

- La Repubblica: Rasismul italienilor vazut de romani

- Il Messaggero: Aplauze pentru Francesca, film despre rasismul italienilor