Pe scena Operei Nationale Bucuresti are loc premiera spectacolului „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, sambata 30 mai si duminica 31 mai, de la ora 18.30, ultima premiera a acestei stagiuni.

Prima montare a spectacolului „Don Pasquale” la Bucuresti a avut loc in 1910 (inainte de institutionalizarea si, implicit, de crearea Operei Romane care a avut loc abia in 1921). A doua montare a fost realizata in stagiunea 1968-1969, in regia lui Jean Ranzescu, sub bagheta dirijorului Constantin Bugeanu. Din distributie au facut parte artisti renumiti precum: Constantin Gabor, Eduard Tumagian, Lucian Marinescu, Valentin Teodorian, Elena Simionescu s.a. Aceasta montare a fost reluata in anii `80 si s-a jucat pana in anii `90.

Opera Nationala Bucuresti readuce pe afis acest titlu, intr-o noua viziune regizorala, ce ii apartine tanarului regizor Rares Zaharia. Scenografia spectacolului este realizata de Adriana Urmuzescu. Participa orchestra si corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul va fi dirijat de Tiberiu Soare.

Din distributie fac parte (in ordine alfabetica): Sorin Draniceanu (invitat), Mihnea Lamatic (Don Pasquale), Florin Simionca, Vicentiu Taranu (Malatesta), Florin Ormenisan (invitat), Valentin Racoveanu (Ernesto), Irina Iordachescu, Mihaela Stanciu (Norina), Paul Basacopol, Vasile Chisiu (Notarul).

Rares Zaharia s-a nascut intr-o familie de artisti. A facut studii de pian si canto, iar mai tarziu studii de istoria artei la Bucuresti (Universitatea de Arte) si la Paris, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, apoi la Sorbonne (in prezent este doctorand cu o teza despre "Renasterea teatrului antic in Italia de la Orfeo de Poliziano la Orfeo de Monteverdi”). Din 2003 traieste la Paris.

In 2006 a lucrat ca asistent al Irinei Brook (fiica celebrului regizor Peter Brook), cu care a colaborat la opera "Giulio Cesare in Egitto" de G. F. Haendel la Théatre des Champs-Elysées din Paris. Din 2007 devine asistentul lui Silviu Purcarete. Colaboreaza cu marele regizor roman la «Gianni Schicchi» de G. Puccini la Teatrul Maghiar din Cluj (octombrie 2007), «Masura pentru masura» de W. Shakespeare la Teatrul National din Craiova (martie 2008) si la premiera mondiala a operei «Love and Other Demons» de Peter Eötvös dupa nuvela «Despre dragoste si alti demoni» de Gabriel Garcia Márquez la prestigiosul Festival de Opera de la Glyndebourne (august 2008)

In stagiunea urmatoare, Silviu Purcarete i-a incredintat reluarea spectacolelor sale cu «Evgheni Oneghin» de P. I. Ceaikovski la Opera din Braunschweig (un spectacol creat la Opera din Bonn) si «Love and Other Demons» la Opera din Köln. In 2009 a fost semifinalist al editiei a cincea a Concursului International de Regie de Opera organizat de Opera Europa si Camerata Nuova.

Spectacolul «Don Pasquale» de Gaetano Donizetti de la Opera Nationala Bucuresti reprezinta debutul sau in calitate de regizor.

Opera bufa „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti a fost compusa in anul 1842 si reprezentata pentru prima data in anul urmator, la Paris. Lucrare remarcabila din punct de vedere muzical si dramatic, „Don Pasquale” se numara printre ultimele creatii de gen ale unei glorioase epoci intinse pe mai bine de jumatate de secol, nu numai in Italia, ci si in majoritatea tarilor europene, influentate puternic de cultura italiana.