Opera Nationala Bucuresti continua seria spectacolelor menite sa-i omagieze pe artistii de seama care au contribuit, prin activitatea lor, la construirea renumelui primei scene lirice romanesti. O noua reprezentatie a operei „Aida” de Giuseppe Verdi, va fi inchinata mezzo-sopranei Zenaida Pally, de la a carei nastere se implinesc anul acesta 90 de ani. Spectacolul va avea loc miercuri, 20 mai, de la ora 18.30 si il va avea ca invitat special pe tenorul bulgar Kamen Chanev, in rolul Radames.

Talent remarcabil, Zenaida Pally a fost prim-solista a Operei bucurestene (numita pe atunci Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti) si a cucerit publicul cu rolurile Amneris din „Aida”, Eboli din „Don Carlo”, Azucena din „Il Trovatore”, Ulrica din „Un Ballo in maschera” (Giuseppe Verdi), rolul titular din „Carmen” (Georges Bizet), Charlotte din „Werther” (Jules Massenet). Zenaida Pally a interpretat rolul Sfinxului din „Oedip” de George Enescu, la premiera romaneasca a operei (1958). Pe langa un repertoriu bogat de opera, artista a avut si un important repertoriu vocal-simfonic: „Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi, „Simfonia a IXa” de Ludwig van Beethoven, „Requiem” de Giuseppe Verdi, lied-uri de la compozitorii preclasici pana la cei contemporani.

Admirata in Romania, Zenaida Pally a fost extrem de apreciata si in strainatate, obtinand mari succese in Franta, Germania, Belgia, Danemarca, Ungaria, Iugoslavia, Polonia, Bulgaria etc. Vocea sa se pastreaza datorita imprimarilor pentru Radiodifuziunea romana si datorita inregistrarilor realizate pentru case de discuri din Bucuresti, Paris, Berlin, Moscova, Praga, Varsovia.

Potrivit comunicatului ONB, spectacolul „Aida”, reprezentat in data de 20 mai a.c., il va avea ca invitat special pe tenorul Kamen Chanev, care va interpreta rolul Radames. Acesta va evolua pe scena in compania artistilor Silvia Sorina Munteanu (Aida), Liliana Mattei Ciuca (Amneris), Stefan Ignat (Amonasro), Mihnea Lamatic (Regele), Pompeiu Harasteanu (Ramfis), Dorina Chesei (Marea preoteasa), Liviu Indricau (Mesagerul). Solistii baletului vor fi Madalina Slateanu, Alin Gheorghiu, Magdalena Radulescu. De asemenea, isi vor da concursul orchestra, corul ONB, pregatit de maestrul Stelian Olariu si ansamblul de balet. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Iurie Florea.

Tenorul Kamen Chanev, a absolvit cursurile Academiei de Muzica Pancho Vladigerov din Sofia (Bulgaria), apoi si-a continuat studiile de canto, lucrand cu Boris Hristoff (la Academia de Muzica din Roma, Italia), Alexandrina Milcheva, Gena Dimitrova. A fost laureat al concursului pentru tenori Jussi Bjorling din Suedia. A fost angajat al Operelor din Sofia, Praga, Viena (Staatsoper). A avut aparitii in spectacole si concerte desfasurate in Italia – Arenele din Verona, Spania – Palma de Majorca, SUA – Atlanta, Philadelphia, Coreea de Sud – Seoul, Olanda – Amsterdam.

In Romania, tenorul bulgar a mai participat in numeroase spectacole reprezentate la Opera Nationala Bucuresti, precum si un concert (“Stiffelio” de Giuseppe Verdi) sustinut pe scena salii de concerte a Radiodifuziunii.

Kamen Chanev detine un repertoriu de opera vast, din care mentionam rolurile Des Grieux din “Manon Lescaut”, Pinkerton din “Madama Butterfly”, Calaf din “Turandot”, Rodolfo din “La Bohème”, Mario Cavaradossi din “Tosca” (Giacomo Puccini), Radames din “Aida”, Manrico din “Il Trovatore”, Ducele de Mantua din “Rigoletto”, Alfredo din “La Traviata”, Riccardo din “Un Ballo in maschera”, rolul titular din Stiffelio (Giuseppe Verdi), Canio din “I Pagliacci” (Ruggero Leoncavallo), Turiddu din “Cavalleria rusticana” (Pietro Mascagni), Don Jose din “Carmen” (Georges Bizet), Edgardo din “Lucia di Lammermoor” (Gaetano Donizetti). Din repertoriul vocal–simfonic amintim Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, Stabat Mater de Gioacchino Rossini, Simfonia a VIII-a de Gustav Mahler, Requiem-urile de Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvorak.