Un concept semnat de Maria Baroncea si Eduard Gabia, „Miercurea lejera – idei afirmate performativ" este un spectacol desfasurat in timp real in care cei doi coregrafi mizeaza pe forta de improvizatie artistica, fara constrângerile şi stresul unui spectacol pregatit in prealabil. Spectacolul este programat miercuri, 21 ianuarie, de la 19,30 la Sala Ronda a Centrului National al Dansului Bucuresti.

"Un spectacol care neavind un trecut, nu trebuie sa aiba nici viitor, doar un prezent - acum. Disparind, asa cum a aparut, facind doar afirmatia acelui moment. Afirmind in fiecare miercuri, in timp, afirmatiile ajung sa fie ale unei saptamini, ale unor luni, ale unui an - anul afirmatiilor lejere." ()Eduard Gabia)

"O singura institutie dedicata dansului contemporan nu poate cuprinde in proiectele sale multitudinea de feluri de a crea si de a exista artistic. A impune o singura viziune artistica, oricit de deschisa si de generoasa ar fi directia artistica a acestei institutii, ar insemna impunerea unui monopol si crearea unei situatii periculoase. Raspunsul nostru la aceasta problema este deschiderea catre formate si continuturi artistice concepute de artistii care doresc un alt fel de a face lucrurile, un alt concept de creare si de prezentare.

“Miercurea lejera – idei afirmate performativ”, un cadru propus de Maria Baroncea si Eduard Gabia, este un astfel de exemplu caruia ii oferim spatiu si in stagiunea 2008-2009 a CNDB. In acest format se regasesc multi artisti care doresc sa-si testeze ideile direct in fata publicului. Fara repetitii, fara preparatii si fara plasa de siguranta. Fara emfaza, ci doar cu dorinta genuina de a testa idei si practici performative, intr-un spatiu “lejer” de judecata, care nu le ofera nici garantia succesului, dar nici judecata neiertatoare in fata unui eventual esec". (Mihai Mihalcea)

”Miercurea lejera” propune un tip de spectacol in timp real, in care orice elaborare sau prestabilire este exclusa. In “Miercurea lejera” coregrafii vin cu laboratorul lor de preocupari si demersuri intime si il expun in fata celor dispusi sa participe la afirmatii si interogatii libere, lipsite de constringerile si stresul unui spectacol lucrat o perioada pentru a avea premiera intr-o anumita seara. Fiecare miercuri e o premiera destinsa intr-un concentrat de prezent activ, care exista de fiecare data complet altfel. ”Miercurea lejera” mizeaza pe forta de improvizatie care devine cu atit mai puternic performativa cu cit e legata de momentul in care dansatorii aleg sa se expuna fara perioade de reflectie, doar cu ce au in cap in acele minute. Prezenta dansatorilor si prezentul lor nemediat devine materialul lejer al fiecarei zile de miercuri.

Intrarea este gratuita.

Spectacolul "Miercurea lejeră" a debutat in 2008 in deschiderea proiectului "Amprenta" de la CNDB