Institutul Cultural Roman (ICR) este prezent, prin Centrul National al Cartii, la Targul International de Carte Buchwien 2008, desfasurat la Viena, in perioada 17 – 23 noiembrie 2008, cu un stand si printr-o serie de evenimente.

La standul ICR sunt prezentate o selectie dintre cele peste 130 de volume, albume si reviste aparute pana acum prin programele de finantare derulate de Centrul National al Cartii – Translation and Publication Support, 20 de autori si Publishing Romania, o selectie de albume publicate la editura ICR, brosuri si materiale promotionale despre programele si proiectele derulate de Institutul Cultural Roman.

Impreuna cu ICR Viena, Centrul National al Cartii sustine participarea a patru autori romani in cadrul saptamanii de lecturi Lesefestwoche (Festivalul Lecturii) care se va derula in paralel cu Buchwien 2008. Astfel, pe 19 noiembrie, de la ora 20, la Literaturzentrale, vor citi fragmente de roman Ioan Grosan (O suta de zile la Portile Orientului) si Radu Aldulescu (Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare). Pe 20 noiembrie, la targul de carte, pe scena dedicata beletristicii (Belletristikbühne), de la ora 14.30, vor citi Adrian Chivu (Caiet de desen) si Ion Manolescu (Derapaj). Actori austrieci vor asigura lectura versiunilor in limba germana.

Cele doua serii de lecturi vor fi moderate de reputatul scriitor si jurnalist Jan Koneffke, co-editor al revistei Wespennest, distins cu numeroase premii literare prestigioase, informeaza ICR.

Centrul National al Cartii este reprezentat, de asemenea, la seria de dezbateri privind statutul culturii traducerii si politicile de finantare a acesteia la nivel european, national si local, dezbateri organizate pe 21 noiembrie, sub titlul generic „On Translation”. Directorul Centrului National al Cartii, Catrinel Plesu, va prezenta in cadrul acestor conferinte activitatea Centrului National al Cartii, strategiile romanesti de implementare a programelor de finantare a traducerii, rezultatele obtinute in cei doi ani de derulare a acestor programe, precum si problemele intampinate de la demararea acestora de catre Institutul Cultural Roman. La aceste conferinte vor participa fundatii si institutii internationale precum S. Fischer Stiftung, Comisia Europeana, Ministerul de Externe al Austriei, Literature Across Frontiers (Marea Britanie), NextPage (Bulgaria), Federation of European Publishers etc.