ICR Stockholm acorda Premiul Marin Sorescu pe anul 2008 scriitoarei suedeze Nina Burton, a carei opera literara demonstreaza o neobisnuita complexitate si totodata o consecventa incontestabila. Nina Burton penduleaza intre poezie si eseistica, intre disciplinele umaniste si stiintele naturale, intre continente faptice si tematice. Este scriitor, cercetator, redactor si traducator, roluri ce se completeaza reciproc in modul cel mai firesc. Pe langa lirica sa discreta, dar incarcata emotional, Nina Burton a explorat si a dezvoltat noi posibilitati in domeniul aflat la granita dintre eseistica” si ”non-fictiune”. In aceasta privinta, ea se numara printre scriitorii cu adevarat importanti, cu o gandire autonoma, nu numai in peisajul literar suedez, se arata in comunicatul ICR.

Juriul a fost format din Sara Arrhenius, Directorul Galeriei de arta Bonniers Konsthall, Jonas Ellerström, editor, scriitor si traducator, Gabriella Håkansson, scriitor si critic literar, Fredrik Lind, librar, si Dan Shafran, traducator, Directorul Institutului Cultural Roman de la Stockholm. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 13 noiembrie la sediul Institutului Cultural Roman de la Stockholm.

Premiul Marin Sorescu este un premiu literar, infiintat in 2007 si se acorda anual unui scriitor sau artist plastic suedez care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala. Laureatul primei editii a fost scriitorul Steve Sem-Sandberg. Premiul consta in 50 000 de coroane suedeze si un trofeu conceput si executat de artista Kuki Constantinescu.

Nina Burton (n. 1946) a publicat pana in prezent zece volume de poezie si eseistica. Ultimul dintre ele, Un raspuns in 24 de franturi, a aparut in aceasta toamna. Nina Burton a fost de doua ori nominalizata la prestigiosul premiu August: in 2005, la categoria „cea mai buna carte de specialitate”, pentru Noul oras al femeilor, si in 1994, la categoria „beletristica”, pentru volumul de eseuri Poezia, sora calatoriei. In 2006 i s-a decernat premiul pentru eseistica Gerard Bonnier. Din 1994 este membru al Academiei De Nio.