Cu prilejul deschiderii la Białystok a celui de-al patrulea consulat onorific al Romaniei in Polonia, cvartetul brasovean „Gaudeamus” va sustine un concert de camera in onoarea acestui eveniment, in data de 2 iulie 2008.

Ansamblul cameral „Gaudeamus” din Brasov, format din solistii Filarmonicii brasovene Lucia Neagoe (vioara), Raluca Irimia (vioara), Leona Varvarichi (viola) si Sebastian Vartosu (violoncel), este recunoscut pentru calitatea interpretativa si are in repertoriul sau peste 150 de lucrari din repertoriul clasic printre care Beethoven, Bartok, Borodin, Brahms, Britten, Debussy, Enescu, Grieg, Haydn, Janacek, Mendelssohn, Mozart, Ravel, Schubert, Smetana, Sostakovici etc.

Virtuozitatea celor patru muzicieni brasoveni a fost recunoscuta prin numeroase premii nationale si internationale printre care si Premiul special al juriului la Concursul International de Cvartete de coarde „Mozart“ de la Salzburg.

Białystok este cel mai mare oras din estul Poloniei. Celelalte trei consulate onorifice din Polonia functioneaza deja la Katowice, Gdynia si Poznań.

Ceremonia se va desfasura in Palatul Branicki, una dintre cele mai spectaculoase resedinte nobiliare ale vechii Polonii La inaugurarea noului consulat va participa consul onorific numit, Ewa Moroz Ustymowicz, o tanara avocata de succes din Białystok, Gabriel Bartas, ambasadorul Romaniei in Polonia si reprezentanti ai elitei politice, economice si culturale a Regiunii Podlasia, informeaza ICR Varsovia.