Scriitorul Attila Bartis este considerat de criticii din aproape douazeci de tari o adevarata revelatie a literaturii maghiare contemporane. Nascut in Romania, la Tirgu Mures, dar plecat impreuna cu familia in Ungaria in anii ’80, Attila Bartis este cunoscut in tara noastra datorita romanului Tihna, tradus in 2006, cu un succes considerabil in rindurile cititorilor si adaptat pentru scena si marele ecran. Plimbarea, roman distins cu Premiul Tibor Dery (1997), reprezinta povestea, impecabil scrisa, a unui copil abandonat al revolutiei, un orfan al Estului la intersectia marilor conflicte ideologice.

Este relatarea maturizarii sale intr-o lume framintata de insurectii impodobite cu pene de paun, marcata in egala masura de ostilitatea celor din jur si de dragostea putinilor apropiati, ce vor cadea pe rind in bratele mortii. Copilul care incarunteste in somn, blestemat parca sa-i piarda pe toti cei de care se ataseaza, deapana firul unei vieti de-o stranietate care sfirseste prin a deveni dureros de familiara. Concizia fermecator controlata a stilului contribuie in mod semnificativ la construirea unei atmosfere de un cenusiu apasator, sfisiat pe alocuri de explozii bine dozate de culori stridente.

„Dupa parerea mea, Editura Polirom a intrat in posesia unei rare bijuterii literare. O lucratura miniaturala demna de vechii maestri orientali aduce laolalta desertaciunea, revolutia, pustiirea, iubirea, framintarea, fuga si neputinta. Mai cred ca Plimbarea reuseste unul din marile paradoxuri posibile: splendoarea iese deasupra, ca o spuma, dintr-o tristete sfisietoare, ” spune prozatorul Filip Florian.

Attila Bartis isi va lansa romanul de debut si in orasul natal, Tirgu Mures, vineri, 13 iunie, informeaza editura Polirom..

Attila Bartis s-a nascut in 1968 la Tirgu-Mures si in 1984 s-a mutat, impreuna cu familia sa, in Ungaria, iar in prezent traieste la Budapesta. Este un fotograf reputat si, totodata, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati scriitori maghiari ai momentului, cartile sale fiind traduse in numeroase limbi. A debutat in 1995 cu romanul A seta (Plimbarea), urmat de volumul de povestiri A keklo para (Ceata albastruie, 1998) si de romanele A nyugalom (Tihna, 2001), adaptat pentru scena si marele ecran si tradus in romaneste in 2006, cu un succes considerabil in rindurile cititorilor, si A Lazar Apokrifek (Apocrifele lui Lazar, 2005). Attila Bartis a fost distins cu premiile Tibor Dery (1997), Sandor Marai (2002) si Attila Jozsef (2005), informeaza Polirom.