In cadrul Festivalului international „Respekt – Music of World Music“, ce se desfasoara in perioada 13 mai – 30 iunie in capitala Cehiei, Romania va fi reprezentata la cele doua sectiuni – muzica si literatura - de Maria Raducanu, Simona Popescu, Dan Sociu si Taraful Haiducilor din Clejani. Cel mai vechi festival de world music din Cehia, aflat la cea de-a XI-a editie, aduce in acest an pe scena pragheza nume deja consacrate ale genului, dar si noi interpreti din Canada, Congo, Franta, Iran, Israel, Mali, Nigeria, Romania, SUA.

Participarea romaneasca este sustinuta de Institutul Cultural Roman din Praga, in calitate de partener al evenumentului. Potrivit ICR Praga, la sectiunea muzica, Romania va fi reprezentata de interpreta de jazz Maria Raducanu si de Taraful Haiducilor din Clejani, care vor sustine spectacole pe 13 si, respectiv, 14 mai, la Palatul Akropolis.

La sectiunea literatura, Romania va fi prezenta prin lecturile sustinute de scriitorii Simona Popescu si Dan Sociu si prin lansarea volumului de teatru romanesc contemporan Amalia respira adanc (Ed. Dybbuk, Praga, 2008), in prezenta traducatorilor Jitka Lukešová si Elizabeta Kučerová si a editorului Jan Šavrda. Volumul cuprinde texte dramatice de Alina Nelega, Lia Bugnar si Mihai Ignat, si a fost publicat prin programul de finantare al Institutului Cultural Roman – Translation and Publication Support Programme.