Herta Muller spune că suspendarea sa din Uniunea Scriitorilor este un "teatru absurd". Într-un răspuns la întrebările HotNews.ro, scriitoarea laureată cu premiul Nobel pentru Literatură afirmă următoarele: ”Glumiți? Nu știam că fac parte din Uniunea Scriitorilor din România. Nu m-a intrebat nimeni dacă vreau să fac parte din Uniune şi nimeni nu m-a anunţat că sunt membru. Când s-o fi întâmplat asta? Și nu am primit niciodată vreo cerere să plătesc cotizaţia."

Scriitoarea Herta MullerFoto: ICR Londra

Herta Muller a declarat pentru HotNews.ro că atunci "când locuiam în România, 1985 sau 1986, trebuia să fiu admisă în Uniune. Am făcut demersurile depinzând de William Totok. Dar cum el nu a fost admis, nu m-am alăturat nici eu. De atunci, nu am mai avut niciun contact cu această organizație. Și nici nu mi-am exprimat intenția de a deveni membru al acestei organizații".

"Cum se poate numi acest teatru absurd? Cooptare ca înainte? Cineva decide pentru mine și e responsabilitatea mea. În orice caz, nu este democratic", a afirmat scriitoarea, pentru HotNews.ro.

Amintim că scriitoarea Herta Muller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru că nu și-a plătit cotizația de 150 de lei pe an, a confirmat marti, pentru HotNews.ro, președintele USR, Nicolae Manolescu. Informația a fost publicată inițial de Libertatea. „Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră”, a spus Manolescu. În prezent, se desfășoară alegerile pentru poziția de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, iar Herta Muller "nici nu a venit la alegeri, acum o săptămână", a adăugat Manolescu.

„Herta Muller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. Nici nu a venit la alegeri, acum o săptămână. În rest, ea este membră. Ba mai mult, au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.

Nu are nici o legatură cu Premiul Nobel, ci are legătură cu statutul USR, așa e dintotdeauna. E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație”, a spus Manolescu.

Președintele Uniunii a declarat că banii din această taxă se duc către toate evenimentele organizate de filiale și că toate asociațiile de scriitori din afară percep astfel de taxe. "Nu poți să obligi pe nimeni să aparțină unei uniuni de breaslă, dacă nu vrea. În toate uniunile există taxe. Banii se duc pe o mulțime de lucruri: pe programe, pe tot ce fac ei pe plan local, pe deplasări, pe plata utilităților. Cu excepția revistelor, care sunt finanțate de la buget și prin noi, prin sediul central, toate celelalte cheltuieli de zi cu zi sunt suportate din cotizații și din alte fonduri atrase, dar care în perioada de criză au fost zero. Pe acești bani s-au publicat antologii cu scrierile celor din filiale și multe altele", a declarat Nicolae Manolescu.

Cotidianul Libertatea a publicat marți informația că Herta Muller a fost suspendată din drepturi în cadrul Uniunii Scriitorilor din România pentru că nu și-a plătit cotizația.

Uniunea Scriitorilor din România a precizat pentru Libertatea că sunt 2.600 de membri, din care 600 nu și-au achitat cotizația. „Aceștia 600 sunt în continuare membrii noștri și figurează în bazele de date, dar sunt suspendați din drepturi, adică nu au dreptul să voteze sau nu au dreptul să participe la anumite proiecte de filiale. În momentul în care își plăteasc cotizația, sunt repuși în drepturi imediat”, potrivit USR.