Volumul care incheie monumentalul proiect Traditia crestina, Doctrina crestina si cultura moderna (de la 1700), opera unuia dintre cei mai mari teologi ai secolului XX, Jaroslav Pelikan, iese de sub tipar in aceasta saptamina. Acest al cincilea volum prezinta evolutia gindirii crestine in perioada care a urmat Reformei si adaptarea mesajului evanghelic la o cultura secularizata, in care acesta trebuie sa se confrunte cu indiferentismul si cu o veritabila „piata” a ideilor religioase. Traditia crestina este prima traducere in limba romana a unei carti despre istoria dogmelor avand ca autor pe unul dintre principalii istorici-teologi ai lumii.

Rationalism, agnosticism si incredere nemasurata in capacitatea stiintei de a raspunde la orice intrebare, pe de o parte; pietism, misticism ce imbraca adesea forme excesive si o viziune apocaliptica, pe de alta parte – astfel ar putea fi descrise raporturile dintre cultura moderna si teologia crestina dupa 1700.

Al cincilea volum din monumentala lucrare Traditia crestina a lui Jaroslav Pelikan prezinta evolutia gindirii crestine in perioada care a urmat Reformei si adaptarea mesajului evanghelic la o cultura secularizata, in care acesta trebuie sa se confrunte cu indiferentismul si cu o veritabila „piata” a ideilor religioase. Dovedind obiectivitate in tratarea cauzelor care au dus la criza spirituala a lumii moderne, lucrarea se constituie intr-un posibil punct de pornire pentru reconcilierea dintre cultura si teologie, in asa fel incit Hristos sa intre din nou in cetate, iar lumea sa-si reia calatoria catre Dumnezeu.

„Asemenea seriei pe care o incheie in mod stralucit, acest volum poate fi recomandat fara rezerve drept cea mai buna si mai ampla introducere in subiect disponibila in prezent.” (Alister E. McGrath, Times Higher Education Supplement)

Traditia crestina este prima traducere in limba romana a unei carti despre istoria dogmelor avand ca autor pe unul dintre principalii istorici-teologi ai lumii. Fiecare dintre cele cinci volume este conceput ca o unitate de sine statatoare, ansamblul dovedindu-se o adevarata scoala de gindire teologica. Traditia crestina nu este destinata exclusiv teologilor, ci tuturor celor interesati de istoria teologiei si a Europei crestine.

Jaroslav Pelikan (1923-2006), teolog luteran convertit la ortodoxie in 1997. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea monumentala in douazeci de volume Luther’s Works, dedicata teologiei lui Martin Luther. A fost profesor emerit la Universitatea Yale, membru de onoare al Fundatiei Carnegie pentru Perfectionarea Invatamintului, presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte, editor la Encyclopaedia Britannica. In noiembrie 2004 i s-a decernat „Premiul John W. Kluge pentru intreaga activitate in slujba Stiintelor Umaniste”, acordat de Biblioteca Congresului SUA. De acelasi autor: From Luther to Kierkegaard, 1950; Development of Christian Doctrine, 1969; The Vindication of Tradition, 1984; Jesus Through the Centuries, 1985; Imago Dei, 1990; Christianity and Classical Culture, 1993; Faust the Theologian, 1995; Mary Through the Centuries, 1996; The Reformation of the Bible/The Bible of the Reformation, 1996. Lucrari traduse in limba romana: Fecioara Maria de-a lungul secolelor, 1998; Iisus de-a lungul secolelor, 2000.

La Polirom va apare in curand volumul intai, Religiile antice, din lucrarea Istoria religiilor. coordonata de Giovanni Filoramo.