Spectacolul 'Sub Pământ', realizat de Echipa proiectului Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989, va fi prezentat in premiera in Bucuresti, duminică, 7 octombrie, in spaţiul aflat pe strada Dianei nr. 4, în zona Piaţa Rosetti, informează comunicatul remis Hotnews.ro.

Potrivit comunicatului, spectacolul are la bază o cercetare în Valea Jiului, coordonată de Mihaela Michailov (dramaturg), Vlad Petri (fotograf) şi David Schwartz (regizor). Cercetarea a avut mai multe direcţii - ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de mineri, cu pensionari şi copii, cu paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune.

Sub Pământ este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.

Spectacolul face parte din proiectul Sub Pământ - Muzeu în mişcare, în cadrul căruia spectacolul este jucat în teatre şi case de cultură din patru zone industriale din Transilvania, afectate decisiv de schimbările post-1989 (Baia Mare, Hunedoara, Roşia Montana, Valea Jiului).

După fiecare reprezentaţie are loc o discuţie cu publicul, ca parte integrantă a spectacolului. La toate reprezentaţiile spectacolului intrarea este gratuită.

Teatrul SubPamant. Valea Jiului dupa 1989 este un proiect de observatie si analiza a existentei cotidiene a unor comunitati afectate decisiv de schimbarile politice si sociale care au avut loc incepind cu anii ’90. Proiectul isi propune sa documenteze situatia economica, viata si munca minerilor in post-socialism.

Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie.

Echipa proiectului coordonata de Mihaela Michailov şi David Schwartz îi are în componenţă pe Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Şerban, Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Vlad Petri, Ana Colţatu, Ştefania Ferchedău, Cătălin Rulea.