Ecranizari germane de Radu Gabrea la Cinemateca Union

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 12:23


Radu Gabea: Nu te teme, Iacob!
Foto: Cinemateca Romana
Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu, Str. Ion Câmpineanu nr. 21) prezintă joi, 12 iulie, începând de la ora 18:00, două filme notabile realizate de regizorul român Radu Gabrea în Germania. Ambele producţii sunt transpuneri cinematografice ale unor opere literare, semnate de un mare clasic al literaturii române, I. L. Caragiale şi de un reprezentant important al literaturii germane contemporane, Klaus Modick.

Deşi s-au bucurat de succes în ţara unde au fost produse (în 1981 şi, respectiv, 1991), cele două filme sunt foarte puţin cunoscute în România. Cineastul Radu Gabrea va fi prezent la proiecţia de la ora 20 de la Cinemateca Union.

Programul proiectiilor:

Radu Gabrea: Calatorie la intamplare
Foto: Cinemateca Romana
ora 18:00 - CĂLĂTORIE LA ÎNTÂMPLARE / INS BLAUE
Co-productie Franţa-Germania, 1991 / Dramă, adaptare după romanul omonim de Klaus Modick
Cu: Stéphane Garcin, Anne-Marie Joubert, Denis Karvil, Heinrich Pachl, Barbara Rudnik, Charlote Véry, Christof Wackernagel
Scenariul: Radu Gabrea, Berhard Queysanne
Imaginea: Nicolae Niţă
Montajul: Volker Petry
Producător executiv: Gerhard Schmidt

O tânără pereche de profesori din Köln, din cauza greutăţilor materiale, survenite mai ales ca urmare a faptului că soţul a rămas şomer, nu-şi mai poate permite concediul dorit în Sudul Franţei, la Ardeche. Un prieten, scriitor ratat, dar priceput în sfaturi, îi sugerează soţului o soluţie de ieşire din impas…

ora 20:00 - NU TE TEME, IACOB! / FÜRCHTE DICH NICHT, JAKOB!
Germania, 1981 / Dramă, adaptare după nuvela „O făclie de Paşti” de I. L. Caragiale
Cu: Andre Heller, Aviva Gaire, Dan Nuţu, Pedro Efe
Scenariul: Meir Dohnal, Radu Gabrea, Frieder Schuller
Imaginea: Igor Luther
Montajul: Dragos E. Witkowska
Producători: Rudolf Kalmowicz, Radu Gabrea
Proiecţie specială în prezenţa regizorului Radu Gabrea.

La sfârşitul secolului, înainte de Paşte, într-un sat din Europa, Leiba Zibal şi soţia sa însărcinată Sara închiriază un han. Sunt evrei şi sunt departe de pogromurile din Galicia şi Rusia, dar Leiba este înfricoşat. Ameninţat cu moartea de către fostul său servitor George, se teme pentru el, pentru soţia sa şi pentru copilul lor nenăscut. Asasinarea unui tânăr cuplu este un pretext bun pentru George să întărâte ura împotriva lui Leiba, folosind moartea rituală drept pretext. O mulţime înnebunită ia cu asalt casa lui Leiba, iar acesta îşi aşteaptă călăul. Când se întâlnesc în sfârşit, incredibilul se întâmplă şi, printr-un act disperat, Leiba se salvează pe el, pe soţia sa şi pe copilul lor nenăscut.
NU TE TEME, IACOB! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm şi hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul antisemitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi direct soarta, Leiba simbolizează Evreul modern.


La implinirea a 75 de ani, regizorul Radu Gabrea a fost aniversat printr-o seara omagiala, joi, 28 iunie 2012, la Cinemateca Union (Sala Paul Calinescu). In cadrul serii omagiale au fost proiectate filmele  RUMENYE! RUMENYE! si COCOSUL DECAPITAT, proiectie la care a fost prezent si regizorul.


Citeste mai multe despre   


265 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică