In perioada 14-16 martie, Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează două evenimente de promovare a romanului Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameşteanu, recent publicat în Polonia.Primul eveniment va avea loc la Cracovia, în prezenţa autoarei şi traducătorului cărţii, al doilea la Poznań.

Dimineata pierduta de Gabriela AdamesteanuFoto: ICR

Potrivit ICR, lansările vor avea următorul program:

- 14 martie, ora 18.00, la cafeneaua-club Cafe Szafe din Cracovia, un spaţiu dedicat cărţilor, manageriat şi animat de cuplul de scriitori Łukasz Dębski şi Anna Kaszuba-Dębska. Moderatorul întâlnirii va fi doamna Małgorzata I. Niemczyńska, jurnalistă la Departamentul Cultură al prestigiosului cotidian „Gazeta Wyborcza”, autoarea unor studii literare foarte apreciate;

- 16 martie, ora 18.00, la librăria Bookarest din Poznań, important spaţiu de lansări şi dezbateri pe tema literaturii. Moderator va fi doamna Kinga Junkiert.

În data de 14 martie, doamna Gabriela Adameşteanu va avea o serie de întâniri cu jurnalişti şi edituri la Cracovia.

Dimineaţă pierdută este al doilea roman al scriitoarei, jurnalistei şi traducătoarei Gabriela Adameşteanu, publicat în România în 1984. Dintre operele scrise într-o primă fază de creaţie mai putem aminti romanul Drumul egal al fiecărei zile (1975) şi povestirile Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă (1979) şi Vara-primăvara (1989). În 1991 Gabriela Adameşteanu a preluat, ca redactor-şef, revista „22” a Grupului pentru Dialog Social. În prezent este redactor-şef al suplimentului „Bucureştiul cultural”. Din 2005, când Dimineaţă pierdută a fost publicată la Editura Gallimard, scrierile sale au fost traduse la edituri importante din Franţa, Spania, Statele Unite, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda. În 2008, Editura Polirom a iniţiat seria „Opere. Gabriela Adameşteanu”, din care au apărut până în prezent primele două volume. La aceeaşi editură, Gabriela Adameşteanu a publicat în 2003 romanul Întâlnirea, iar în 2010 romanul Provizorat (ediţia a II-a în 2011), premiat în acelaşi an cu Premiul pentru Proză al revistei Observator cultural.

Dimineaţă pierdută (Stracony poranek) este primul volum al autoarei românce publicat în Polonia. Pregătit de Editura WAB din Varşovia, el a apărut pe piaţa poloneză la 25 ianuarie a.c., în prestigioasa serie „Don Kichot i Sancho Panza”.

Traducerea în limba polonă îi aparţine lui Tomasz Klimkowski, cadru didactic la Catedra de Limba Română a Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznań. Domnul Klimkowski este autorul versiunii poloneze a volumului Despre îngeri de Andrei Pleşu, precum şi a numeroase traduceri de texte din literatura română apărute în importante publicaţii poloneze de profil.